• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUTASObojživelníci - chovatelske tipy triky
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Tak dnes do noci šéfování terárka... proprání a provaření 20kg šutrů z Hrbáče... a myslim, že se to jakž takž povedlo. Čolci docela zvědaví, ale hledaj hlavně něco k snědku... koupil jsem jim mražený patentky a dafnie, budu muset najít akvaristiku s živejma nítěnkama (krmit to mrtvým mi přijde nějak proti srsti). Ještě jsem jim z jednoho starého akvárka nabízel pijavice - je vidět, že živý lovit moc neumí... ale nějaké snad chytli (bohužel minimálně jednu u vyplivli, protože jsem jí pak našel v terárku - zrovna tyhle potvory si tam moc namnožit nechci) - jen teda nevim jestli je to ta úplně nejlepší potrava.... btw. nejsou to pijavice co by se živily vyloženě krví, normálně loví nějaké malé potvory; stejně jako nějaké nítěnky jsem si je s něčím přitáhnul domů a začali si žít v kdysi krmném akvárku pro želvy vlastním životem. Nítěnky chci taky začít odchovávat - ale žrádlo pro ancistrusy jim nejede, tak zkusím nějakou zeleninu (ve zbytcích od želv si vyloženě libovaly)... bohužel jich není zrovna moc a čolci jsou zjevně neschopní, navíc tyhle nítěnky nejsou jako ty klasický, jak se strašně hejbou, ale spíš takový línější druh :) Tak je spíš použiju jako čističe do terárka - co zbyde po čolcích, tak budou zpracovávat tyhle mršky.

Dneska ráno trochu panika, že se jede čolek zaklínil kdesi pod šutrama... - viděl jsem jenom 2... ale potěšil mě, hověl si venku na mechu (taky operace - kousky mechu, miska, lignocel, kameny - a mám tam takovou malou mechovou skalku) - holt to nejsou žebrovníci a tihle rádi lezou i ven.
    Jak dorazim domů za světla, tak terárko nafotim a hodim nějaké fota.
    FERENCZY
    FERENCZY --- ---
    KUTAS: hehe, prosli jsme s pritelkyni stejnou procedurou: ZivaExotika -> Hornbach :) Z prvniho jsme si odnesli 2 Chameleony jemenske a z druheho terarium, pisek atd. Skoda, ze jsme se na ZivouExotiku dostali az po 12te, to uz mela vetsina lidi sbaleno...
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    VEVER: jj kámoš mi taky říkal, že tam bylo i docela málo lidí (návštěvníků) a že někteří vystavovatelé byli v Hamburku nebo kde se konala nějaká větší záležitost.
    No nevim... potřebuju sehnat ještě 2 čolky a pak budu rád, když se nějaký ten týden na burzu nepodívám... (ale kdoví... známe to.)
    VEVER
    VEVER --- ---
    KUTAS: Tak to se těš na další burzu, protože tahle byla taková trochu slabá.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Tak jsem pořídil 3x Cynops ensicauda, bohužel měli jen 1 samici... tak sháním ještě 1 samce a samici. Jinak exotika docela mazec, byla to moje první burza... a teda vcelku mela, ale zase jsem rád, že jsem čolky sehnal.

Zkusim nějak dát dokupy terárko a nafotim.... to jsem trochu nestihnul, tak jsem dnes nakonec jel koupit i kameny do Hornbáče (njn prosejt a proprat jsem holt propás).
    BONGO
    BONGO --- ---
    VEVER: diky za rychlou odpoved..furt nekde litam,takze jsem se k nyxu dostal az ted..no ze prijemce zabku chce vim jiste a taky vim, ze se o ni bude hezky starat :] ale protoze podarovana osoba zkusenosti s chovem zab nema, chtel nejakou co nejmene narocnou na chov..a aby byla hezka barevna a ziva [rohatku, co furt sedi, davat nechci :] takze jsem se chtel rozhodnout primarne podle narocnosti chovu..nekolikrat denne vybirat exkrementy asi nebude v chovatelskych moznostech..
    VEVER
    VEVER --- ---
    BONGO: No, hlavně se přesvědč, že příjemce žábu fakt chce :)
    Všechny totiž mají hodně průchodnou kůži a jsou proto hodně háklivé na čistotu, jsou schopné se otrávit dusíkem (nebo čím) z vlastních exkrementů. Takže je potřeba buď hodně velké a zarostlé terárium, ve kterém se to všechno rozloží nebo furt čistit.
    A žáby jsou fakt různé, třeba úplně vodní drápatka, která vůbec nepotřebuje souš, malinké, hodně barevné pralesničky, které se klidně utopí ve vodě, kde nestačí a nezvládnou sežrat nic o moc většího než octomilka, pak třeba rohatky, které jsou velké, sedí na jednom místě a sežerou prakticky cokoliv, včetně ostatních rohatek (taky rády koušou a nerady se pouštějí :)) nebo třeba listovnice, což jsou stromové žáby které skáčou.
    Pro každou z těchhle žab to chce v zásadě úplně jiné terárium.
    A je to jenom příklad, samozřejmě jde v pohodě sehnat spoustu dalších. Takže, jakou žábu si představuješ? :)
    BONGO
    BONGO --- ---
    ahoj,premyslim,ze jako darek venuju zabicku..ale jsem v zabach uplna lama,tak se chci zeptat na mozne druhy k chovu, narocnost chovu, delka zivota, kde zaby sehnat..proste vse podstatne :) snad se tady nekdo najde..dik
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    VEVER: už jsem si to pročítal... není to nutnost, množí se také. Prostě podobný jako žebrovníci.
    VEVER
    VEVER --- ---
    KUTAS: Minimálně se nebudou množit, jinak snad nic, ale radši se ještě zeptej chovatele.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    VEVER: já díky čolkům a hlavně díky žebrovníkům do žádných žab nejdu, obojživelník bez ocasu je podezřelej :)
    Zvolím asi Cynops ensicauda, ten by vodu měl mít až do 25... děje se něco zásadně špatného, když zimovat nebudou?

VEVER
    VEVER --- ---
    KUTAS: Pyrrhogaster prý potřebuje 14-18 °C, nemáš třeba v bytě moc teplo?
    Taky potřebují zimovat.
    Prostě jsou mnohem jednodušší žáby :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Tak to vypadá, že asi zkusim nějakýho Cynops.... možná Cynops ensicauda (ten je z nich asi největší) nebo pyrrhogaster. Uvidim, zkusim se možná dohodnout, že bych si je objednal a vyzvednul přímo na té burze.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Tak jsem objevil čolka, kterého bych si možná pořídil... Tylototriton shanjing (Trnočolek shanjing)... je ale dost příbuzný žebrovníkovi (rád bych něco trochu jiného). Co mě, ale vyděsilo je cena - http://www.farmapython.cz/page.php?parametr=obojzivelnici_kodberu za 1500,--. Když si vzpomenu, že jsem malé žebrovníky dával za 15,-- do akvaristiky, tak tohle je nemalej ufff. Asi zkusit sehnat nějakého chovatele kuam :/ jako plánuju 4ks a dát za to 6000,-- se mi opravdu nechce.
    Máte někdo zkušenosti s cenami za čolky, jak se přibližně pohybují?
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    http://www.zivaexotika.cz/joomla_cz/

Tak to bych se měl vypravit.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    btw. nevíte o někom kdo by měl např. toho čolka mramorového? Začnu jim v nejbližší době připravovat terarium..., tak by mi nějaké další informace bodly... na netu jsem tuhle moc věcí nenašel.
    18 let jsem měl Žebrovníky, ale ty jsou podle mě trochu o něčem jiným - žijou víc ve vodě... čolci by rádi větší souš...

Doufám teda, že se mi je podaří někde sehnat... uvidim jestli se zvládnu zastavit na té burze.
    FERENCZY
    FERENCZY --- ---
    VEVER: taktez diky, urcite se tam vypravim.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VEVER: diky za tipy :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    KUTAS: Nevím, ale asi by mohli. A jak je o prázdninách pauza, tak na podzim obvykle prodávají všechno, co se rozmnožilo za předchozí dva měsíce, takže toho bývá hodně :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    VEVER: super, to akorát budu shánět nové čolky.... rád bych mramorového... nevíš daj se tam sehnat taky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam