• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUTASObojživelníci - chovatelske tipy triky
    PUGUSERES
    PUGUSERES --- ---
    KUTAS: ja pouzival klasickou petriho misku ...
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    KUTAS:: mam nekolik takovejch malejch misek (misticek), ktery pouzivam doma na vareni :-)), ale v mem pripade jedi (konzumuji) colci potravu z keramicke misticky (prumer cca 6cm), ktera je z pulky zahrabana ve sterku. Pokud ti jde o nejaky konkretni vyrobek, premyslel bych nad kuchynskymi potrebami :-).

QERICK:: jsou paradni! jak jsou velci? (tipoval bych tak 10cm~) Mimochodem, zvladnul bys jeste vyfotit cele akvarium? Jen pro zajimavost :-)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    QERICK: si je doma musim přeměřit... podle mě jsou rozhodně delší než 10 cm...

Jinak nemáte nějaký tip na malou skleněnou misku, kterou bych dal do akva mezi kameny, kam bych jim házel nítěnky nebo žížaly - oni se mi strašně rychle zahrabávaj a čolci je nestíhaj vysbírat...
    QERICK
    QERICK --- ---
    KUTAS: rozdíl bude podle mě hlavně velikosti obou druhů.
    viz nalezený popis:
    Cynops ensicauda - měří 11 až 14 cm, má tmavou barvu se žlutým nebo oranžovým břichem, s bílými skvrnkami na hřbetu a nejdelší (kýlnatý) ocas z rodu Cynops.
    Cynops orientalis - čolek východní měří 7-9 cm, má tmavou barvu, červenooranžové břicho a kulatý ocas.

Jinak opravdu vypadají hodně podobně. Myslel jsem podle fota, že máš právě taky východňáry :-).
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    QERICK: vypadají vyloženě, jak ty moje Ensicauda Ensicauda... teď dumám nad tím, jak se vlastně pozná Orientalis od Ensicaudy.... (?)
    QERICK
    QERICK --- ---
    Tak tedy můžete přivítat nové členy klubu (čolci východní):
    Hugo:
    Ema:

Hugova snídaně:
    Hugo snídaně
    http://www.youtube.com/watch?v=TgkrdjajbBs&list=UUj_Ah4-5rN0IvIgy5hSU-Ag
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    QERICK: Hod fotku :)
    QERICK
    QERICK --- ---
    KUTAS: Díkec. Včera jsem je už sehnal na tý burze. 50,- za kus. Takže super feer cena.
    Jinak se docela dobře zabydleli už mi lítaj po akvárku. Sameček teda spíš tráví čas na suchu, samička lítá po akvárku a prozkoumává všechny úkryty a prolízačky.
    Dneska dostali k svojí první snídani žížaly. Hned po nich skočili a slupli je jak párek v rohlíku.
    Zatím mi dělají radost.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    QERICK: je to ještě aktuální? Teď jsem se vrátil z dovolené, tak se můžu zkusit poptat...
    QERICK
    QERICK --- ---
    Ahoj, netušíte někdo, jaká je šance v Holešovicích na chovatelské burze koupit párek čolků východních?
    Bývají běžně k sehnání, nebo je to spíš náhoda?
    V sobotu bych chtěl zkusit štěstí, má být zrovna burza.

Popřípadě někdo z místních nenabízí?

JONEZ1: Vypadá to, že mu snídaně chutná.
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    včera ráno jsem stihl čolka v akci :-)

KUTAS
    KUTAS --- ---
    K0RALINA: pořešíme asi večer...
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    K0RALINA: co přesně myslíš tou přenoskou?
    K0RALINA
    K0RALINA --- ---
    KUTAS: No já počítala jenom s jedním. že by chviličku žil v přensňáku a segra si mezitím pořídí terárko. Nemohla sem pořídit terárko, protože nevim, jak si ho bude chtít, kam dát a tak. Takže to nechám na ní. Mám pro ní jako vyhlídlé. Ale budu to muset udělat takhle na punk. Vím, že to není moc etické pro zvířenu. Nítěnky bych koupila zítra čerstvé, někde. A že mu udělám polo souš a vodu,s tím počítám. Kytky a takové věci taky. Ale nevim, jestli je dobré dávat do tak malého prostoru tři čolky:/ kdyžtak bych se pro ně stavila dodatečně? Teď sem trochu zmatená. Asi sem to podcenila.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    K0RALINA: vem všechny 3, ať se jim nestejská...

Jinak jako krmení to chce živé nítěnky a to chce přepravovat ideálně rychle.

Jinak mě trochu znervózňuje, že nemáš hotové akvárko terárko - určitě bych jim udělal teď klidně i větší souš, ale nějakou vodu tam nechat taky... tam dát pak třeba krevetky, ale rozhodně nějaký kytky a tak, což prostě nějakou chvilku trvá než se zajede.
    Jinak teoreticky ti je můžu vzít zítra na Pankrác do práce a tam se můžeme potkat.
    K0RALINA
    K0RALINA --- ---
    KUTAS: No já bych jednoho brala:) Když by si mě podaroval, nebo odkopím. Nevím, co za to, když se to někomu takto namnoží:) Zítra bych ho potřebovala nejpozději. Odpoledne kolem 3 jedu na Chodov, předat dar. Koupila jsem umělohmotnou přepravku na plazy, tak bych se i mohla stavit a rovnou ho šoupnout do připraveného. Akorát ještě zítra dopo musím pořídit nějaké to prostředí, do kterého ho šoupnu. A krmení
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    K0RALINA: když by jsi chtěla, tak bychom se mohli domluvit na předání těch mých 3 prcků... už začali žrát (po metamorfóze) a myslim, že nejhorší mají snad za sebou.
    Pak mám ještě 3-4 (jeden je fakt malej) a tam bych zase počkal až metamorfujou.

Jinak na burze koupíš i ten mech případně... ale já třeba s veškerou živou florou na souši nemám dobré zkušenosti a právě kvůli plísním a bordelu co z toho vzniká jsem to zrušil. I když tahle fotka mě baví :)
    https://i.nyx.cz/files/00/00/07/14/714570_c8c2897cb9493d0c6c54.jpg
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    K0RALINA: nemusíš se mechu bát, třeba to půjde ;) lignocel je použitelný, saje vlhkost a neplesniví (když se to teda nějak základně aspoň čistí) a vypadá přirozeně a tak vůbec... listovou hrabanku ještě možno použít, ale mě to vždycky plesnivělo
    K0RALINA
    K0RALINA --- ---
    RANITOMEYA: Ok, takže mech nebudu hecovat. Asi to není tak hrozně důležité. Může se to nahradit asi něčím jednoduším ne? Třeba nějakou mechovatou koulí, co se dá koupit a tak? Sem se na to dívala na netu :) a nebo co třeba tohle?http://www.happyzoo.cz/lignocel-robimaus-650g/d-7815/ dá se použít?
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    K0RALINA: S mechem je potíž. Já jsem si natrhal nějakej ploník/rašeliník a většinou m iv paludáriu pošel celkem záhy. Nicméně evidentně je to plný spor a do půl roku po odstranění mechu se mi začalo terárium zelenat a po roce už jsem ho měl porostlý mechem celkem kompletně. Rostlo mi to na tenoulinký vrstvičce lignocelu přilepenym na akvarijnim silikonu k montážní pěně. Takže tak.

(měl jsem tam teda filtr, co mi honil vodu vlastně přes celý paludárium, takže se spory mohly vodou snadno šířit všude)

S breberkama jsem u „přírodního“ mechu kupodivu problém neměl (ale jestli si pamatuju, většinou jsem ho nabíral v zimě), z kupovanýho bělomechu mi lezly švábi :) Asi to prodejci/chovateli nějak doma utíkalo.
    VEVER
    VEVER --- ---
    K0RALINA: Na burze. V Praze je to obvykle Živá exotika.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam