• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Z FB:

"Sir Perceval has been in the wood for many days now. His armour is dull, his horse tired."
    "Pan Percival už mešká v lesích drahnou dobu. Jeho zbroj je tupá, kůň znavený."
    (Jeanette Wintersonová - Na světě nejsou jen pomeranče)
    ZCR
    ZCR --- ---
    WITTGENSTEIN: no právě... 5 MW je na chatičku v zahrádkové kolonii přeci jenom overkill

PES: přesně tak, zlatý kapaliny, to je požehnané skupenství... na pevné se musí lopatou a s plyny je hrozného sraní, furt by to někam utíkalo
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ZCR: Zajímavé, po jistém googlování jsem přišel na výrok: "Těžký topný olej (mazut) má nejvyšší hustotu a viskozitu a používá se především v průmyslu a energetice v tepelných zařízeních s vyšším instalovaným výkonem (nad 5 MW)."
    PES
    PES --- ---
    ALDARION: v JP je to spíše otázka dovozu (dováží energeticky téměř všechno) a manipulace - načerpat lze do lecjaké nádoby, ale plyn chce pořádnou tlakovou nádobu (=přítěž navíc) a osobní manipulace s plynem je obecně horší/nebezpečnější, než s kapalnými uhlovodíky...
    ZCR
    ZCR --- ---
    WITTGENSTEIN: no, já jsem líný se těmi ropnými produkty propatlávat, abych mohl z pozice ex-přírodovzdělance vynést verdikt, ale petrolejová kamínka a naftová kamna jsou fakt bezmála idiomy, takže i kdyby to nebylo přesnověcně..., a u toho mazutu bych se opravdu divil
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ZCR: Tvrdí Fronek. Kdo jsem já, abych mu odporoval, že.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Krom kempingových vařičů vím o sporácích na petrolej z předválečné a válečné Británie (méně z USA) a i v současnosti používaných petrolejových sporácích na lodích (někteří jachtaři se bojí možnosti úniku plynu a exploze víc, než rozlitého petroleje, který se navíc snáz shání v obskurních lokacích). Pokaždé se tomu říká paraffin nebo kerosene stove. A vaření na mazutu - to si dokážu představit leda v Rusku. ;)
    Stejně tak paraffin či kerosene heater - třeba v současném Japonsku je to běžná výbava domácnosti a 灯油 čiže petrolej koupíte do kanystru na každé slušné pumpě. (Ale nedokážu si představit rozvinutou zemi s pitomějším přístupem k problematice vytápění, než je Japonsko.;D) Dají se koupit i v Británii a Americe, na vyhřívání dílny, skleníku nebo topení na chatě mimo civilizaci. Proč to považují za výhodnější než zemní plyn netuším, možná to vyjde levněji. Ty konstrukce jsou takové lehké, otevřené a zahrnují knot (nebo jeho moderní variantu) - tedy je to všechno na petrolej.
    V Americe si dokážu představit leda mazutový kotel (ústředního topení) - zatopit mazutem není úplně jednoduché. I tady v Čechách vím o starých nafťácích, ale o mazuťácích?
    ZCR
    ZCR --- ---
    WITTGENSTEIN v téhhle terminologii aby se čuně vyznalo, ale taky bych hlasoval spíš pro petrolejová kamna/kamínka, jak píše ALDARION, to je skoro idiom... mazut je těžký topný olej, destilační zbytek, a používá se spíš jako palivo v průmyslu (tepelné elektrárny)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    WITTGENSTEIN: Paraffin stove by mohl být i petrolejový sporák (malý sporák, velký vařič) nebo petrolejová kamna...
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    V překladu "Unesené" od Mo Hayderové jsem se v překladu Jiřího Kobělky setkal na str. 235 s jednou překladatelskou stálicí, a sice "parafínovými kamny". Je to hezký příklad falešného přítele, paraffin je totiž petrolej, ale ve spojitosti se "stove" jednoznačně topný olej. Tedy ta kamna jsou mazutová.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ATUARFIK: Stalo se.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    KAERI: Vzpomínám na některá svá zaměstnání... on to nemusí být překlep. :)
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    KAERI: Jj, je to strong staff teda stuff :))
    KAERI
    KAERI --- ---
    ARMADILLO: The whorehouse magager me malem srazil ze zidle! :D :D :D
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    ARMADILLO: Moje polská babička říkávala, že až spolu začnou Češi a Poláci komunikovat anglicky, nastane konec světa.
    EVYA
    EVYA --- ---
    Ne úplně z překladu, ale dětinsky pobavilo:

ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    SHADOW__: Výborný :)

Mi připomnělo.. prodáváme polským dealerům zboží a manželka jednoho CEO s námi komunikuje :)

"
    Subject: RE: Picking adress

Dear Mr. Jiri,

About the lack of already paid filters I have to said we are a bit disapointed, as you send us 10pcs. and I think as we are partners we shall get the news from you not discover this by ourslef.
    We were sure that all paid items are delivered, of course for now it is not big issue as we do not cover some orders right now but in the future we do not imagine such situations in our co-operation.
    The whorehouse manager has checked this time as this was first delivery from you usually they do not check so much, some items are new for us as such as like filtration system and we even not sure if we get all parts for now.
    It happens you may not have some ordered items but we need to know it from you.
    Pls. let me know the date when you will have the filters ready for us so, maybe when Jan come to us he could take them.

Best regards,
    Beata
    "
    SHADOW__
    SHADOW__ --- ---
    Jeden týpek tady na nyxu propaguje nějakej novej vaporizér, tak jsem se rozhodl kouknout se na jejich stránky.

Vida, stálo to za to :D

Postage, unless otherwise stated, is charged in the amount of 10EUR
    If not caught ordering, receiving the clipboard notice of delivery. Shipment can pick up on a post or request redelivery. Unfortunately, we have no delivery of the shipment after shipment. Maximum weight per package is 2 kg.
    For some particularly bulky, heavy or otherwise ill-transportable products may be increased transportation costs. The price for transport is displayed immediately after selecting modes of transport. Complaints shipment is possible only in takeover!

ATTENTION! If the package is visibly damaged or if it violated the protective tape, apply a claim directly with the shipper. For damages incurred during shipping supplier hasn't responsibility.

Mail usually arrives the next day from dispatch. The dispatch will inform you via email.

JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    ATUARFIK: Vida; nedávno jsem si říkala, že je to něco, co by mohla být zábava... aneb k čemu člověka (kromě exkurzu do portugalštiny) přivede Richard Feynman.
    Surely You're Joking, Mr. Feynman! - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Surely_You%27re_Joking,_Mr._Feynman!
    VANEK
    VANEK --- ---
    ATUARFIK: Asi půlka jsou normální a místy i zajímavá témata; druhá půlka jsou magoři. (Případně se to drobet překrývá: naučím vás být traderem svojí jedinečnou metodou!)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam