• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUTASObojživelníci - chovatelske tipy triky
    VEVER
    VEVER --- ---
    KUTAS: Na myši je malá, žere moučné červy a stínky. Asi jí koupím nějaké cvrčky, třeba jí to rozhýbe...a s trochou štěstí to nesežere kytky v teráriu a posléze nezdrhne :)
    Menší spolubydlící sežere. A nejsem si úplně jistá jak přesně má nastavenou kategorii "menší" :) Do nedávna s ní bydlela taková ta velká mnohonožka, ale k pohybu to zrovna dvakrát nepřispívalo.
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    KUTAS: skrz ten sliz to jde blbě, doporučuje se je spíš neoddělovat, aby se mechanicky nepoškodily. Ve snůšce je do dvaceti vajec, jso uto takový ty žabky, jak je samček hlídá a pak pulce odnosí na zádech do malejch tůněk, třeba do vody, co se drží mezi listím :) Neni to tak hrozný, jen to mě prostě plesniví :D Něco dělám blbě, myslim si, že úprava vody by mi mohla pomoct. Uvidíme, už se na svoje "dětičky" těšim jak malej. Ne fakt, díky za rady a já dám kdyžtak potom vědět.
    Hodně štěstí v chovech pánové!
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA vs KUTAS: oups... tak to jsem úplně nechyt :)

Tak to musí být úplná čaune magie... se mi už nějak nezdál ten malej počet vajíček... hmmm, pak bych je asi rozdělil prostě na víc míst no....
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: nevím no mám omezené zkušenosti na žebrovníky a teď ty cynopse... a prostě jakmile jsem viděl, že je vajíčko bílé, tak šlo ven - což mi připomíná, že jsem je do vylíhnutí měl možná jen v malém akvárku s kytkama na kterejch jsem je urval, abych měl přehled.
    První odchovy mě právě naučily to nepodceňovat, protože mi právě taky vždycky všechno odešlo. Ten zárodek a vajíčko je o něco málo tmavší a jakmile začne jít do bíla, tak je to průšvih. Ale fakt netušim, jak je to u žab.

Jinak jsem na malý nikdy žádný chemie nepoužíval. Zase musím uznat, že mi pak většinou umírali spíš v pozdějších fázích aneb narodili se jich třeba tak 95 % (což teda posledně bylo skoro 200 čolků :)

RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    No takhle. Já ty vejce nemůžu nechat úplně ponořený. Takhle tu u pralesniček nefunguje. Takže se na to samozřejmě chytá spousta prachu a bordelu ze vzduchu, proto to zakrytí ubrouskem. Na velikosti moc nezáleží, vejce jsou v přírodě (i v zajetí) kladena na relativně malé plochy - listy rostlin na kterých se drží alespoň částečně voda, v zajetí i petriho misky, filmovky orientovaný horizontálně. Nejsou to vajíčka pod vodou, valstně skoro ani ve vodě. Voda je tam jen tak milimetr dva, neměla by vajíčka zakrývat, jen je zvlhčovat. Proto je tam ta "degradace" tak rychlá.
    No díky za rady, zkusim třeba ten solný roztok po tom tříslovinovym roztoku. Chtěl jsem spíš vědět, jestli někdo nemáte zkušenost s nějakou "chemií" :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    známé se vylíhly vajíčka axolotlů v takovým bordelu, že až s podivem a dokud nebylo jasné, že je vajíčko mrtvé, tak dřív hnít nezačlo, resp. po njaké době co se vylíhli všichni, to začalo naráz plesnivět..,

jinak ve městě je spousta prašnosti, před tím bych to chránil především (paludárko? vajíčka nad hladinou?)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    jo a samozřejmě denně prohlížet a odstraňovat plesnivá vajíčka (!!!), to je myslim úplný základ.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: jak velká je ta plastová krabička?

Já to dělal tak, že jsem vzal druhé akvárko a čím větší tím lepší... do něj jsem naházel nějaké kytky + později i šneky (ale ti se tam dostanou stejně) a pár větších kamenů (jinak dno čisté - s malou hadičkou pak jde krásně odsávat bordel, což jsem dělal minimálně 1x týdně).

Jinak čím to krmíš?
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    KUTAS: v rané fázi, tak do pěti dnů. Teď mi ze 17 vajec přežil jeden pulec, uvidíme, jak se bude vyvíjet. Mám to teďka v plastový krabičce překrytý ubrouskem, aby na to nemohly octomilky. Nechal bych to v terárku, ale tam si na tom smlsne druhá samice. Žárlí tam no :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: a v jaký fázi ti je likviduje? Vajíčka nebo už pulce? Jak jsou velcí? V jakém je máš akvárku - zkus nahodit fotku...
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    KUTAS a PALEONTOLOG: 0,9%? To je dost :) (teda asi neni, jen mi to tak přijde) No uvidim. Teďka posledních asi pět snůšek mi zlikvidovala plíseň. Nejdřív jsem to dával za vinu mouchám, co mi po tom lezly, tak jsem to vyřešil, ale plíseň se mi vždycky objeví, asi to máme doma nějak zasporovaný. Chci zkusit ten odvar z buků (nebo mandloně, dá se tam dát snad i rašeliník, ale ten asi nemám odkud zblískosti brát, abych se nebál, že bude něčim hnusnym nacucanej), prostě hodně třísloviny. Zkusim i ten slanej roztok, nebo se ještě podívám po tý modři. Nestálo to moc peněz a jestli to pomůže, tak by to bylo fajn řešení.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: pulce nechovám, ale zatím sem si vystačil s 0,9% roztokem NaCl, ten má taky antibakteriální a fungicidní účinky..; poslendí práce s pulci obnášela jejich přestěhování z jezírka v lomu do zahradního jezírka, kde je vyzobali axolotli..
    a jak píše KUTAS, tam je vždycky hafo úhyn
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: já jsem to nikdy při odchovech čolků neřešil... jak moc je to velkej problém? Ono jich je právě na začátku taková hromada a když přežije 50%, tak je to úspěch.

VEVER: jak loví potravu? Jinak teda v ropuchách se moc nevyznám... tohle je taková ta potvora co žere myši? :)
    Pak mě ještě napadlo pořídit jí nějakého ropušáka nebo jen kámošku, ale netušim, jak to tyhle maj se "spolubydlením".
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    Zdravíčko přátelé. Chtěl jsem se zeptat. Máte někdo zkušenosti s chovem pulců (asi máte) a používáte pro jejich odchov nějaké antibakteriální roztoky? Mám opakované problémy s plísněmi. Mám na mysli věci jako methylénovou modř, nebo "tadpole tea", který si plánuji tedy uvařit, protože jsem v Praze methylénovou modř nenašel (ani jsem teda nějak víc nehledal, než ve zverimexech a hobbymarketech a lékárnách v mém okolí :))
    Napadlo mě ještě použití methylvioleti (genciánové violeti) nebo roztoku manganistanu draselného, ale to jsem na žádných zahraničních stránkách nenašel. Vždy jen ten pulčí čaj nebo methyĺenovou modř. Nějaké tipy nebo zkušenosti? (Budu zkoušet ten odvar z dubů, tak pak dám kdyžtak nějak vědět, kdyby to vyšlo.)
    VEVER
    VEVER --- ---
    Mám podezření, že moje ropucha má ochablé svaly. Buď to, nebo na ní všechno tak jako visí protože je možná už stará. Nevíte náhodou někdo jak jí přimět k pohybu? Být to křeček, dám mu běhací kolečko :) Je poměrně plachá, takže něco jako vyndat z terária a postrkovat jí chvíli po podlaze by bylo příliš stresující.
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    zdravicko, musim se s vami podelit o par čolčích fotografii :-)

RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    KOMIAU: a kdes jí našel? nemohla to čistě náhodou bejt želva bahenní?
    KOMIAU
    KOMIAU --- ---
    Sorry jestli je to OT. Hledám akutně domov nebo deposit pro vodní želvu. Někdo ji vyhodil do lesa. Má 15-20cm krunýř, pravděpodobně samice. Chybí mi vybavení, provizorně je v dětské vaničce se sudovou vodou. Byla velmi hladová, hned lovila rybky. U rodičů zůtat nemůže. V neděli s ní jedu do Prahy. Dovezu kamkoli po Praze. Pokud byste o někom věděli, prosím nabídněte. Do lesa ji zpátky nedám a ani na polívku.
    VEVER
    VEVER --- ---
    KUTAS: Tak, katedra zoologie je kousek nad botanickou :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    VEVER: jo tak to jsem moc nestudoval... ale docela zajímavé, že v nich jsou.... zvlášť teda horští... asi někdo nasadil.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam