• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANNIEQueer cinema loves Phillip Morris
    MRS_BRIGHTSIDE
    MRS_BRIGHTSIDE --- ---
    TEPLÝ FILMOVÝ MARATON na JEDNOM SVĚTĚ
    Od 5. do 13. března se bude v Praze konat desátý, jubilejní ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Součástí festivalu budou i dva filmové maratony, které uvádějí populární snímky v blocích nočních projekcí. Diváci a divačky mají možnost shlédnout tři filmy za cenu jedné vstupenky. Prvním z nich vznikl ve spolupráci s Mezipatry a přináší tedy trojici teplých filmů, proběhne v pátek 7. března 2008 od 21.30 hodin v pražském kině Lucerna.

Během sto čtyřiceti minut se divákům představí tři filmy:

Photobucket

A Jihad for Love První koprodukční film režiséra Parveze Sharmy Džihádem za lásku (A Jihad for Love) vypráví o mladém muslimovi z Íránu, který usiluje o exil v Kanadě. Asi všem bude hned jasné, proč byl nucen prchnout z vlasti - jako gay by totiž podle zákona čelil přísnému trestu. Stejně jako řada dalších gayů a leseb z Jižní Afriky, Pákistánu, severní Indie či Egypta vyznávajících islám však nepřestává být pevný ve víře. Film se snaží odpovědět na to, zda může být gay nebo lesba v očích ostatních věřících stále dobrým muslimem. Přístup společnosti k homosexuální orientaci je všude v muslimském světě stejně odmítavý, jen tresty se liší - od bičování přes věznění až po rozsudek smrti. Proto se nemůžeme režisérovi divit, že na přání vystupujících zastřel ve filmu polovinu tváří. Gayové a lesby z muslimského světa vnímají svou lásku k lidem stejného pohlaví různě - ve vztahu k islámu pociťují vinu, ale zároveň se svých citů nechtějí vzdát. Diskutují o tom, jestli není korán interpretován příliš jednostranně, protože se v něm objevují homoerotické prvky. Dočkají se v muslimském světě změn, aby za svou lásku nemuseli tak draze platit? Musíme věřit, že ano.

Photobucket

Red without Blue V pořadí druhým filmem, jež se na maratonu představí, je americký snímek s názvem Červený bez modré (Red Without Blue). Tento film je příběhem dvou blonďatých sourozenců - dvojčat Marka a Alexe a jejich rodičů, příběhem rodinné idyly, která ale netrvá dlouho: manželství rodičů se rozpadá a puberta bratrům přináší poznání, že nejsou heterosexuální. Jejich dospívání poznamenaly drogy, znásilnění a nakonec společný pokus o sebevraždu. Dvojčata byla násilně rozdělena a po letech se snaží k sobě najít cestu. Alex, v současnosti Clair, podstupuje změnu pohlaví a Mark se musí naučit přijmout skutečnost, že už nemá identického bratra. Claiřina matka nové pohlaví svého dítěte odmítá, zatímco otec ke své dceři nachází nový vztah. Tým mladých režisérů tři a půl roku sleduje postavy filmu na studiích v New Yorku a San Francisku, na stáži v Praze i při návštěvách doma. Atmosféru filmu silně dotváří působivý soundtrack. Upřímný film o rodinných poutech využívá široké spektrum obrazových zdrojů - čerpá z rodinného archivu filmů a fotografií, konfrontuje obě dvojčata ve vzájemném rozhovoru a využívá i tradičních, samostatných výpovědí členů rodiny na kameru a impresivních záběrů krajiny. Jediné, co je třeba k tomuto filmu dodat, je, že opravdu stojí za zhlédnutí.

Photobucket
    Teplý maraton uzavírá izraelský snímek Svaté město uvádí (Jerušalajim gea lehacig) režiséra Nitzana Giladyho. Tento dokumentární film ukazuje odhodlání a statečnost pořadatelů pochodu gay pride parade, který organizoval Open House a jež měl být vyvrcholením festivalu World Pride v Jeruzalémě v létě 2006. Samotný festival se však setkal s odporem ze strany ultraortodoxních Židů a nebyla mu nakloněna ani křesťanská a muslimská komunita.O následném pochodu se už netřeba zmiňovat. Pro organizátory tohoto festivalu se ale v narůstající homofobní atmosféře a tváří v tvář výhrůžkám a násilí stalo právě uskutečnění takového pochodu mnohem podstatnější záležitostí než pouze vyjádřením svobodného názoru.
    DESEO_MORTAL
    DESEO_MORTAL --- ---
    WIZZ: diky, vypada to konecne zajimave
    DESEO_MORTAL
    DESEO_MORTAL --- ---
    http://www.shadowsonthewall.co.uk/swdreboy.htm
    tohle jsem nasel, nemel jsem jeste cas to prostudovat.... kazdop to vypada zajimave, tak kdyby nekdo vedel, kde sehnat filmy, tak dejte vedet
    DESEO_MORTAL
    DESEO_MORTAL --- ---
    ARSENE: kdyby ho meli v dvd pujcovne na rohu, bylo by to snazsi:-)
    WIZZ: ja jsem se skoro zamiloval: kolik jim je: 16?
    ARSENE
    ARSENE --- ---
    DESEO_MORTAL: tak to mas zatracene vazny mezery. doporucuju sjet si kompletne celou filmografii andyho warhola, a treba se pak budes stydet za svoje nove ziskany fantazie stejne jako ja... :-)
    DESEO_MORTAL
    DESEO_MORTAL --- ---
    ARSENE: tak jserm si nikdy nemyslel, ze chlap v zensky paruce a mejkapu muze bejt sexy chlapskym zpusobem teda
    ARSENE
    ARSENE --- ---
    WIZZ: to teda

pro zvidave: Von Südenfed jsou side-project trochu znamejsich Mouse on Mars, vydali jenom jedno album (Tromatic Reflexxxions), ktery se cely nese v tomhle duchu - ale zatracene za to stoji. doporucuju
    ARSENE
    ARSENE --- ---
    JANITA
    JANITA --- ---
    SPLIFFBOY: ano, ano... tak je to správně. :o)
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    JANITA: Le Fate Ignoranti ;)
    JANITA
    JANITA --- ---
    Pokud jste ještě neviděli, doporučuju Nevědomé víly (La fata ignoranti), režie Ferzan Ozpetek - úžasná záležitost.
    DESEO_MORTAL
    DESEO_MORTAL --- ---
    jo, videl jsem to po ranu... docela mazec.... 28...
    JANITA
    JANITA --- ---
    ANNIE: povídej mi o tom, s umělci se potkávám každý den a já sama k jisté "rozdvojenosti" nemám daleko. :o) Tak hezkej den.
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    JANITA: já se v jejich branži snažim fungovat, takže vím, vím...
    JANITA
    JANITA --- ---
    ANNIE: toť úděl herců a umělců...
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    WIZZ: ono to vypada, ze trpel depresema. To uz by pak ty prasky byly celkem uveritelny...imho
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    WIZZ: hmm, z toho sem mel sok, kdyz sem v noci prisel domu... mam s tim fesakem fotku este z nataceni a knight´s tale... teda tehdy byl fesak, pak nejak zmutantnel, ale skoda ho je, no.
    JANITA
    JANITA --- ---
    WIZZ: taky jsem četla. Docela hustý...
    DESEO_MORTAL
    DESEO_MORTAL --- ---
    no to jo-)))) ted jsem si vzpomel na mexickou znamou, ktere jsem chtel ukazat almodovaruv film a po dvaceti minutach prohlasila, ze nerozumi ani slovo-)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam