tak prohledával jsem MČ3, Karlíka - Grepla, Šmilauera, Havránka - Jedličku i Trávníčka, ale nic, co by explicitně vysvětlovalo tenhle problém s jako, jsem nenašel... popravdě ani přesně nevím, pod čím to hledat (MČ a Šmilauer mají aspoň rejstříky spojovacích výrazů, jinde jsem zkoušel jen podle obsahu...). ale došel jsem k tomuhle závěru (v podstatě jde o dva rozdílné problémy):
"S politiky jako Klaus a Zeman nebylo čeho se bát." zde "jako" vyjadřuje přirovnání, vlastně jde o elipsu "S politiky, jako jsou/byli Klaus a Zeman, nebylo čeho se bát." proto je zde nominativ a odtud nejspíš SILENTův dojem "typu" (v prvním případě bez čárek, v druhém s)
"Tato nová definice 'vzdělanců' vylučovala ze svého středu vědce jako astronom Edwin Hubble, matematik John von Neumann, kybernetik Norbert Wiener a fyzici Albert Einstein, Neils Bohr a Werner Heisenberg." zde "jako" vyjadřuje výčet. věta je špatně, mělo by být buď "Tato nová definice 'vzdělanců' vylučovala ze svého středu vědce jako astronoma Edwina Hubbla, matematika Johna von Neumanna, kybernetika Norberta Wienera a fyziky Alberta Einsteina, Neilse Bohra a Wernera Heisenberga." (vlastně "jako například" - jde o jeden komplexní větný člen, řekl bych o široce chápaný přístavek - tak, jak jej chápe Šmilauer -, a proto se spolu shodují v pádě. čárka před jako zde nebude, poněvadž ty větné členy nelze vypustit, věta by měla jiný význam), nebo "Tato nová definice 'vzdělanců' vylučovala ze svého středu vědce, jako byli (například) astronom Edwin Hubble, matematik John von Neumann, kybernetik Norbert Wiener a fyzici Albert Einstein, Neils Bohr a Werner Heisenberg." (čárka před jako bude, poněvadž se jedná o dvě věty)