• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUTASObojživelníci - chovatelske tipy triky
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: to s tou PET lahví se dá docela dobře pochopit, to jsem dělal tak s kostkama ledu přímo (led už plyny neobsahuje);
    ten Sejkora vypadá na docela dobrýho "blázna", ti povím !
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: jj to je asi dobrá připomínka... určitě by měli mít možnost se schovat před přímým slunkem. Výhodou je, že když jsou pak hlavně ve vodě (což u většiny mloků a některých čolků v letních měsích neplatí), tak voda má vždy o pár stupňů míň než okolí, navíc v největší krizi se dá chladit třeba PETkou s ledem.

Jinak Sejkora hodně varoval před vedrem, ale vzhledem k tomu, že on má nejrůznější druhy čolků a přijde mi, že není moc pro akvatické chování a snaží se jim to vyladit co nejvíc podle přírody, tak prostě hodně záleží i na dalších okolnostech.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: jasně, otázka je, co takový teplý výkyv udělá s délkou života.. i já měl mloky v létě pod oknem a měl jsme strach, aby jim nebyla zima (ještě jsem si nic nezjistil o teplotě) a moje snahy ohřívat jim akvárko přežili... ale.. no jen tak :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: mloci nevim.... u čolků záleží odkud jsou... obecně bych řekl 20 - 23 optimum. Ale jak jsem psal ty moje Ensicaudy dávaj v přírodě i 27.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: třeba ty moje Ensicaudy se v přírodě nacházejí i na místech, kde se teplota pohybuje kolem 27 stupňů, i když při diskuzích se Sejkorou mi tvrdil, že vysoká teplota může být problém.

Já mám taky východ - západ pokoj a ta teplota jde vysoko, s malejma jsem to teda ještě přesně nezkoušel (byli v jiném pokoji), voda nešla výš než na 25, s čímž velký byli v pohodě - taky byli hlavně ve vodě, ale malý se držej venku.
    Na druhou stranu mám terárko ze shora odkryté - kryju jenom okraje, takže jak se voda odpařuje, tak se to asi chladí.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: jj, to často navazuje na problém - jak snížit teplotu místnosti:) termofolie na skla etc. akvaristi koukám udržujou 25-3C0 v létě a stěžujou si, mloci chcou míň a to už aby člověk přemýšlel jak dosáhnout 15-20C
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    KUTAS: no, byt máme orientovanej východ/západ, takže v létě je prostě půlku dne v bytě teplíčko, vnitřní teploměr, co tu mám, má paměť na maxima a minima a jako maximum tu mám 28°C, což je asi opravdu nějakej chvilkovej extrém, ale takovejch 22-24 by tu přes letní pařáky opravdu bejt mohlo. Což je asi přespříliš, ne?
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: ad ta teplota - kolik to znamená stupňů?
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: ne, v pohodě, já díky za rady, opravdu. Nějaké ocasaté obojživelníky bych časem také rád, ale potřeboval bych vymyslet nějaký účinný systém chlazení, protože u nás v bytě nikde nejsou zcela vyhovující podmínky, kor v létě.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: oki, pak je tedy fajn, já se jen tak zamyslel.. v akva spíš chladnomilný kytky.. k mlokům,
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: nesedí, bělomech je právě úplně na druhý straně na relativně suchym místě, neoregélie jsou přímo pod zářivkou (krom teda jedný kytky), takže ty by měly být v pohodě. Jediný, co, tak to chce zastřihávat ten fíkus, aby jim nestínil, ale tak s tim se počítalo. Jedinej ten fíkus je tam vyloženě na asi nepřirozenym stanovišti, ale evidentně mu to zatim nevadí.. Uvidíme časem.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: hm právě to může být důvod úhynu rostlin, tne fíkus chce polostín a ten máš navrchu instalace, neoregálie chce zase hodně slunce.. bělomech má rád suchá stanoviště a "sedí" Ti v laguně etc :)
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: ty bláho, zas tolik vyšperkovaný to nemám.. vzal jsem rostliny, co jsem viděl, že tak většinou v podobnejch nádržích lidi mají, takže spíš nástřel :)
    a díky :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: se tě zeptám, ladils ty kytky k sobě, aby se třeba doplňovaly alkalitou, pH a pod.. ? nebo to byl nástřel a čekáš co vyleze ? :) jinak pěkný, líbí se mi to a inspiruje mě to
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    ad ty mechy ještě, to je podle mě docela běh na dlouho trať, ne? mechy rostou docela pomalu, tomu bělomechu, co tam mám se daří z části. Část je krásně zelená a je vidět, že rostou, část je tak nějak zelená, ale nevypadá zrovna dvakrát zdravě, uvidíme. A ten rašeliník je asi +- docela mrtvej, ale vyrůstají z něj masově nový zelený lodyžky, tak se to snad nějak chytne.

VEVER: díky za tip, porozhlédnu se po něm :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    RANITOMEYA: Většina šneků kytky nijak zvlášť neokusuje a třeba Neritina by je neměla okusovat vůbec, prý žere čistě řasy. Navíc je to velmi hezký šnek a množí se přes mořskou larvu, takže se nepřemnoží :) Akorát potřebuje dost vápníku.
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    RANITOMEYA: jak to tak čtu, tak to asi nepůjde.. bylo by to zajímavé zpestření, ale musel bych překopak celý terárko, abych tam vytvořil nějaký vhodný podmínky.. to se mi teď už moc nechce :)
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    KUTAS: uvidíme.. ty krevety mi přijdou jako docela zajímavá zvířata, poptám se, jak je to s tou náročností, zas nechci, aby nějak trpěly.. šneci se mi nelíbí, budou mi okusovat kytky :/
    hladina vody by mohla klidně ještě trochu povyrůst, v tom by snad takovej problém být nemusel, popř. by se dal vybrat ten štěrk, co je na dně.. ale zase prý by pralesničky neměli mít vodu moc hlubokou.. ale ony stejnak k jezírku moc nechodí :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: jj to jsou ony, ale té výšky vody jsem si nevšiml... tak pak nějací menší šneci to v tom taky zvládnou - jen to pak chce odsávat nepořádek.
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    KUTAS: ona je tam hloubka ale jen pár cm, nebude to vadit? pod těma krevetkama úplně nevím, co si mám představit. Něco jako tohle? http://krevetky.wbs.cz/ mám tam fakt pět čísel max a to ještě hodně proměnlivých... Co tak tam tak čtu, tak by to nemuselo asi úplně vadit.. udělal bych akorát menší sítko na odtok, aby mi je nesežral filtr :)
    Jak jsem koukal, zatim mi to nehnije, mám to vesměs zasazený v lignocelu, krom fitonií a kapradí, to je v tom substrátu původnim.. kapradí roste jako prase, fitonie pomaleji, ale taky.. kontroloval jsem to pod mechem (mám ho poleženej vlastně na akvarijním štěrku) a zatim dobrý.. snad to vydrží, zatim mě fakt nejvíc trápí řasy
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: nasaď tam krevetky na ty řasy... případně šneky.

Jinak já měl zarostlý terárko ještě normálně pokojovou kytkou a břečťanem, ale kořeny prorostly skrz květináč (u břečťanu) a ta pokojová byla normálně ve vodě a rozšířily se po celém terárku.... což mi přišlo ok dokud jsem do toho nehrábnul a nezjistil jsem, že to hnije.... to bylo pekelný čištění, ufff.
    Takže jsem tam dal jenom nějaký mech - jeden do lignocelu a druhej je nějakej sušší, takže ten jen na šutry... a ten v lignocelu už pomalu ale jistě odchází a tomu druhýmu se zas až tolik nedaří.

Jinak teda já zrovna nějak terárko moc nečistim, resp. max jednou za týden odeberu tak 5 petek vody na kytky (vodní plochu mám přibližně stejně velkou jako je to tvoje palundarium). Semtam vyhodim nějaký uvadlé listy (vodní kytky se rozhodly, že opravdu nejsou tolik vodní, aby nemohli mít květy a listy nad hladinou - ale cca po 6 měsících začali uvadat).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam