• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    OTAKAR_KUBIN
    OTAKAR_KUBIN --- ---
    Hodně smutný High Life (Claire Denis, 2018)

Namátkou, nechtěl jsem při projekci rušit mobilem,

..za tři dny budeme v naší destinaci
    .. [na batole třímající hračku] čí to je? (who's that?)
    .. viděl jen skrze černé halo (sic!)

A nejvíc snad závěrečná hláška hrdinů někde v černé díře, významné pohledy, nejistota další cesty.. :

'Měli bychom?' (tušíte správně - shall we?)

Achjo.
    RIP
    RIP --- ---
    NELLAS: Píšou, však se nad tím vedle někdo děsí, že to je blbost. Ale "milizie" můžou být prostě jen "jednotky", "vojska", (můžou, ale) nemusí to být přímo milice.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS: Píšou.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    RIP: Moje italština je fakt prachbídná, ale nepíšou tam to, co v českém překladu?
    RIP
    RIP --- ---
    NELLAS: Možná, snažil jsem se to i najít v komiksových zdrojích, ale možná ten díl v Egmontu i přejmenovali, protože nenacházím nic.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    RIP: A není tam ten nesmysl už v originále?
    RIP
    RIP --- ---
    Hadrianus císař byl, ale žil dlouho po Caesarovi s velkým C, takže z titulu své fce je (přinejmenším česky) caesar, ale s malým :-)
    Nevím, jestli císaři s malým či velkým měli milice ve smyslu domobrana, ale i pokud měli, asi je na rozdíl od pravidelné armády netahali s sebou na odlehlá souostroví na okraji říše. Kromě toho, ano, postavili to legionáři na obranu před domorodci, ne navopak, ne navopak :-)) Proto nad tou konkrecí podivností tak žasnu, kde se vzala.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    WITTGENSTEIN: Hadrián vůbec nebyl římský císař, že :) Já si myslím, že to je přesně to, na co RIP narážel.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    RIP: Čert vem milice, ale nepostavili Vallum Aelium spíš ti Římani? :)
    RIP
    RIP --- ---
    "Příběh začíná v Anglii, v římském ležení na Hadriánově valu, který navršili Britové, aby zastavili Caesarovy milice."
    (Hned na první straně stařičkého egmontího komiksu s Kačerem Donaldem. Zatím marně přemýšlím, jak ten bizár mohl vzniknout...)
    SHADOW__
    SHADOW__ --- ---
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    „Tento rex byl velmi nebezpečným jedlíkem masa. Je to jedinečná příležitost, takovou vzácnost vidět,“ řekl Detrich. Histologie ukazuje, že mládě bylo přibližně 4 roky po smrti.
    Lovec prodává na eBay fosilii mláděte Tyrannosaura rexe. Vědci zuří - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/.../zahranicni/ebay-tyrrannosaurus-rex-prodej.A190417_145017_eko-zahranicni_div

Histology shows the specimen to be approximately 4 years old upon death.
    https://www.cnbc.com/2019/04/17/baby-t-rex-fossil-listed-on-ebay-for-3-million-sparks-outrage.html
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    A tak už si přiznejme, že jde o perličku, ve které si každý najde to svoje :)
    Např. místo „předvídatelná, kýčovitá“ by šlo taky lépe a radostněji použít třeba „prvoplánový kýč“.
    VANEK
    VANEK --- ---
    MORMEGIL: Před sto lety se taky ještě třeba onikalo.
    Slovník spisovného jazyka českého
    https://ssjc.ujc.cas.cz/search.php?heslo=charakter&where=hesla
    vyhraněný povahový typ postav v divadelních hrách; divadelní role jej předvádějící: tragéd, milovník, komik, různé ch-y (otec, intrikán...) (K. Čap.)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SPIKE411: Já tam vidím leda charakter vs postava. Nebo se česky postavám už taky říká charaktery/charakteři?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Ale jasně, taky si pamatuju, jak nám učitelka angličtiny na gymnáziu překládala pojem soap opera jako telenovela.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411: Dokonce to rozlišují. :)

Mýdlové opery se celosvětově ujaly, hlavní produkce zůstala ve Spojených státech, značně rozšířené jsou i ve Velké Británii. V zemích Latinské Ameriky jsou populární seriály podobného žánru, telenovely.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    TOOMIX: You sure?
    Mýdlová opera – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Mýdlová_opera

Pojem se zřejmě používá i v akademickém prostředí, tuhle jsem byl na přednášce o TV seriálech jakési doktorky z UPOLu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam