PALEONTOLOG: velikost akva záleží kolik by jsi jich chtěl, obecně platí čím větší tím lepší... ale pro tyhle malý zatím moc prostoru není potřeba.
Ad vybavení
světlo, topení - neřešit, takovýhle věci já ani moc neuznávám a vybírám si zvířata, který je nepotřebujou. Jen na zimu by se jim hodila o něco nižší teplota... klidně i kolem 15 stupňů. I když ohledně zimování jsem už slyšel různé názory, že tihle japonští čolci nezimují a stačí jim jen snížit teplotu (já zatím ty velké 2x zimoval kolem 10 stupňů - chvilku mívali i míň u rodičů ve venkovním sklepě, když byly velké mrazy, tak jsem je radši přesunul do vnitřního sklepa). U malých se bojím, takže budu spíš do budoucna řešit nějaké to snížení teploty.
kryt - to rozhodně pošéfovat, jsou to absolutní horolezci, po stěnách jim to jde jedna báseň. I když je pravda, že z velkého terárka jsem nepozoroval, že by někam vyráželi... z toho kde jich je kolem těch 50 choděj rádi po stěně nahoru. Nemám kryt přes celé terárko, ale prostě jen okraje, vzhůru nohama toho zase tolik snad neujdou.
Známej, kterej si nějaký ode mě koupil je i přes moje varování nechal v terárku, kde mu vedly nejrůznější hadičky (topení, teploměry a co já vim), tak tomu dva zdrhli.
ad hmyz - normálně doma na okně seberu masařku, namočím ve vodě (aby mi pak náhodou neuletěla) a přidržím u hladiny.
Je pravda, že díky tomu, že mám u dna kameny, tak se čolci naučili krmit ze špejle nebo z ruky, protože jakmile žížalu pustim, tak se zavrtá do šutrů a tam by shnila (i když mi tam žijou nejrůznější potvory - nějaký nítěnky, šneci, krevetky, který by si na ní asi pošmákli). Radši bych nějaký přirozenější krmení, ale to radši obětuju v rámci snažší údržby.