• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUTASObojživelníci - chovatelske tipy triky
    K0RALINA
    K0RALINA --- ---
    KUTAS: No já počítala jenom s jedním. že by chviličku žil v přensňáku a segra si mezitím pořídí terárko. Nemohla sem pořídit terárko, protože nevim, jak si ho bude chtít, kam dát a tak. Takže to nechám na ní. Mám pro ní jako vyhlídlé. Ale budu to muset udělat takhle na punk. Vím, že to není moc etické pro zvířenu. Nítěnky bych koupila zítra čerstvé, někde. A že mu udělám polo souš a vodu,s tím počítám. Kytky a takové věci taky. Ale nevim, jestli je dobré dávat do tak malého prostoru tři čolky:/ kdyžtak bych se pro ně stavila dodatečně? Teď sem trochu zmatená. Asi sem to podcenila.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    K0RALINA: vem všechny 3, ať se jim nestejská...

Jinak jako krmení to chce živé nítěnky a to chce přepravovat ideálně rychle.

Jinak mě trochu znervózňuje, že nemáš hotové akvárko terárko - určitě bych jim udělal teď klidně i větší souš, ale nějakou vodu tam nechat taky... tam dát pak třeba krevetky, ale rozhodně nějaký kytky a tak, což prostě nějakou chvilku trvá než se zajede.
    Jinak teoreticky ti je můžu vzít zítra na Pankrác do práce a tam se můžeme potkat.
    K0RALINA
    K0RALINA --- ---
    KUTAS: No já bych jednoho brala:) Když by si mě podaroval, nebo odkopím. Nevím, co za to, když se to někomu takto namnoží:) Zítra bych ho potřebovala nejpozději. Odpoledne kolem 3 jedu na Chodov, předat dar. Koupila jsem umělohmotnou přepravku na plazy, tak bych se i mohla stavit a rovnou ho šoupnout do připraveného. Akorát ještě zítra dopo musím pořídit nějaké to prostředí, do kterého ho šoupnu. A krmení
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    K0RALINA: když by jsi chtěla, tak bychom se mohli domluvit na předání těch mých 3 prcků... už začali žrát (po metamorfóze) a myslim, že nejhorší mají snad za sebou.
    Pak mám ještě 3-4 (jeden je fakt malej) a tam bych zase počkal až metamorfujou.

Jinak na burze koupíš i ten mech případně... ale já třeba s veškerou živou florou na souši nemám dobré zkušenosti a právě kvůli plísním a bordelu co z toho vzniká jsem to zrušil. I když tahle fotka mě baví :)
    https://i.nyx.cz/files/00/00/07/14/714570_c8c2897cb9493d0c6c54.jpg
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    K0RALINA: nemusíš se mechu bát, třeba to půjde ;) lignocel je použitelný, saje vlhkost a neplesniví (když se to teda nějak základně aspoň čistí) a vypadá přirozeně a tak vůbec... listovou hrabanku ještě možno použít, ale mě to vždycky plesnivělo
    K0RALINA
    K0RALINA --- ---
    RANITOMEYA: Ok, takže mech nebudu hecovat. Asi to není tak hrozně důležité. Může se to nahradit asi něčím jednoduším ne? Třeba nějakou mechovatou koulí, co se dá koupit a tak? Sem se na to dívala na netu :) a nebo co třeba tohle?http://www.happyzoo.cz/lignocel-robimaus-650g/d-7815/ dá se použít?
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    K0RALINA: S mechem je potíž. Já jsem si natrhal nějakej ploník/rašeliník a většinou m iv paludáriu pošel celkem záhy. Nicméně evidentně je to plný spor a do půl roku po odstranění mechu se mi začalo terárium zelenat a po roce už jsem ho měl porostlý mechem celkem kompletně. Rostlo mi to na tenoulinký vrstvičce lignocelu přilepenym na akvarijnim silikonu k montážní pěně. Takže tak.

(měl jsem tam teda filtr, co mi honil vodu vlastně přes celý paludárium, takže se spory mohly vodou snadno šířit všude)

S breberkama jsem u „přírodního“ mechu kupodivu problém neměl (ale jestli si pamatuju, většinou jsem ho nabíral v zimě), z kupovanýho bělomechu mi lezly švábi :) Asi to prodejci/chovateli nějak doma utíkalo.
    VEVER
    VEVER --- ---
    K0RALINA: Na burze. V Praze je to obvykle Živá exotika.
    K0RALINA
    K0RALINA --- ---
    JONEZ1: Dík! super:) to sem potřebovala vědět, jestli to čolkovi neublíží, když mu tam dám mech normálně z přírody. Sem zaslechla něco o bakteriích, které by mu nemusely udělat dobře.
    KUTAS: Tobě taky dík za rady. Když budou mít jinačí, tak vemu klidně jeho. Ale já myslim, že ségru to bude bavit. Navíc ona je maximálně náročný člověk na preciznost a takové věci, takže mu dá první, poslední:)

MÁTE KDYŽTAK TIP, KDE KOUPIT DOBŘE ČOLKA? JÁ HO NAŠLA PRÁVĚ JENOM NA DEJVICKÉ VE ZVERIMEXU.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    K0RALINA: ještě jedna důležitá věc - určitě okraje přikrýt, jinak ti čolci úplně s přehledem zdrhnou... zvlášť, když dole bude souš.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    K0RALINA: já jen, že začít s mramorovým je myslím o něco náročnější... ale tak holt si to ségra zkusí.

Já třeba mech vyřadil úplně a s ním i všecky kytky na souši, protože to prostě bylo náročný udržovat - plísně, bordel a tak. Tak prostě jednomu čolkovi, kterej venku zůstal prostě vlhčim jeden flek. Ale třeba mramorový jsou podle mě víc suchozemští, ale nikdy jsem je nechoval.
    Jinak to chci do budoucna udělat tak, že budu mít nějakej velkej ostrov v rohu akvárka, kterej bude různě děravej a bude tam prosakovat voda.
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    K0RALINA:: ad mech) ja davam colkum do paludaria mech normalne z lesa (takovej ten tvrdsi). Vzdycky si nalopu treba 3 kopecky, dam jim tam jeden, zbytek do zipovaciho pytliku do lednice. Kdyz mech u colku zacne byt moc opotrebovany, zahodim ho, a dam dalsi. Vestinou jim tam vydrzi tak 3-4 mesice. :-)
    K0RALINA
    K0RALINA --- ---
    KUTAS: právě vím, že mají mít vytvořenou souš i vodu. to mi říkala slečna ve zverimexu. ze tam maji mit nejaky mech nebo kytky, kde by se mohli schovavat a kamen zase na jinou cinnost. Byla sem v dejvich. Kde mela dva a zrovna tyhle mramorove. A ti sou i moc pekni. Rikala, ze to je rozhodne mene narocne nez treba suchozemska zelva. Neni to pro me, ale pro moji sestru. A ta si s tim da rada zalezet:) A potrebuju to do 25. coz predpokladam se ti tvi jeste nevyvinou:) Ale dekuju za nabidku. Spis mi slo hlavne o to. Kde a jak poridit ty veci do akvarka. Hlavne ten mech teda. Jestli ho muzu vydloubnout nekde venku a dat mu ho tam nebo ne. Sutr a pisek muzu vyvarit nebo koupit.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Tady otec poměrně hladově sledoval svého potomka :)

KUTAS
    KUTAS --- ---
    K0RALINA: hmmmm tak to není moc na akvárko... respektive to chce vyloženě palundarium, myslim, že poměr minimálně 1:1. Někdo mi říkal i o tom, že třeba po jaře se v podstatě přemístí na souš - ale jako to jsou možná takový ti "čolčí extrémisti", přijde mi, že ty zvířata vydrží hodně + určitě by se měli asi 3-4 měsíce zimovat.
    Původně jsem si je chtěl taky pořídit, ale ta náročnost mě odradila. A jestli je to tvůj první čolek, tak bych taky radši doporučoval žebrovníky, axolotly nebo když chvilku počkáš, tak ti můžu poskytnout moje nový mladý Ensicaudy (aktuálně mi 3 metamorfovali + další 2 mají žábry a ještě minimálně jeden se potuluje někde v akvárku u rodičů).
    K0RALINA
    K0RALINA --- ---
    aha, měl by to být čolek mramorovaný. ještě jsem ho nekoupila, chtěla jsem před zařídit živobytí a pak ho koupit.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    K0RALINA: první a zásadní otázka je, co to je za čolka?
    K0RALINA
    K0RALINA --- ---
    Ahoj, má tu někdo v osobní péči čolka/y? Zajímalo by mě, jak jim vybavit akvárko (mech, voda, kameny). Jestli je potřeba to vyvařovat (což nevím, jak udělat s mechem). Popřípadě, kde sehnat nějaký nezávadný, vhodný k čolkovi do akvárka:) Dík a čau!
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Při pohlavní dospělosti... asi po 4 letech... mě už z těch 6 ven z vody vylejzá jenom jeden a když mu nenavlhčim souš, tak už je s ostatníma taky ve vodě...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam