• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    VANEK
    VANEK --- ---
    Dear clients, please receive our deepest apologize as our reservation system is temporarily unavailable.
    Retry your request later, please.
    Thank you for your understanding.
    Online rezervace autobusových a vlakových jízdenek STUDENT AGENCY a REGIOJET
    http://jizdenky.studentagency.cz
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    SILENT: + zillion more likes
    SILENT
    SILENT --- ---
    RIP: vidim na konci smajlik a tedy se podrzim pouze teto metaodpovedi ;)
    VANEK
    VANEK --- ---
    Pro lásku boží, Montresore!
    RIP
    RIP --- ---
    SILENT: S dovolením, ale argument "v dobre spolecnosti nebudes hovnu rikat hovno" je jakýsi kulhavý, když tohle zjevně je na lidské poměry dost "dobrá společnost" a už tři za sebou jsme to slovo právě použili :-)
    SILENT
    SILENT --- ---
    CLAVEN: vsak jo, ale tady slo o preklad toho konkretniho spojeni. nicmene to byla prkotina od zacatku. jen prkotina s presahem ;)
    SILENT
    SILENT --- ---
    FIN: ale kdeze, v dobre spolecnosti nebudes hovnu rikat hovno a ne ze ne.

Mrkni do kartoteky PSJC a diachronniho slovniku a uvidis radu neutralnich pouziti terminu zidak. Problem je v tom, ze to bylo v tehdy neutralnim kontextu (tedy jak se o zidech bezne psalo), ktery uz dnes neutralni neni. Podobne negr. Negr byvalo v jiste dobe zcela neutralni. At least do your homework.

A vem si takove slovo soudruh. Kdyz tak oznacim sve kolegy, nebudou mit radost, ac jsou to moji soudruzi a velmi dlouho to bylo zcela neutralni, az pozitivne zabarvene slovo. Dnes uz ho tak nepouzijes, protoze nam ho spolecensky vyvoj zabarvil konotacemi. A nepouzijes ho proto, ze by se to kolegum nelibilo a ze to ma i jiny nez puvodni odkaz (konotaci).

Je tak snadne to cele zjednodusit, jako se nastvat a silacky to rozseknout citatem...
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    Zbytočne to riešite... ešte stále sa používa "black/white", aj keď väčšinou "black American" alebo "African American" a "Caucasian".

Neviem, čo vás na tom tak dráždi. Nech si každý nechá hovoriť, ako mu to vyhovuje a ako ho to neuráža.
    FIN
    FIN --- ---
    SILENT: "židáku" není ze staré literatury - je to i tehdy pejorativní a je užíváno a pejorativní dodnes. černoch ovšem pejorativní nikdy nebyl, pejorativní/nadřazené bylo slovo negr.
    FIN
    FIN --- ---
    SILENT: až nějaké rozumné budou, začnu je chápat. zatím jsou to píčoviny, které nám komplikují vyjadřování, a žádný ze skutečných problémů a podstat nikdy nijak nevyřešily a neřeší. shakespeare dí: co růží zvou i zváno jinak, vonělo by stejně. obdobně lze říci, že když mě přinutíš říkat hovnu "ta přirozená biologická hmota vlastní v jistých intervalech coby výsledný produkt všem zažívacím traktům", bude pořád smrdět a klouzat úplně stejně. nebráním ti v tom takto hovnu říkat, ale, pro pět ježků pracně se deroucích na horu sněžku, mě k tomu nenuť a nedomnívej se, že kdybys mě k tomu donutil, zlepší se nějak situace jímek na světě.
    SILENT
    SILENT --- ---
    FIN & ZIDANE: asi se nikam nepohnem, ale kazdopadne souhlasim s tim, ze pokud nechapete duvody k tomu byt korektni, nema to ani celkem cenu.

RIP: to mimochodem neni osloveni v zertu, ale standardni, neutralni osloveni (pochopitelne pouze mezi niggas)

FIN: nojo, v literature uz se toho normalne pouzivalo. treba židáku bejvalo takovy pekny, pravdivy a dneska uz aby clovek pohledal. a naslo by se jich vic.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    SALVATOR: Tak budeš muset říct, že je "alternativně inteligentní", protože přece každý člověk je v něčem dobrý, jen to musíme vidět!
    FIN
    FIN --- ---
    ZIDANE: jednou jsem jednomu rozhořčenému černochovi, který se striktně dožadoval z mé strany korektního oslovování, odvětil, že s tím začnu hned, jak on mně bude říkat euro european. vyvalil oči a řekl, že to je blbost. já mu odpověděl, že já s tím nezačal a pak už bylo jasné, kdo dal matchball, a v debatě se nějak nepokračovalo :-)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    BOUCHI: Jen aby za chvíli i označení "mentálně zaostalý" nebylo zanedlouho málo korektní a ňůspík nedoáshnul takhle obludnejch rozměrů: http://www.phil.muni.cz/~jirka/nezwww.html
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    SALVATOR: Nemusis vymejslet, prohlasis ze je momentalne zaostalej.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ZIDANE: No jasně, že si budem vymejšlet kočkopsy. Sme totiž korektní společnost. Hluchý sou teď neslyšící, slepý sou nevidomí, černoši sou afroněco. Jen čekám, kdy si budu muset vymyslet nějakýho kočkopsa až budu vo někom chtít prohlásit, že je to kretén.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    SILENT: A co je špatného na konstatování barvy? Budeme tedy vymýšlet kočkopsy typu Afroameričan, abychom se vyhnuli barvám a aby se černoch necítil dotčen, že jsme upozornili na to, že JE černej? To ať si ale pak vyřídí s Pánem Bohem, když mu tak vadí, že je černej.

A až se urazí nějaký běloch, budeme co? Evropočeši, podle vzoru Afroameričané?
    RIP
    RIP --- ---
    Tahle debata mi připomíná scénu z jednoho filmu s Jackein Chanem: hrdina přijede do ameriky z Hongkongu a neumí moc anglicky. Jeho č... totiž afroamerický kolega policajt ho při vyšetřování zavede do č... totiž afroamerického baru, kde si č... totiž Afroameričani říkají navzájem v žertu "negře". Učenlivý Asiat jim taky řekne tak, když si tak říkají sami, a pak musí po asi patnáct minut filmové stopáže předvádět kung-fu, aby ho nezabili.

Plus pokus to vrátit OT: Blbec jsem si tuhle večer pro zmrtvění mozku pustil Indiana Jonese, ke všemu s českým dabingem, a zjistil jsem, že ve středověkém hradě tam mají na stěnách historicky cenné "tapety" (tapestries). Ach jo.
    FIN
    FIN --- ---
    SILENT: černý američan a rudý američan jsou docela normálně a dříve v literatuře užívané pojmy (kromě černochů a indiánů, potažmo rudých). černošký američan je výbornej kočkopes :-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SILENT: Tak proč se v novinách ani v televizi slovo černoch nepoužívá? To je ta zbabělost, aby si zase někdo nestěžoval.. tak jsem to myslela.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam