• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COLOMANKOVY - asociovanie o kovoch, vybrane kovy v kazdom moznom slova zmysle...
    rozbalit záhlaví
    MASAKRATORIST
    MASAKRATORIST --- ---
    XCIDER: nejen s uhlikem :p
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    MASAKRATORIST: zelezo je prvek, ocel je slitina zeleza s uhlikem do 2 % uhliku, s vyssim obsahem uhliku se tomu rika LITINA, kdyz uz si tu potrpime na slovicka ;)
    MASAKRATORIST
    MASAKRATORIST --- ---
    ATREY: akorat ze kdyz ho takhle rozpalis, dost tim zmenis vlastnosti toho materialu

    a zelezo je prvek, vsechno ostatni je OCEL
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    A to jeste nebyl schvalenej ten REACH ;-))
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    aspon 300 ruznych povoleni :))))
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    ATREY: ...a este potrebujes na zakupenie sublimatu povolenie, respekti8ve firmu s prislusnou registraciou a min. jednym kvalifikovanym odb. pracovnikom a na amalgamaciu predmetov beznej spotreby urcite aspon 300 roznych povoleni, a vlastne to asi ani nebude mozne.
    ATREY
    ATREY --- ---
    VERNY: Jinac jednoduchy cernidlo je 25g HgCl2 + 25g NH4CL do 1 L H2O a odmasteny predmet v tom zahrat.
    ATREY
    ATREY --- ---
    ATREY
    ATREY --- ---
    VERNY:to budes muset vyzkouset, ale oproti cernidlum ktery obsahujou rtutnaty sole je tohle netoxicky.
    VERNY
    VERNY --- ---
    ATREY:jo to je fajn napad_diky_porat jsem to chtel resit s nerezem a nenapadlo me ze mi bude stacit obyc ocel_jak to je stale pri ochmatavani se bude asi muset proverit_nebo uz mas nejake zkusenosti s nenechavimi turisty
    ATREY
    ATREY --- ---
    VERNY: Nejlevnejsi zpusob jak ocernit zelezo je, rozpalit do cervena autogenem a vhodit do oleje. Takhle jsme cernily hlavne dela a v poho.
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    COLOMAN: Tanin jsem oznacil za vzacnost prave protoze uz neni bezne k dostani, samozrejme, dodavatele chemikalii pro laborky ho mit budou ;-).
    Jinak Sulka by mela byt skutecne k dostani, mori se tim sadba napr. cesneku proti plisnim. Kupoval jsem ji asi dva roky nazpatek. Spis bude k dostani na venkove.

    Jo, jestli mas na dne neco nerozpustenyho, tak predtim nez budes srazet stribro na medi slij ten cisty roztok a vysrazej ho jen z nej. Tu srazeninu vezmi, usus a nalej na ni HNO3. tim rozpustil kovovy stribro (trebas okuje, ktery se dostaly do toho salmiaku). Nech to par dni. Slij roztok s dusicnou, zneutralizuj a vysrazej stribro zase na medi. Kdyz zase na dne zbyla nejaka srazenina, proplachni vodou (vodu slij k medi) a pak ji zkus rozpustit v roztoku EDTA. Zas to s nim nech par dni, slij roztok, vysrazej z nej stribro, na medi. Jestli zase zbyla srazenina, nema asi cenu s ni nic delat, vyhod to.
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    Klasicky rozhordnuti politiku, kteri veci nerozumi a jen se nechaj ovlivnovat lobby. To uz jednoho s.re stejne jako kdyz p*ca Kuchtova mela na vlade rozhodovat o jadernych elektrarnach.
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    LIBRIUM: Naprosto a do posledniho pismene s tebou ohledne REACH souhlasim. Vymysleli si to jen bruselsti byrokrati, aby meli co delat a z koho za to svy zbytecny papirovani zdimat. Ze tim zlikvidujou konkurenceschopnost evropskyho chemickyho prumyslu, protoze se vyroby presunou do Ciny, kde se podobny pi*oviny schvalovat nemusi uz je jim jedno.
    Nastesti, u nas to zatim vetoval Klaus. Sice ho v nekterejch vecech nemusim, ale tohle me od nej nadchlo.

    COLOMAN: Laicky receno, EU si vymyslela, ze v podstate KAZDA chemikalie se musi znovu preregistrovat, v tom je vyzkum jak je zavadna nebo nezavadna, jaky ma vliv na zivotni prostredi apod. Vcetne chemikalii, ktere se v praxi pouzivaj desitky let a kazdy vi, jak se chovaji a navic uz na ne jsou davno udelany predpisy. Presne jak pise Librium, ta registrace je priserne draha, kdyz se neco vyrabi po uplynuti patentu a nikdo na to nema monopol, nikomu se nebude do ty registrace chtit (jedna firma zaplati a vsechny ostatni uz to muzou vyrabet-proc by to ostatnim platila). Z myho pohledu to ale je jeste daleko vetsi katastrofa pro maly specializovany firmy. Ty ktery vyrabeji neobvykly chemikalie, v objemu par tun za rok. Ty si to nebudou moct dovolit nikdy nechat schvalit.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: takmer uplna picovina je to. myslim si, ze to tie gumy zelene EK-cke vymysleli a schvalili v podstate len na to, aby akoze mali co robit v tejto oblasti najblizsich 20 rokov. a najviac ma serie ze kvoli tejto stromarine nutene vymiznu z trhu napriklad prostriedky, pouzivane v polnohospodarstve a hygiene 50 a viac rokov, s dlhodobym preverenim praxou a moznostou objektivne hodnotit rizika na tomto zaklade len preto, ze nie su uz patentovatelne a tympadom do toho ziadna firma investovat nebude.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    tiez sa chcel opytat co to je REACH, ale kedze jeto OT, tak iba strucne a jasne:)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: <OT>Jaký je Tvůj názor na REACH? My to teď probírame v nějakým předmětu, v Legislativě, .. A připadá mi, že s tím bude příšernýho sraní a jestli se vůbec do r. 2020 splní ta přesevzetí, jestli vůbec ten finální efekt bude za to všechno sraní s tím stát...</OT>
    VERNY
    VERNY --- ---
    ja sem se s ní setkal teprve tak před měsícem, ale je pravda že design na lahvi vypadal dost oldschoolově :-)))
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    ona je Sulka polysulfid vapenaty, vapenne-sirna pecen.
    len neviem, ci sa este bude dat zohnat, lebo kto by vyhadzoval miliony na to, aby ju pretlacili cez REACH kraviny...
    VERNY
    VERNY --- ---
    jo až teď mi došlo že máte na mysli sirný játra_ty se daj skvěle nahradit SULKOU - je to nejakej postřik proti škůdcům_takže drogerie a nemusí se nic vařit

    ale nejlepší cěrný patiny maj stejne ve šperkařských obchodech a nejsou ani moc drahý_nevím jestli to jenom tím že za to platím ale příjdou mi ty barvy nějak ušlechtilejší
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam