• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEWINRakovina - zkušenosti, prevence, podpora nemocného, alternativní léčebné metody
    Jako rakovinu označujeme skupinu nemocí, které se vyznačují nekontrolovaným buněčným dělením a schopností těchto rychle se dělících buněk napadat jiné tkáně a rozšířovat se do jiných části těla, tzv. metastáze. Ke vzniku rakoviny dochází tehdy, když je genetickými nebo environmentálními faktory poškozena DNA takovým způsobem, že dojde k deregulaci buněčného dělení. Když jsou normální buňky poškozené nebo staré, spustí program kontrolované buněčné smrti, tzv. apoptózu; rakovinové buňky se však dokáží apoptóze vyhnout. Buněčné dělení (proliferace) je běžný fyziologický proces, ke kterému dochází neustále téměř ve všech tkáních, například po úrazu, během imunitní reakce, nebo v průběhu výměny buněk, které odumřely nebo byly vyloučeny pro přílišné opotřebení (v tkáních jako je kůže nebo sliznice trávicího traktu). Za normálních okolností je rovnováha mezi buněčným dělením a buněčnou smrtí pevně regulována tak, aby byla zajištěna integrita orgánů a tkání. Mutace vedoucí k rakovině způsobují narušení této rovnováhy. Nekontrolované a často velmi rychlé a nepřesné dělení buněk může vést buď k nádoru (tumoru) benignímu (nezhoubnému) nebo k malignímu (zhoubnému) nádoru. Benigní tumory nemají schopnost metastázovat, tj. nerozšiřují se do jiných částí těla a nejsou tak životu nebezpečné. Maligní tumory tuto schopnost mají a proto jsou velmi nebezpečné.
    rozbalit záhlaví
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    TANAIS: Tyhle ztráty bolí navždy. Mně to přišlo, jakoby odešlo na věčnost něco hluboko ve mně. Část mého já. Asi máš pravdu, že je to část dospělosti. Možná ani ne tolik ten fakt, jako spíše umět se s tím vyrovnat. Chce to naslouchat sám sobě. Když přijde prázdnota, tak hned nehledat za každou cenu náhradu. Když přijde smutek, tak raději být o samotě. Když přijde vztek, tak ho rozumně vybít. Nevím, snažím se v tom sám zorientovat. Nikdy člověk neví, co přinese další minuta, hodina, den.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    GIOMIKY: zvláštní je, že když ti odejdou rodiče, je člověk najednou sám. Už musí být jenom dospělý. Nemá v tomto ohledu za kým jít. Je to takový divný, no...
    Mámě píšu dopisy, pořád. Dřív jsem psala denně, to teď už nedělám, ale píšu hodně. V podstatě deníky. Píšu jí, co bych jí normálně řekla (a teda i to, co bych jí asi neřekla :-) Já jí volala docela dost často. To mi chybí pořád.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    TANAIS: Léčí se.
    TANAIS: To je mi moc líto. Jsou to velice těžké okamžiky, když někdo odejde na věčnost. Je těžké se s tím vyrovnat. A potom to přesmutnit. Myslím, že je tomu dobré nechat do určité míry nechat průchod. A pomalu se s tím potom smiřovat. Nevím, asi kdyby někdo věděl, co přesně dělat, tak by bylo na světě líp.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    GIOMIKY: a co Tvůj táta? Jak si vede?
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    GIOMIKY: Táta umřel 2016 a máma 2020 (těsně před covidem). Pořád to samozřejmě bolí, ale už to není takové...
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    TANAIS: Drž se.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    GIOMIKY: Držím palce. Můj táta na podruhé rakovinu nedal. Máma nedala mnohočetný myelom. Už tu není ani jeden. Dneska na ně shodou okolností hodně myslím.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    MOODYCAT: Jsi moc hodna, dekuji moc.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    GIOMIKY: To me moc mrzi. Kdyby ses chtel o cemkoli poradit, klidne pis do posty.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Muj milovany tata ma rakovinu. Povidali jsme si o tom dnes. Snad mu lecba dopadla dobre. Musi se to potvrdit. Dekuji za vyslechnuti.
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    Dnes jsem absolvovala UTZ prsu (nasla jsem si při samovysetreni bulku). Potvrdili mi bulku (prý spíš větší než menší), 22.3. jdu na biopsii a výsledky pak za 14 dni. Chápu, že to nejde urychlit. Jak jste s tim třeba srovnávali vy a jak z toho v mezičase nevyšilovat?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    RACHEL: Mrzi me to, uprimnou soustrast.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    RACHEL: tak vcera mela maminka pohreb, ctyri mesice od diagnozy. Ale uz ji bylo zle tri mesice predtim, chvíli to doktori hledali..
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    RACHEL:
    Jak kdo. Nejcasteji jatra nebo tak nejak vsechno dohromady.
    Pozna se to blbe, podle zkusenosti a citu.
    U nekoho se to zhorsuje rychle, u nekoho pomalu.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    Zdravím, ve filtru jsem to nenašla. Mám zvláštní dotazy, ale prostě je to zvláštní doba.

    Je tu někdo ze zdravotnictví nebo někdo, kdo to zažil u někoho blízkého:

    Na co vlastně umře člověk s rakovinou slinivky, myslím tím- Jaké orgány selžou jako první? Nebo je to celkové oslabení organismu, např. že nepřijímá živiny? A jak poznám, že už se blíží konec?
    Ono se to postupně zhoršuje, ale kde je to pomyslné dno?

    Díky moc.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    INDIAN: Uprimnou soustrast.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    INDIAN: Tak tata uz to ma tejden za sebou, vcera sme ho pochovali. Nez se vubec na tu chemoterapii dostal, nador mu ucpal dvanactnik a vyzvracel tak pokazdy vsecko vcetne tekutin, takze mu postupne vypovedeli sluzbu veskery traveni a byl tak posledni mesic jen na kapackach na vyzive.
    Stesti v nestesti mel v tom ze to trapeni mel kratky; prakticky pred 2 mesicema byl jeste navenek v poradku a pak uz to bylo jak na toboganu - vsechny testy a diagnozy mely ten nejhorsi vysledek
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    CORNELA: to by bylo fajn. ale nevi, kolik lidi, kteri se standardnich screeningu stejne neucastni, tuhle nabidku vyuzije (kdyz o ni onko centrech ani nevi).
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    FLAVIGNY: Odborny spolecnosti se k tomu stavi jako my :). Takova snaha o vneseni racia.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    MOODYCAT: naprosto souhlasim. spousta tehle "screeningu" ma dost sporny benefit a casto vede k zbytecnymu dalsimu vysetrovani nebo i ke zbytecnym intervencim. zajimalo by me, co na to odborne spolecnosti. jeden priklad za vsechny je screening PSA...
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MOODYCAT: Ale vnimam to trochu problematicky, spousta laboratornich ukazatelu, ktere muzou ukazovat na vyskyt nadoroveho on., muze byt falesne pozitivni u jinych chorob, na RTG toho zas tolik nevidis, kozi a gynekologicky ultrazvuk by stejne mely zeny absolvovat dle screeningoveho programu, jedine co muze mit dejme tomu vyznam, je USG varlat.
    No a kdyz tohle vse absolvujes, tak stejne nemas jistotu, ze nemas nador, protoze na to bys musel pravdepodobne absolvovat kazdych tak pul roku CT celotelove, coz ti po par letech ten nador pravdepodobne vyrobi :D, pripadne celotelovou rezonanci plus vsechny “roury”, tj gastro, kolono...
    Takze jako jaky je z toho vystup, prijde mi, ze skoro zadny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam