• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHATěžký život básníkův
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    Že já sem vůbec chodím, když už mohu dopředu odhadnout, co se to tu zase nakupilo...
    FIN
    FIN --- ---
    RICARDERON: ? ani nevím. zatím jsem měl pocit, že vzdoruji pokusům jednoho to zas celý vytrollit, ale věru jsem netušil, že se taky přidáš :-)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Mě moc líbit jak vy mít velká pinďouři.
    FIN
    FIN --- ---
    TOMASZ: karlštejn i další kokořín už jsem letos koupil, promiň :-)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    FIN: Ačkoli máš naprostou pravdu v tom, že jsem troll, i v tom, že vždycky přijdu s nějakým vysvětlením, když něco poseru, věz, že "rafinovaný záměr" obvykle deklaruji pouze, pokud tam opravdu byl! A i když mi to nemusíš věřit, s tou větou jsem si pečlivě vyhrál maje na mysli přesně to, co jsem napsal níže. Skoro jsem se bál, že by si toho, nedejbože, třeba nikdo nevšiml. :D
    VANEK
    VANEK --- ---
    (Jako bych je viděl.)
    FIN
    FIN --- ---
    (totiž "jendo")
    FIN
    FIN --- ---
    TOMASZ: nemyslím, že by to byl záměr. myslím, že to tak prostě je, akorát máš ještě jednu neodolatelnou vlastnost: vždycky, když něco, no je jedno, zda posereš anebo to prostě ne zcela vyjde, tak to *vysvětlíš*. prostě vzápětí přispěcháš se zdůvodněním, proč to celé byl rafinovaný záměr a jak to dotyčný nepochopil. žádné strachy, i tento trollí postup jest znám a již zde prošla řada expertů, někdy i s vyšším troll-ratingem :-) btw, jende citróne, kterou část věty "akorát nepozná, kdy si narazil" jsi nepochopil? :-)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    FIN: Ano, ano, to byl záměr. A chtěl jsem tím demonstrovat, jak vždy ke konci té eskamotáže, když už ti další věcné argumenty nepřipadají dostatečně úderné, vyřkneš nějakou úplnou absurditu, jakože třeba lidé ti svěřují ochotně svá tajemství, protože u tebe zůstanou v bezpečí, a protože v hloubi duše tušíš, jak to s tím je, raději ji podepřeš tvrzením, že jsi tím znám mezi svými přáteli. :)
    FIN
    FIN --- ---
    TOMASZ: no, trochu problém je v tom, že na řadu věcí sis odpověděl chybně - vypadáš totiž přesně jako rýpavý troll, který rád vrtá do lidí a musí mít poslední slovo, akorát někdy nepozná, kdy narazil. a jsi tím znám, dokonce docela dost. rádo se stalo, nestyď se příště zeptat zas :-)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    FIN: Fine, vypadám snad, že mě zajímá tvůj hlubší rozbor? Nevypadám.
    Ptal jsem se tě na něco takového? Neptal.
    Co jsem tedy vlastně udělal? No, pouze jsem spontánně vyjádřil pobavení nad zážitkem člověka, který se s tebou setkal poprvé v životě a ihned si odnesl cenné poučení.
    Jsem snad mezi svými přáteli znám jako někdo, kdo musí mít za každou cenu poslední slovo? Jistěže nejsem. Můžeš se jich zeptat, určitě to potvrdí. Ale neříkej jim, že jsem tě k tomu nabádal já. Nechci, aby se cítili tebou obtěžováni.
    Ještě něčemu nerozumíš? Ne? Tak vidíš, žes na to přišel sám! ;)
    FIN
    FIN --- ---
    TOMASZ: ano, namísto slovesné formy...
    v tom klubu se to dělá tak a tak, protože a proto
    ... jsem užil návodnou tázací formu
    je to tam tak a tak? ano, protože... bla
    musím říci, že tvá představivost je skutečně asi dost chabá, pokud *tohle* je tak moc mimo ni :-)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    FIN: Odehrálo se formou několika otázek, na něž sis sám odpověděl?! No tvl! Vidím, že skutečnost asi o dost předčila mé chabé představy. Omlouvám se, že jsem tak podcenil tvé kung fu... :P
    FIN
    FIN --- ---
    TOMASZ: ne, to jako úplně že bys mě neslyšel. mé vysvětlení (jemu) do pošty totiž bylo velice stručné, odehrálo se formou nějkolika otázek, na něž jsem si sám odpověděl (tedy model "proč je bla bla? protože bla bla") a žádném zdání se přemlouvání nebylo řeči - naopak jsem přesně odpověděl v duchu "tak to je a zůstane" s nevyřčeným podtónem "a vůbec mě nezajímá, co si kdo myslí". takže nevím, co za divadýlko z toho nyní vzniká a proč kdo co jak atd. ho dělá. ale proč ne, váš ukecaný boj. jen laskavě vynech "jako bych ho slyšel" - věci jsou, jak jsem právě napsal, ostatně jako vždycky, což je poučeným známo.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    CICHLASOMA: Úplně jako bych ho slyšel... :D
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    NATASHA: Dík.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    CICHLASOMA: Inu, tak to zkusme.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    FIN: No dobře, tak budu odpovídat na tuhle novou versi Tvé odpovědi. :)

    Především - ještě jednou, pro jistotu: ani jednou a ani chvilinku jsem Ti nenavrhoval, natož Tě nepřesvědčoval, abys snad něco na svém způsobu vedení klubu měnil, nijak jsem to nekritisoval a neprohlašoval za špatné. Měl jsem nějakou představu klubu na nyxu věnovaného básním a hledal jsem, zda tu nějaký takový je. Tvůj byl jeden ze tří, které se na první pohled mé ideji podobaly, ale neměl nic v záhlaví ani na nástěnce, já jsem nevěděl, co od přispěvatelů čekáš (například, zda by bylo vítáno, kdyby někdo přispíval často, nebyl jsem si jist, zda se toleruje nějaká diskuse apod.), na základě čeho a komu právo zápisu uděluješ, proč vlastně ho defaultně nemá každý, jaké je vlastně přesně poslání klubu (to sice tak nějak do značné míry je vidět, ale když není na příslušných místech ani čárka, v některých věcech mi nejistota přetrvávala). Chtěl jsem si to vše ujasnit a zjistit, za by se klub neblížil hodně tomu, co hledám. Imho zdvořile jsem se Tě zeptal na to, co mě zajímalo, do pošty, řekl jsem Ti i, že prostě hledám takový a takový klub a že nevím, jestli Tvůj je pro mě to ono. Měl jsem následně dojem, že Ty máš od začátku z nějakého důvodu potřebu hrdě zdůrazňovat, že je to absolutně nedemokratická autokracie, a to proto, že Ty to tak chceš, a že na tom rozhodně nebudeš nic měnit (jak řečeno, ani mě nenapadlo Ti něco takového navrhovat). Nicméně jsi mi nějak sdělil, jak se věci mají, za jakých podmínek bych dostal přístup, a já jsem Ti imho zdvořile sdělil, že ten přístup nepotřebuju, že Tvůj klub prostě neodpovídá tomu, co hledám. Následně jsem dal žádost o založení klubu jiného, vysvětlil jsem, v čem by byl jiný než ty, co existují. Když jsi v klubu naši konversaci proběhlou v poště shrnul tak, že jsem "nebyl potěšen" tím, že Tvůj klub je autokratický a z Tvého shrnutí se skoro zdálo, že jsem Tě vybízel ke změně, uvedl jsem na to pravou míru.
    Přidal jsem další důvod, proč Tvůj klub neodpovídá mým představám (písňové texty) a proč by se tedy klub, který bych založil, od něho lišil.
    V poznámce o Žáčkovi mi šlo o to, že pro mě nepřináší Tvůj nekompromisně autokratický přístup, který opakovaně zdůrazňuješ a který zdůvodňuješ péčí o kvalitu, kýžený efekt a že hádám, že klub neautokratický na tom nebude z mého hlediska s kvalitou hůře, a že tedy vedle jiných předností (považuji z mého hlediska i otevřenější přístup sám o sobě za přednost, raději budu sdílet, co se mi líbí, tam kde je to otevřené všem lidem na nyxu, kdo dodržují jasná pravidla) přinejmenším nebude mít stinnou stránku spočívající v nižší průměrné kvalitě textů. (Ale to se vůbec s nikým nehádám, já jsem jen reagoval na Tvé tvrzení, že jsem autokratičností v Tvém klubu "nebyl potěšen".)

    A teď tedy k Tvým otázkám:

    které texty, které rozhodně nelze považovat za báseň, vlastně myslíš? protože když si ten klub projdu, je jich tam za délku a trvání a počet publikovaného rozhodně velice málo. snad bych odvážně užil i výrazu "několik"...?

    Počítat a odkazovat se mi to teď nechce, kdyžtak později, ale nepřijde mi důležité. Chápu to tak, že "texty" v názvu Tvého klubu odkazuje k textům písňovým. Skutečně jsou tam texty od Redla, Nohavici, Mišíka, Topola, bratrů Ebenových a dalších, podle mě vesměs samy o sobě to básně v podstatě nejsou, resp. jako básně samy o sobě jsou hrozné. (Při vší lásce zrovna třeba k těm Psím vojákům.) Ve svym klubu bych do záhlaví napsal, ať písňové texty lidi posílají, jenom když opravdu, ale opravdu jsou přesvědčení, že obstojí i samostatně jako básně.

    zmínka o možnosti diskutovat a komentovat mě zaujala. proč? respektive: k čemu? líbí/nelíbí lidé vyjádří tzv. "lajky", předpoklad diskuse tedy musel by nést "a napíší něco, co vyjádří něco víc než pouhé líbí/nelíbí" a zde přesně mě zajímá, co očekáváš, že to bude, a proč/jak to bude (pří)nosné...? protoře dle mých zkušeností napíší leda tak hromadu dosti často hromadu plků, která sama o sobě je horší než "ty texty, co je za poezii rozhodně považovat nelze" :-)

    Např. - Velmi bych vítal, kdyby lidé k překladům posílali i originál, případně posílali víc překladů, diskutování či připomínkování překladů by v klubu mělo místo. Kdyby se někdo chtěl bavit
    třeba o vývoji nějakého básníka a o tom, jak tento kdo hodnotí, co kdo považuje od něj za nejlepší apod. mělo by to tam prostor. Nebo, já nevim, když někdo bude chtít říct, jakého jiného básníka mu něco připomíná, prosím. Prostě se normálně bavit o presentovaných básních v různých souvislostech. Koneckonců, mě i trochu sem tam zajímá, jaké má kdo z jaké básně pocity, když tím nebudou v klubu zavaleny básně samy. Ty chceš v klubu jen a jen texty, to je v pořádku, prostě i v tomto jinak pojatý klub.

    ad žáček: nemáš rád žáčka, rozumím. proč to?

    No... Pokusim se to říct nějak co možná neexpresivně, abych snad nepřiléval oleje do ohně... Přijde mi to být vesměs taková fotrovská mírná romantika (místy až mírná "nonkonformnost") v mezích normalisace. (Moc neexpresivně se mi to nepodařilo, sry.)

    FIN
    FIN --- ---
    CICHLASOMA: měl bych několik otázek. jedna z nich by zněla, které texty, které rozhodně nelze považovat za báseň, vlastně myslíš? protože když si ten klub projdu, je jich tam za délku a trvání a počet publikovaného rozhodně velice málo. snad bych odvážně užil i výrazu "několik"...?

    zmínka o možnosti diskutovat a komentovat mě zaujala. proč? respektive: k čemu? líbí/nelíbí lidé vyjádří tzv. "lajky", předpoklad diskuse tedy musel by nést "a napíší něco, co vyjádří něco víc než pouhé líbí/nelíbí" a zde přesně mě zajímá, co očekáváš, že to bude, a proč/jak to bude (pří)nosné...? protoře dle mých zkušeností napíší leda tak hromadu dosti často hromadu plků, která sama o sobě je horší než "ty texty, co je za poezii rozhodně považovat nelze" :-)

    ad žáček: nemáš rád žáčka, rozumím. proč to?
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    FIN: (Já bych opravdu neřekl, že jsem "nebyl potěšen". Já jsem si postupně ujasnil, že Tvůj klub rozhodně není to, po čem jsem se sháněl (což mi nijak nevadí). Jednak vzhledem k Tvému přístupu k jeho spravování, jednak vzhledem k tomu, že chci nějaký, kde se bude dát s mírou komentovat a diskutovat. Dále v Tvém klubu je prostor i pro takové písňové texty, které za básně považovat nelze a které bych v klubu, jaký hledám, určitě číst nechtěl. No a další věc je, že, popravdě řečeno, si neumím představit, jaké z mého hlediska horší básně by někdo mohl posílat do otevřeného klubu s jasnými pravidly, než ty početné Žáčkovy, které Tvým klubem prošly, takže i "dobré fugování" Tvého režimu je z mého hlediska dosti sporné a já se těším na nový klub, o kterém nevím, proč by neměl být založen, když žádný takový tu není. :) )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam