• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUTASObojživelníci - chovatelske tipy triky
    XDEANNY
    XDEANNY --- ---
    KUTAS: :o))) sukačka o 106 asi nehrozí, když jsou to dva kluci (snad:o)))
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    XDEANNY: nevim, kolik přesně žebrovníci - přežijou i bez zimování v pohodě, ale jak jsem teď viděl ensicaudy, tak jim to dost prospělo. Jinak nejdřív je dobré je přesunout tak tak do 15 stupňů, později na 8-10... na 3 měsíce přes zimu.
    Jak je vyndáš, tak se rovnou připravit na vajíčka, protože budou šukat o 106 :)

XDEANNY
    XDEANNY --- ---
    KUTAS: njn ty soboty jsou proste marny...:o))

zazimovat tj. snižit jim teplotu a spoupnout je nekdam na chadny tmavy misto...treba chodbu?
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    XDEANNY: mě sobota taky neklapla... myslim, že je lepší je přes zimu zazimovat než je nechat přes léto venku, to jim prospěje víc ;)
    XDEANNY
    XDEANNY --- ---
    no kdyz by meli nejakou skrys. treba pod kamenem nebo nejakou jako jeskyn, tak by je nic ulovit nemuselo, ale bojim se, ze by mohli chtit jit na obhlidku okoli a pak nenajit cestu zpět:o/

jinak sobota mi samo neklapla...probrala jsem se nekdy v pul druhy:o/
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    No já bych se obávál, že z venku utečou nebo je právě něco sežere - kočka, ježek... atd.
    VEVER
    VEVER --- ---
    Co se týče těch žebrovníků přes léto venku, tak bych se bála spíš užovek. Obojkových je všude plno a takový žebrovník by byl celkem dokonalá večeře, řekla bych :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    NEGI: no tywe, tebe rád uvidím... více v poště :)
    NEGI
    NEGI --- ---
    tak jestli jedeš na burzu, tak se tam potkáme, ale asi tam budu ještě před otvíračkou, tak uvidim.
    KUTAS:
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    jj přijde mi, že žebrovníkům stačí možnost mít tlamu nad vodou... i když teda z terárka mi ze začátku zdrhnout uměli....
    XDEANNY
    XDEANNY --- ---
    KUTAS: no jestli se proberu po patecni kalbe bez promile, tak tam zajedu... diky za info!!!

PUGUSERES: jj ten mensi si to tam doslova uziva.o) hrozne se mi libi jak plave...bohuzel ten vetsi se boji a je jen v domecku:o/ no treba casem tomu taky prijde na chut:o)))

ja sous nemam, kdyz teda nepocitam, ze si muzou vylez na kamen, coz nedelaj...jen na nem jako by vysej s hlavickou nad vodou...
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PUGUSERES: žebrovníkům jsem souš taky zrušil... spíš asi lezou ven jiní čolci. I když teď mám pocit, že u mých ensicaud jeden lezl hodně a poslední dobou na to dost peče... netušim jestli to nemá nějaké spojení se zimováním/rozmnožováním, před zimou lezli ven skoro všichni....
    PUGUSERES
    PUGUSERES --- ---
    a krnmim teda klido ob dva tri dny .... a me da v klidu 2 kostky patentek (mrazeny) + naky zivy nitenky
    PUGUSERES
    PUGUSERES --- ---
    XDEANNY: Jinak nemalej luxus .,.,,, vana .-)))
    ja je dycky nacpal do lavoru .-)))
    PUGUSERES
    PUGUSERES --- ---
    ja mam trebas na dva .. terarko 30x30x55 .... a vodu menim cca jednou za dva tri mesice (1/3 objemu), ale ja tam mam nacpanej pomerne vykonej filtr kerej prefiltruje cca 180 L/hod
    od ty doby skoro necistim ..... sneci je jasna volba .... uklizej hodne :-)))

jen sem se chtel zeptat jaky mate zkusenosti s vylejzáním na sous .... první parecek co sem mel nevylejzal vubec .... tagze sem jim nakonec sous zrusil .... u tech druhejch se mi zatim taky nejevi, ze by chteli vylejzat .... vase zkusenosti ....
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    XDEANNY: http://www.zivaexotika.cz/ a shánět anubiase holt... rovnou se i optat lidí a tak. Jen teda ta fronta tam na začátku... uff uff. Dumám nad tím, jak to teď udělám, docela bych se tam v sobotu potřeboval zajet taky kouknout.

Jinak ti nějakej kousek můžu dát...

To čištění prověříme....
    XDEANNY
    XDEANNY --- ---
    KUTAS: hehe ja jsem rada, ze pekne svetlaj!

no zajimal by me jeste nejakej nazor na to jak casto vodu menit... jako myslim si ze jediny co jim muze vadit, je ten stres akvarko-vana-akvarko... cista voda, snad nemuze nikomu proboha ublizit...i kdyz kdo vi...:o)

jinak napada te kde koupit nejaky ty kytky? praha a okoli...mam pocit, ze vsechno co clovek koupi v tech velkekejch akvaristikach, zverimexech v obchodakach ma maximalni vydrz tyden...

KUTAS
    KUTAS --- ---
    XDEANNY:
    zesvětlali - změň kameny z bílých na černé a uvidíš, že zase ztmavnou ;)

terárko - dík, nicméně... zdaleka není... k dokonalosti má opravdu daleko.

kytky - to chce fakt vychytat. Nějaký druh anubiasu mi drží už od chovu žebrovníků. Pak mi tenhle druh byl doporučen v akva audítku, tak jsem sehnal ještě jiné anubiasy zatím se držej, ale je pravda, že mám tera u jihozápadního okna. V dávných dobách jsem zkoušel spousty kytek a dopadl jsem přesně stejně. Nicméně čistit kompletně celé akva každý týden... to mám obavu jestli by to ty kytky zvládly... :(

voda - no já jim ty teploty tolik nehlídal, důležité je asi měnit tu teplotu jaro/zima... Určitě by jsi je měla zimovat, to jim jen prospěje.

nítěnky - njn z těch je pak brajgl.... doporučuju teda vysávat.
    Žížaly, ale no tak... na čolky tak zvládneš šáhnout, žížaly jsou v pohodě...
    Jinak to rybí maso určitě lepší než kuřecí, navíc dá se vychytat konkrétní ryba co nebude třeba tolik mastné a špinit akvárko...

Holka... čistý... voňavý... žádnej žabinec... - mno nejsem příznivcem filtrů u čolků, jsem línej je čistit.. ale podle mě lze najít něco mezitím, aby jsi to neměla tak zelený, jako to mám třeba já.
    Dost jde pořešit při krmení, prostě se s tím trochu piplat a co zbyde ihned vyhodit pryč. Dávám jim maso a špejlí ho kdyžtak vytahuju ven - nemusím namáčet ruce a zase špinit vodu.

Přes léto - opatrně... je velké riziko, že ti zdrhnou. Známý dává ven celé akvárka. Já bych se ještě bál koček, ježků apod. havěti.

No ještě jsem to přeposlal kámošovi a ten nemá moc čas, nicméně napsal cosi o velmi časté výměně vody.... takže třeba jsou moje zkušenosti a rady úplně mimo (on má od žebrovníků, přes enciscaudy až po daleko náročnější čolky)
    XDEANNY
    XDEANNY --- ---
    KUTAS: no asi jsem moooc cistotna.o))) jinak od ty doby co jsou u me, tak docela zesvetlali... byli takovy cerny, kdyz jsem je dostala.o))

tvoje terarko je nadherny...

bohuzel u nas je trosku problem s mistem...holt prednost pred akvarkem ma domaci nahravaci studio a nejsem tu zas tak doma, abych to tu mohla nejak zasadneji organizovat...staci ze tu zabiram 80% obou koupelen a satny .oDD...jestli mi rozumus:o))

Anubiasy dobry typ... koupla jsem nejaky kytky v honbachu a do tydne jsem je musela vyhodit pac byly caune...

pri vymene vody jim napustim vanu o teplote 20-21°C (necham vypracht chlor) aby se jako proplavali - mame velkou rohovou a pak napustim do akvarka tu cistou zase teplomerem kolem tech 20 a necham vyprchat chlor...treba tak hodinu nez je tam soupnu... no ale jasne chapu, ze je to asi trosku vic stresuje....

zkusim nejaky ty sneky... napadla me i nejaka filtrace, ale to jsou spis plany do budoucna...

Jasne nitenky mrazeny... zivy nitenky jsou pro nas trosku neralny... zaprve bych to asi nezvladla mit v lednici a za druhy jim nemuzeme poskytnout kazdy den proplachnuti, neb tu treba i tri dny po sobe, ani jeden nejsme... navic zivy mi prijdou nechutny, stejne jaky zizaly...asi bych na to nedokazala sahnout... ty mrazeny nitenky mi prijdou jako tabulka cokolady, takze s tim nemam takovej problem... jinak jim to hodim do akvarka, kazdymu do jinyho rohu a oni se s tim perou.o)

kousky rybiho, mame pstruhy z farmy, takze jim to zkusime naskrabat jako to kureci... dobrej napad

jsem zacatecnice co se tehle zviratek tyce... jsou to takovy moje miminka.o) bohuzel jsem holka a to znamena, ze je chci mit pekne cisty a vonavy zadnej zabinec:o)))

jinak jsme nekde nasli, ze muzou bejt pres leto i venku v jezirku...nekdo zkusenost ze zahrady?
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    XDEANNY: tyran žebrovníků? Ale no tak... věř, že oproti tomu jak jsem se ke svým žebrovníkům (budiž jim kanalizace lehká) choval já v pubertě, se mají u tebe jako v bavlnce ;)
    Jen bych možná zvažil změnu přístupu v některých věcech...

1. Doplň do toho akvárka živé kytky a šneky (dají se použít jako živá potrava, i když jsem měl pocit, že ta moje samice pak byla trochu vyžraná). Nic proti umělým kytkám, ale potřebuješ něco co bude zpracovávat odpad od žebrovníků. Šneci optimální... kytky pak zajistí určitou rovnováhu... dobré jsou anubiasy - ať jim nemusíš zbytečně svítit.
    Pokud ti nevadí trochu řasy na skle, tak já třeba starší terárko prakticky nečistil... jen jsem vysával vodu (šneci dokážou udělat dobrej brajgl), tu jsem používal na zalévání pokojových kytek a čistou vodu jsem doplňoval. Teď v novém terárku to dělám podobně a s nějakým zásadním čištěním taky moc nepočítám. Myslím, že není dobře vyměňovat najednou víc jak 1/3 vody, ale jako žebrovníci jsou odolní a zvládaj to.
    Jinak puch od čolků z akvárka nemůže být nic vs želvy... to mě nadávali i spolubydlící :)) brrrr a bestie to byly, zlatí obojživelníci.

2. nebránil bych se většímu... ale jako dá se to.

3. uffff, asi bych se zbláznil ;)

4. měnit všechnu vodu je docela brutální, co vysát opravdu jen ten nepořádek? Kamínky proplachovat to je taky zbytečně moc.
    Slyz ze skla? Co to je? :)

5-6. čtvereček z tabulky nítěnek - takže mražený? To už tam házíš mrtvoly, to páchne už samo o sobě... pro ryby dobrý, ale čolci to všechno nevyžerou. Nahradil bych živými nítěnkami - ty dáš normálně do lednice do sklenice, kde bude malinko vody (že budou sotva ponořené) a každý den je proplachuješ studenou vodou. No a třeba se v akva uchytěj... mě takhle žijou už x let takový spešl "nítěnky", který už ani čolci neodchytěj. Zase zpracovávaj zbytky masa.
    Jinak nejlepší jsou žížaly, nejlepší věc pro ně. Místo kuřecího masa bych preferoval nějakou rybku - můžeš mít po kouscích (přibližně velikosti žížaly, sbalené tak 4ks dohromady) zmražené v mrazáku a pak jim to dávat. Další možností jsou takový ty bílý červy - používaj je rybáři... ti snad dokonce vyplavou na hladinu... i mým ensicaudám chutnaly ale teda to se nesmí člověku eklovat :)
    Jak je přesně krmíš? Normálně jim to tam naházíš a oni loví?

7. jj to by mělo být úplně v pohodě. Já je svého času krmil i daleko míň.

Kuam ty moji pořád nemaj jména.... sakryš... musim taky nějaký vymyslet :)

Jinak ani já nemám patent na rozum, ještě to případně zkonzultuju s kámošem, kterej má doma ani nevim kolik nejrůznějších čolků a mloků. Takže se nebráním diskuzi a poznatkům dalších chovatelů.
    Abych jenom neplkal, tak přihodím nějaké o něco aktuálnější fotky... jinak terárko taky není dokonalé a potřebovalo by ještě hodně poladit... ale to bude asi otázka delšího času u mě.

Pohled na terárko.

z boku/ od okna

souš

Čolek venku

Samec a samička... asi teda, plánuju je teď před nákupem dalších 2 členů party trochu prostudovat, mám podezření, že tam jsou 2 samice.
    XDEANNY
    XDEANNY --- ---
    KUTAS: Jasne... jen doufam,ze z toho nevyjdu jako tyran zebrovniku:o))

1) protoze je pak kalna a smrdi jak kdyby mi umreli, coz v loznici teda nic moc EňoŇuňo!
    2) 60X25X20 (dxšxv)
    3) ano krmim tak jednou za tyden a pokazdy menim vodu z duvodu bodu 1
    4) vsechnu a vyplachuju kaminky, umeju slyz ze skla a tech umelech kytek a musli...
    5) nitenky - prijde mi to nejvice humalni a docela levny a nenarocny krmeni... pritel jim hazi i kousky nasrkabanyho kureciho masa, coz jim evidentne smakuje, ale kdyz se jim toho da vic a neserezou to vsechno, tak je to pet hroznej puch!
    6) kazdej ctverecek z tabulky nitenek + to kureci masko
    7) jednou za 8-10 dni - obezitu u nich zatim nepozoruju:o)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam