• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    Narazili jste na zajímavé příklady, které vyplodili někteří lidé a které jsou spíše k zasmání?
    Hoďte je sem. Pokud možno, uveďte původní i přeloženou verzi (a nekdy radeji asi taky spravne prelozenou verzi ;)).
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    GOBERS: Kde že přesně?
    DUCK
    DUCK --- ---
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    GOBERS: Ještě že ne růžová...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    rogue aircrafts = ničemná letadla

dnešni zpravodajství iDnes o krizi v Syrii
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    RIP: Jo, to se pamatuju, je to v knize Akvárium. :-)
    RIP
    RIP --- ---
    Dodatečně jsem si vzpomněl, zachyceno před časem, tuším v překladu nějakého špyjonážně-autobiografického Suvorova: straší tam "paprsky IK", a až posléze z kontextu vyplyne, že to je prostě infračervené záření, neboť IK = infrakrásnyj.
    SILENT
    SILENT --- ---
    RIP: tam mas-li converging evidence, muze byt. ja si ciste intuitivne predstavil, ze to byl preklad kvalitou srovnatelny s pythony
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    V Cine, Chengdu, jsem vam neco vyfotila. Chvilku mi trvalo, nez jsem vymyslela, co tim chtel basnik rici.

KEYMASTER
    KEYMASTER --- ---
    VANEK:
    V3S - Mam hruby penis - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=o2l1UjXt1_I

;)
    RIP
    RIP --- ---
    SILENT: Sice jsi mě nahlodal, ale pokud si stále nejsem zcela jist, pak především proto, kolik dalších neobratností, chyb, ba i debilních chyb v těch titulcích bylo :-)
    QUENDULUIN
    QUENDULUIN --- ---
    AKAM: Občas mám jistou účast v přípravě českých technických norem z této oblasti, přebíraných překladem z evropských norem. A připadá mi, že tam to není o moc lepší. Čeho jsou někteří překladatelé schopni, to je fakt děs. Kupříkladu jsem se setkal s tím, že překladatel měl problém si uvědomit, že anglické podstatné jméno v přívlastku může vyjadřovat množné číslo, i když má tvar čísla jednotného. Tito překladatelé si asi myslí, že v technickém textu na jazyce nezáleží, a neuvědomují si, že spolu s technickou normou tvoří normu jazykovou, protože podle jejich textů se budou řídit další technické dokumenty, které se na ty normy odkazují. ("Nám ten výraz připadá nešikovný, ale je to tak v normě, tak to musíme psát takhle.") Takže třeba se v televizi prostě řídí názvoslovím z nějaké ČSN EN. :o)
    SILENT
    SILENT --- ---
    RIP: no a to je prave ono, ne? rush hour je ve stredovekem kontextu hra s doslovnosti a absurditou. dopravni spicka by pusobila jen absurdne. nerikam, ze to je nejlepsi reseni, ani zadne nenavrhuju, jen rikam, ze to nejspis nebude jednoznacna chyba, kdy prekladatel nevedel, co znamena "rush hour".
    RIP
    RIP --- ---
    SILENT: Pokud jo, rád se nechám poučit, jaký.
    Prozatím kontext: ulice středověkého města. Liduprázdné. Přijde jakýsi herodl či co, zatroubí a zařve "Rush hour" a v tu chvíli jsou ulice plné tak, že skoro nejde projít.
    SILENT
    SILENT --- ---
    RIP: hmmm... ovsem to ma docela specificky zvahlavovsky kontext, ne?
    CHRISTOF81
    CHRISTOF81 --- ---
    RIP: přesně tohle jsem dneska četl v Magyk a kroutil jsem hlavou :)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    RIP: Chtěl jsi říct z filmu "Drmolící Wocky".
    RIP
    RIP --- ---
    Rush hour = rušná hodina.
    Z titulků filmi Žvahlav.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Delší a hrubší penis, na který budete pyšní, už díky jedné tabletce denně
    Začněte nový sexuální život s xtrasize
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    GOLDENDELICIOUS: Asi podle vzoru bestseller.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    VANEK: No a stáhnul jsi? :)
    GOLDENDELICIOUS
    GOLDENDELICIOUS --- ---
    Dokument Platinové svatby (před pár dny na FLN): Jsme netradicionalistická rodina. Místo bestmena mě k oltáři povedou moje dvě pubertální dcery.
    AKAM
    AKAM --- ---
    Prima Zoom, něco o vlacích, právě teď:

Na zkušební trati testují nový prvek návrhu.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Hrát nyní
    Nejlepší hra na Facebooku. No stáhnout. Hraj ve svém prohlížeči
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam