• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUTASObojživelníci - chovatelske tipy triky
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    JONEZ1: Jj. Je to zvire mych snu, ale dost dlouho jsem se k nemu odhodlavala, nez jsem videla ty belooke ve zverexu v Teplicich. Nejdriv jsem tyden odolavala, ale pak jsem si rekla, ze vystehuju a nekomu daruju ancistrusy a z krevetkaria/sumeckaria udelam mlokarium. Dva roky akvaristiky jsou snad dost na to, abych peci o ne zvladla. Navic o nich pisu pohadkovou knizku pro deti, tak aspon budu mit inspiraci :)

VEVER: Maji takove zvlastni oci. Pod akvarijnim svetlem vypadaji, jako by je meli perletove bile. Pod normalnim jsou lehce nazloutli. Ten s cernyma ocima je pod normalnim svetlem malicko do fialova.
    VEVER
    VEVER --- ---
    Těch s bílýma očima bych se skoro bála :) Vypadají jako zombie.
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    LADY_CANDAR:: mali axolotlici? :)
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    Tak uz sem taky patrim :)
    Pan Lahodny, Pan Stavnaty a Pan Krupavy. Dneska jsem je pritahla ze zverexu, ale uz se vzpamatovali z cesty a slupli lzicku nitenek XD

RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    NEGI: dík... já už na tuty počítám s kompletní desinfekcí CO2, vytjde to asi na tři stovky, takže pohoda... to preventivní opatření s uhlim zkusim! :)
    ještě jsem ty mrchy neidentifikoval, pokusim se udělat nějaký lepší fotky a hodit to ve škole někomu, kdo tomu rozumí
    NEGI
    NEGI --- ---
    RANITOMEYA: Prý stačí vložit do terárka kus uhlí a tyhle mrchy se prej zdekujou. Nevim, nezkoušel jsem. Netuším, jestli je to zabije nebo pouze vyžene... Ale každopádně by to mohlo mít prevenční účinky...což jste mi teď připomněli, že jsem to chtěl udělat už dávno...
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    KUTAS: strýc se domnívá, že budou rozhodně škodit na zárodcích, což by vysvětlovalo ten zvláštní úhyn všech posledních snůšek... vylíhnuvší pulec to taky z nejasných důvodů schytal.. Podle něj určitě nejsou nic dobrýho navíc.. navíc jich je tu fakt hodně :) Ještě se poptám, třeba to tak horký nebude.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: a žabky je nedlabou? Jinak myslíš, že nějak aktivně škoděj?
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    Tak, mám fotky, zatim z toho nejsem moc moudrej.
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    KUTAS: říkám, neměl jsem možnost se na ně zatím podívat z blízka a fotku z mikroskopu ještě nemám. Vypadají jako malí bílý flíčky, desetina milimetru možná, pohybují se poměrně rychle na něco tak malého. Možná rychlostí 0,5mm/s nevim přesně. Neskáčou, nelétají. Roztoči to budou určitě, strýc není takový troglodyt, přeci jen, má na to školy, jen mu občas dělá problém něco poslat, když ho o to požádám.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: mno a jak teda vypadají, pohybují se atd.?
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    Ad nafukování - zpracuji to nějak zítra, dneska už jsem na to moc unavený, pardon.
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    KUTAS: Ještě nvim, fotku z mikroskopu jsem ještě nedostal (stejně bych to asi nepoznal), zítra se na ně podívám do mikroskopu osobně, ale strýc veterinář taky neví. Možná to zkusim dát někomu na fakultě. Ale opravdu by mě zajímalo, odkud přišli. Podle mě jsem je prvně zaznamenal v mnou nově nasazených násadách octomilek. To znamená, že se tam museli dostat nějak při přípravě. Protože násady, ze tkerých jsem je tvořil napadené nejsou. Je možný, že se roztoči vyskytovali tady v mojí orchidei (kterou mám mimo terárium a vyapdá dost zasažena) a nějak se dostali na mouchy při vytváření nových násad (což si prostě nedovedu vysvětlit jak). Druhá možnost je, že byl kontaminován nějakým způsobem škrob nebo kvasnice jakožto základ násad, ale to se mi zdá nepravděpodobné. Prošlo to dlouhodobým varem.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: jaký roztoče přesně?
    VEVER
    VEVER --- ---
    Informace chci :) I když doufám, že je moje ropucha jenom tlustá.
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    Neměl jste někdo v teráriu roztoče? Ještě nevím, co přesně za druh to je, to musím ještě zanalyzovat. Pravděpodobně jsem je domů přinesl s orchideií, nebo s octomilkami. Mám jich spoustu. Budu asi desinfikovat terárium CO2, ale nevím, jak ošetřit žabky, jestli vůbec. Nemáte někdo nějaký tip?

A ještě, našel jsem nějaké nové informace o té "nafukovací nemoci", jak jsme se tu nedávno bavili. Kdyby někdo chtěl nějaký informace.
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    U čolků obecně je regenerace poměrně dost vysoká, četl jsem o čolcích, kterejm nechávali regenerovat oči (nebo jen jejich části) mnohokrát za život bez známek vyčerpání nebo degradace čočky, to samý u nohou, který dokážou narůst správně. Tak mě zajímalo, jetli se tady někdo z chvoatelů s tim nesetkal, popřípadě jestli to i doopravdy nevyužil.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: však já nic neříkám, uvažovat se dá nad lecčíms.. taky jsem uvažoval nad tím, že bych přiměl axolotly zmetamorfovat, sehnal sem nějaký informace, našel na netu i spontánní přeměny, což se stává, našel si řezníka, co prodával vepřovou slezinu, ale to je asi tak všechno..
    ..když nedoroste plnohodnotná končetina s prstama, tak nějaká menší verze, co bude funkční, to sem viděl u těch axolotlů, jako co je menší utrpení si zvaž sám, to nám asi mloci nepoví
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    Nic neuvažuju, jen mě napadlo, kdyby si třeba onu končetinu ošklivě polámal jeslt by nebylo lepší mu jí amputovat a nechat mu narůst novou, nebo jestli je menší utrpení žít s takhle špatnou.. v literatuře jsem četl, že je možný, aby dorostla plnohodnotná končetina. Znovu opakuju, ne nemám žádné ocasaté obojživelníky, ne neplánuji to nikomu dělat, jen se ptám ze zvědavosti.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ja sem teda pri jednom chovu videl, ze si navzajem samci pokousali nohy a o par prisli, chvili to trvalo, ale dorostlo.. a ten rez po ukousnuti nebyl cistej, tak nenarstla nova noha, ale takovej jako rozsochatej pahyl, ale do velikosti nohy
    a kdyz je pohrmade dost larev s tlapkama, tak se kousou celkem bezne a bezne to dorusta zamlafa do funkcni koncetiny
    ty uvazujes uriznout aby dorostla cela ? a myslis ze to tomu tvorovi vadi jak to ma ?
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    S celou nohou zkušenosti nemám... ale ocasy a prsty dorůstaj slušně, nepozoroval jsem nějaké zásadní změny v chování. Amputaci jsem nezkoušel, ale zkusím se někdy zeptat nějakého čolkaře.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam