• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANNIEQueer cinema loves Phillip Morris
    MRS_BRIGHTSIDE
    MRS_BRIGHTSIDE --- ---
    LOG_LADY: a teda jsem zvedava, jak to snese prenos na jeviste... nevis, jestli je to adaptace filmu pro prkna, nebo dramatizace ty nekolikastrankovy povidky?
    MRS_BRIGHTSIDE
    MRS_BRIGHTSIDE --- ---
    LOG_LADY: broadway neni z ruky! prekvapuje mne, ze to slysim od nekoho, s kym si planuju bangkok na tour JZ (samozrejme, pocitajic s mistnim ID, ktere nam otevre dvere vsude, hlavne do grosse freiheit) :)))
    LOG_LADY
    LOG_LADY --- ---
    ANNIE: :D to je morbidni predstava.. nevim, jestli bych pak chtela sedet ve sve oblibene prvni rade...
    kazdopadne sem googlovala a ta hra jeste neni, jediny co sem nasla, ze 2013 čína, jinak broadway a to je oboji trochu z ruky, ale mezitim to muzem aspon naplanovat..
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    LOG_LADY: predbezne rikam ano. Uz jen kvuli tomu abych videla, jak dostanou to stado ovci na jeviste ;)
    LOG_LADY
    LOG_LADY --- ---
    ted sem se nekde docetla, ze Zkrocena hora bude mit i divadelni zpracovani.. jestli to bude v Londyne tak navrhuji dalsi teroristicky vylet za kulturou, coz?
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SPLIFFBOY: ja se prece nechci hadat, slovickarit...na pocatku jsem vyjadrila obdiv nad zajimavym filmem, ktery me dojal a zaroven donutil premyslet...a jedine co jsem rekla bylo, ze vztah dvou gayu je jiny nez vztah muze a zeny, coz imho vychazi z toho ze muzi a zeny proste nejsou stejni. Howgh, konec diskuze :-)
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    DRAKKA: ja v tom OT tedy jeste zapokracuju s dovolenim, koneckoncu je to o vnimani toho filmu... "kazdy je jedinecna a unikatni bytost ktera ma zcela jedinecne a unikatni vnimani sveta bez ohledu na sve okoli, rodinu, vychovu, vzdelani, POHLAVI" nic takove nikdo z nas nerekl... skutecne se domnivam, ze nelze vyvozovat zaver pro schopnost komunikovat v ramci partnerskeho vztahu na zaklade pohlavi a orientace... jak sama uvadis, jedince formuje cela rada faktoru, ty je jmenujes... a tim myslim jen dal podporujes co sme rikali. kazdy z nas ma schopnost komunikace v ramci vztahu zcela individualni... na zaklade souboru vlivu, ktere prave jeho formuji - a ja trvam na tom, ze tam uz ma pohlavi a orientace marginalni dopad.

rozhodne muzu i po svych necetnych zkusenostech v partnerskem zivote rict, ze schopnost komunikovat i zpusob prozivani citu se diametralne lisila partner od partnera... a osobne, ac muz gay, jsem presvedceny, ze jsem postupem casu na schopnosti komunikovat zapracoval natolik, ze mi ji muzou ve svych vztazich mnohe heterosexualni kamaradky zavidet.
    JANITA
    JANITA --- ---
    DRAKKA: v poho...
    MRS_BRIGHTSIDE
    MRS_BRIGHTSIDE --- ---
    DRAKKA: tak abychom se drzeli toho brokebacku, to je prave prepraceni nejakeho role-modelu, kde jsou proto ty charaktery a jejich komunikacni (ne)schopnosti, predevsim teda u ennise, vylozene vyhranene do uplne ciste formy.
    na debaty o vztazich, genderu a stereotypech chovani myslim jsou jine diskuze, nez queer (!) cinema :)
    ale jinak nic ve zlym, tvuj koment takhle zhrnutej v poho, jen se nam tp tady trochu zvrhlo v ot flame (souhlasim, ze i mym prispenim a jako druhej admin tady toho bych se mela nad sebou zamyslet:)
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    MRS_BRIGHTSIDE:
    SPLIFFBOY:
    pokud je muj nazor zobecnujici pak vas je velmi postmoderne relativisticky s tim ze kazdy je jedinecna a unikatni bytost ktera ma zcela jedinecne a unikatni vnimani sveta bez ohledu na sve okoli, rodinu, vychovu, vzdelani, POHLAVI atd.... imho to tak neni, imho skatulky existuji a funguji, genderove stereotypy jsou sice casto zavadejici lec stejne casto pravdive...ano, existuji tvrdacke zenske boxrky a fotbalistky, ale mnohem vic zen si radsi zajde na kafe pokecat s kamoskou a probrat jejich vztahy...
    jinak ja negeneralizuji homo a heterosexualni vztahy, netvrdim ze hetero je o mezigenderovem nedorozumeni zatimco homo je o souladu...muj postreh z toho filmu byl pouze "Aha, tak tahle to muze vypadat kdyz se daji dva chlapi dohromady, to je zajimave..."
    MRS_BRIGHTSIDE
    MRS_BRIGHTSIDE --- ---
    SPLIFFBOY: souhlas, lidi jsou ruzny, vztahy jeste tim vic, urcite vzorce se opakuji, ale zalezi to na spouste faktoru, pricemz generalizovat to na homo- vs. heterosexualni vztahy nebo rozlisovat chlapi se chovaj takhle - zensky takhle (komunikace, "porozumeni svetu" wtf?) je podle mne priserne zobecnujici. a nefunkcni.

a koukni na to, je to fakt bezvadny.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    DRAKKA: imo mas taky zkresleny nazor, schopnost komunikovat se lisi spis clovek od cloveka a nema to dle me obecne moc co delat s pohlavim ani orientaci...rozhodne bych, jak tu bylo zmineno, nestavel svuj nazor na filmu s tematikou homosexualnich kovboju z pred desitkami let.

MRS_BRIGHTSIDE: torchwood uz mam stazeny hrozne dlouho, jen sem se nikdy nedokopal ho zkouknout :)
    JANITA
    JANITA --- ---
    LURA: to byl jen priklad... moje osobni zkusenost.
    to, co pises se shoduje s mym: "proste kazdy vztah je jiny, stejne jako je kazdy clovek jiny.. "
    proto bych se vyhybala bagatelizovani typu "zeny jsou takove a chlapi makovi".. ve finale prijdeme na to, ze kazdy clovek je jedinecny a jeho osobnost (chovani) utvari xy vlivu.. vychova, prostredi, zeme, ve ktere zije.. atd..atd.. presto ale existuji urcite stejne rysy, ktere se daji zobecnit...
    a to je to, o cem se tady asi celou dobu bavime... a mozna je to tak trochu do jineho auditka... tady trochu OT.
    LURA
    LURA --- ---
    JANITA: Já myslím, že se to nedá říct ani tak, že ženy mají stejné světy... každý má svůj a není snadné pochopit svět toho druhého. A můžu říct, že zrovna nedávno mě moje přítelkyně rozhodila úplně, když zjevně předpokládala, že doho jejího světa vidím a vím, proč dělá to a tamto a já nechápala ani zbla a byla jsem totálně zmatená.
    Tak mě napadá, že v tomhle možná přece rozdíl bude - ženy asi obecně víc předpokládají, že ten druhý ví, aniž to řekly.
    JANITA
    JANITA --- ---
    DRAKKA: rozumim tomu, jak to myslis.. a castecne souhlasim.. ale rozhodne bych to nebagatelizovala na chlapy - zensky..atd. proste kazdy vztah je jiny, stejne jako je kazdy clovek jiny.. jsou chlapi, kteri "nemluvej" a pak ti silene ukecani a vsichni ti mezi tim.. :)
    nicmene to, o cem mluvis je spis o komunikaci mezi partnery v paru.. a je jedno jestli homo nebo hetero.. ja zas nekdy uplne silim z chovani zenskych ve vztahu, a to maji stejne svety a jedna o druhe moc dobre vi, proc udelala to a proc tamto.. o to to pak byva horsi (lepsi) :D

ale ve finale souhlasim s ANNIE:, ze je to vsude stejny.
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    ANNIE: kult chlapactvi a kovbojove a doba...jasne, ale ja mluvim o chlapech z 20(21) stoleti, o chlapech v hererosexualnich vztazich, kteri taky nemluvej a jsou porad "chlapaci". a mne jako holku to kolikrat privadi k silenstvi nechapu jejich motivy..no a pozorovat takovy vztah dvou chlapaku/chlapu...proste mi to prijde zajimave a poucne :-)
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    DRAKKA: to sice jo, jenze v Brokeback je to jeste strasny dany dobou a prostredim. Rance 60. a 70. let. Kult chlapactvi, tam je jasny, ze se pocity mezi chlapama nerozebirali. A to treba Jack jeste mluvil, ale Enis byl strasne ovlivnenej tou zkusenosti z detstvi, kdy mu otec ukazal toho zabityho gaye (a mozna ho zabil on sam)... tam ta sevrenost byla dana tim strasnych vnitrnim strachem. imho
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    ANNIE: tak...principialne to asi to samy bude, preci jen ten model je vzdycky stejnej...ale spis jde o to chovani ve vztahu...treba chlapi jsou proste chlapi a oproti zenskym treba mnohem min mluvi, komunikuji, resi, sveruji se atd...to bylo prave videt treba v Brokeback...
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    No...ja teda nevim, ale kdyz sem vztahy rozebirala s heterosexualama, homosexualama, bi, cimkoliv, tak je to vzdycky uplne to samy, az me to desi :)
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    JANITA: tak uprimne...znam jen hererosexualni vztahy, lesbicky jsem nikdy nemela a myslim ze ani mit nebudu ;-) ale myslim si ze vim, jak lasku vnimaji zeny (vetsinou :-) ) a vim, ze muzi ji vnimaji proste jinak...a nemyslim si, ze by homosexualove v tomhle byli vyrazne odlisni od heterosexualu, nebo ano? mozna je to dane genetikou, nebo spolecenskou vychovou, ale muzi se projevuji (city projevuji) jinak nez zeny...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam