• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COLOMANKOVY - asociovanie o kovoch, vybrane kovy v kazdom moznom slova zmysle...
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    na zaklade vlastných skuseností ja by troška asi upresnil naco konkretneho asi tak NEAX myslí:
    nejedna sa totiž o zbytky H2SO4, ale o nasledky posobenia tejto kyseliny na povrchu striebra. Totiž ked počas tepelných uprav (spajkovanie, žíhanie, atd) namacame kusy striebra do zriedenej h2so4, tak povrch striebra zýskava typycku belost (i v prípade, že strieborné výrobky pár minut prevaríme v horkej h2so4, ja to pred lestením vacsých kusov bezne používal).
    Problém, o ktorom pravdepodobne NEAX asi jedná, je pravdepodobne to, že nedokáže previest do lesku niektoré tieto vybielené casti svojich výrobkov, konkrétne dajake záhyby a rohy... Leštiace profily sa tam nedostavaju, pravdepodobne ani kefa a nic mechanickeho. Zrejme túži po volakom chemickom leštení!:)
    mna napadlo odkovovanie taky, že trebars by sa výrobok najprv odkovoval, pak doleštil,,, ale kromne totho by ma zaujimaly este volake iné, alespon fiktívne možnosti "chemického leštenia" teda...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    ATREY: este jej pripomen, ze KOH je poriadna zieravina. je to sice napisane na pixli, ale laik casto nevie, ze koncentrovany luh je asi najhorsie korozivum ku ktoremu sa moze na volno dostat.
    ATREY
    ATREY --- ---
    NEAX: Zkus to hodit do 20% roztoku hydroxidu draselneho a k tomu granulku zinku. Zinek se musi dotykat stribra. Galvanicky clanek takhle vytvoreny krasne cisti stribro a nenici!
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    nj, leštiace guličky sa tam nedostanu, max leštiace tyče,,, ja to riešil s mosadznou kefou kotučovou,,,
    popripade pokial chceš dajake špecialne rady, skus se zeptat na: www.zlatnik.sk, Radka, Auvalon a spol určo volačo poradia;)
    NEAX
    NEAX --- ---
    ano šperk, konkrétně stříbro ... zředěná kyselina sírová, do které se to hází po pájení, aby se odstranily nečistoty, ale zůstane tam potom takový bílý povlak, které se normálně snadno očistí, ale já ho mam i v místech kam se ničim nedostanu, ale zároveň je to vidět ... takže asi nevíte co :-)
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    to bude asi volačo po volakom šperkárskom zákroku...;
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    na kyselinu se musi zasadne zasadou :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    NEAX: Jake kyseliny?
    NEAX
    NEAX --- ---
    Ahoj, nemáte někdo tip na to, jak vyčistit zbytky kyseliny ze stříbra a to z těžko dostupných míst? Zkoušela jsem bubnování, ultrazvukovou čističku - nepomohlo, čistícim hadříkem se tam nedostanu. Bohužel z určitého uhlu je ten "bílý povlak" pořád vidět a nevypadá to hezky :-(
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    SNICKERS: zozen si dachde, -v klidu i tady cez Nyx-, tzv "ArtClay silver" hmotu, viz Google.., vymodelujes si znej co chceš a po následnom vypálení si toho materiálu (krychle) zýskaš výrobok z čistého striebra...
    SNICKERS
    SNICKERS --- ---
    SAJFA:no to máš pravdu.. díky za tip (:
    SAJFA
    SAJFA --- ---
    SNICKERS: neni to sice uplne kov, ale v hodně pekné a pravidelne krychlicky krystalizuje Pyrit (FeS2), dají se sehnat na kazde mineralogicke burze a 2cm stoji cca 50,-CZK
    ESL
    ESL --- ---
    SNICKERS: Snickersi, jestli chceš, můžu Ti kostku vyrobit. Ze stříbra. Ozvi se do počty.
    SNICKERS
    SNICKERS --- ---
    ERIDANI: No proti stříbru nic nemám :o)
    Myslíš že by v Safině mohli mít "hotový výrobek"?
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    SNICKERS: A co takhle stříbro. Není tak drahé, v Praze je Safina, kde se to prodává, tak by si mohl frajeřit, že máš "těžkej hliník". Jako že ho vymysleli nedávno a je to úplná bomba na trhu:)
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    KUATO: super
    KUATO
    KUATO --- ---
    JUNIOR: jestli se ti povede vyrobit na soustruhu z libovolneho materialu kosticku, tak mas u me flasku slivovice ;o).
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    SNICKERS: No v Praze určitě neni rozhodně jenom jedna a rozměry se určitě dělají pod 2 cm. Hliník, mosaz, hlazenka, měď, etc.. Si projdi nějakej katalog hutních materiálů
    SNICKERS
    SNICKERS --- ---
    JUNIOR: No nějak se mi nechce obcházet dílny - a v práglu je po krátkém google zdá se jen jedna, a nějak se nedokážu vybavit jak tam jdu a ptám se na malou kovovou kostičku.
    Takže radši ten profil. Ale pak je tu problém s velikostí profilu. Nejsem si jist jestli se pod 2cm dělají nějaké hlinikové čí z jíného hezkého kovu :o)
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    SNICKERS: Já bych si koupil profil materiálu jakej potřebuješ (materiál a velikost) a normálně to uřízl a opiloval. Jednoduší už to asi nebude. A přístup ke svěráku s pilníkem a ruční pilkou seženeš snad všude.

    Nebo pokud máš soustruh tak ještě líp na tom uděláš perfektní kostičku. Nejdříve bych upíchl z hranolu kus potřebné velikosti a pak vyhladil stěny pomocí nože.

    A pokud potřebuješ fakt kostičku jenom do 2 cm, tak bych oběhl nějaké kovodílny a aby ti dali nějaký odřezek, kterej stejne poletí do šrotu. A nemusíš to ani kupovat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam