• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUTASObojživelníci - chovatelske tipy triky
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    QERICK: jj, při menším počtu jsem měl odchov výrazně jednodušší. Loni asi 14 dohromady, před asi 5 lety jsem jich měl tak 180 a myslim, že ta úmrtnost byla docela drsná.

Letos jsem "rodiče" moc nekrmil a vypadá to, že se jim podařilo všechny vajíčka vysbírat nebo se malejm nepodařilo ve velkém terárku přežít....
    QERICK
    QERICK --- ---
    KUTAS: Dik.
    Zkusil jsem i najemno nasekany mrazeny patentky a do jedny zmizely. Takze asi dobry.
    Zatim se vylihlo jen jedno vajicko, snad o vikendu pribudou dalsi.
    Jeste jsem zahlidnul na jedny kytce dve.
    Tak kdyz to dobre pujde, tak by mohly byt alespon tri, coz by bylo idealni....
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Jo a krmit docela často... v podstatě jsem jim tam nítěnky házel denně.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    QERICK: já se s tím vůbec nemažu - kupuju živé nítěnky a funguje to v pohodě.

Malé jsem teda vždy dal pryč, do akvárka kde jsem nechal jen plovoucí rostliny a na dně nic nebylo - aby nítěnky lehce našli. Na začátku klidně i vyšší vodní sloupec, metamorfovat začínají až za pár měsíců - pak je určitě potřeba souš.
    QERICK
    QERICK --- ---
    Jinak už jsem zasadil vajíčka artémií, tak snad zítra už něco bude.
    Jak vlastně s artémiema. Chovají se ve slané vodě. Mám ty vylíhlí artémie před tím nechat nějakou dobu ve vodě sladké?
    Uff. Další starost, ale docela milá :-).
    QERICK
    QERICK --- ---
    Ahoj, tak jsem si dneska všimnul nějakého nového živočicha v paludáriu a zjistil jsem, že mám mladýho čolka východního a další jsou zřejmě na cestě. (prvního jsem už vylovil....)

Prosím o radu čím ty larvy krmit.
    Tipuju, že nějaký vysušený žrádlo pro rybky a tak....
    Nějaký rady? musím rychle něco vhodnýho pro malý čolci splašit.

Vůbec jsem nečekal, že se mi spářej. Spíš jsem čekal, že se navzájem pozabíjej... :-)

Dík...
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    QERICK: jj často vylézají ven a zvažují jestli najít nějaký úkryt... někdy taky nemusí přijímat tolik potravu.
    QERICK
    QERICK --- ---
    Dneska ráno jsem zjistil proč mají čolci tak dlouhej ocas.
    Nebo to je opice?

Jak se vám v zimních měsícich chovají v paludáriu čolci?
    Letos je nezazimovávám, mají teplotu vody kolem 16ti stupňů.
    Přestali být akvatičtí a spíš jsou někde zalezlí ve škvírách a v jeskyních těsně u vody.
    Přemýšlím jestli to nemůže být třeba způsobené zhoršením kvality vody, nebo jestli je ta jejich podstatně menší aktivita v těchto měsících normální.

Jak se vám teda v těchto studených měsících chovají čolci/ potažmo obojživelníci, stejně jako v létě? Akvaticky / neakvaticky? Pasivněji / aktivněji?

HONEJ
    HONEJ --- ---
    QERICK
    QERICK --- ---
    Tak čolci se uklidnili a už se neperou. Samečkovi jeden prst už skoro dorostl.
    Dokonce jsem je jednou z rána "přistihl", že na souši na jednom kameni jeden na druhém spí.
    Jo a ještě mi občas předvádějí akvabely - tj. synchronizovaný plavání.
    QERICK
    QERICK --- ---
    Díkec, za komentáře.
    Jednou při krmení ho samička už za nohu držela, ale to se mi jí podařilo odehnat.
    Jinak je krmím odděleně. K tomu včerejšímu incidentu došlo nejspíš z nějakých mě utajených tertitoriálních důvodů :-).
    Dneska se sameček vrátil zas do vody a žije, ale samička za ním neustále dolejzala.
    Teď koukám, že je zas z vody venku, vypadá celej.

KUTAS: Zkusím jím přidat do akvária taky nějakou podobnou živou potravu. Šneci mi už zmizeli. Mě bylo divný proč na ty šneky samička pořád tak zhypnotizovaně kouká :-).
    Fotky nahodím až se mi to v akváriu trochu zklidní....ale samička je zhruba o centimetr delší a je proti samečkovi pěkně tlustá....řekl bych tak že má o 1/4 větší váhu než on.

JONEZ1: Sameček jí prakticky jenom žížaly.
    Tohle bylo víc než škádlení...jestli bude zlobit, tak dostane za spolubydlící žebrovníka :-).

PALEONTOLOG: Nohy zatím má všechny, jsem zvědav, jak se mu zahojí ty prsty. Hned po boji, ale lezl kolmáče na skále, takže asi žádnej větší handicap.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    jen jim někdz místo nohz doroste např. pahýl, ale něco jako doroste
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Ale taky neeviduju žádné zranění.... dřív když jsem měl žebrovníky, tak ti mívali okousaný ocas občas. Výhodou obojživelníků je, že jim to vždycky doroste.
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    QERICK:: ja krmim 2x-3x do tydne, nitenkama, zizaly jedli na zacatku a pak uz o ne nejevili moc zajem.
    Zpocatku se stavalo, ze vetsi colek chytal mensiho za ocas nebo za nohu, ale vzdycky to bylo spis takove skadleni, nikdo z toho nevysel se zranenim :-).
    Tedka vzdycky jednoho krmim ve vode, druheho na suchu, takze soubor o potravu se nekona.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    QERICK: ukaž fotky, jak jsou velký. Já už je mám přes 4 roky starý a krmim je 1x týdně, někdy i méně... ale je pravda, že v terárku pořád něco loví (mám tam buchanky a v kamenech schované nítěnky + krevetky a šneky).

Jinak u mě hodně bojujou, jakmile je krmení, ale jinak jsem to nezaznamenal (když mě nevidí, tak jsou úplně v pohodě, jakmile mě zahlídnou, tak se častozačnou kousat a když rozdávám žížaly, tak je to regulérní souboj).
    QERICK
    QERICK --- ---
    Měl bych jeden dotaz.
    Kolik dáváte čolkům východním jídla a jak často?
    Dával jsem jim jíst jednou za dva dny. Každej dostal jednu žížalu a samička ještě mražený patentky (sameček je nechce).

Stala se mi dnes v akvárku zvláštní věc:
    (sameček do vody téměř neleze, bydlí na souši a samička ta zas žije prakticky jen ve vodě. to je ok.)
    Včera jsem na jeden ze dvou ostrůvků, kde žije sameček, dal nízkou vrstvu kokosového substrátu a sameček po krmení na souši skočil do vody a začal žít se samičkou ve vodě.

Jeden den to vydrželi, normálně spolu plavali a všecko, ale dneska odpoledne koukám, že ho samička drží za nohu a obrací ho na břicho. Regulérně ho dávala, protože je sameček menší. Tak jsem je zakouslý vytáhnul a na souši se je snažil oddělit.
    Vůbec se tý mrše nechtělo ho pustit, brala ho za vocas, za krk a různě obtáčela. Úplnej wrestling :-(.
    Pak jsem je oddělil a koukám, že na to jak to vypadalo strašně, tak sameček přišel na přední noze jenom o dva prsty a jinak dobrý.

Dneska ráno jsem jim každýmu dal půl žížaly a další příděl jsem jim chtěl dát až navečer.
    Tipuju, že buď samička měla hlad, nebo byla namlsaná z ranního krmení a proto samečka napadla.

Kolik jim teda prosím dáváte jídla? Nedávám jim málo? Nebo je mám prostě krmit, dokuď nebudou chtít jíst?

Jinak sameček bydlí zas na souši (hodil jsem substrát pryč a zařídil mu to jak to má rád) a doufám, že u toho zůstane, jinak to s ním asi neskončí úplně dobře....

Ufff, je to s nima občas hustý :-).

NEGI
    NEGI --- ---
    Mohl by někdo zítra poskytnout jednu či dvě násady octomilek? Ráno Říčany, Zbraslav, dopoledne Mníšek pod Brdy, odpo Příbram, Hořovice, Rudná, Říčany? Pošta. Díky.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Tak jsem znervózněl a musel jsem si napsat odbornějšímu čolkařovi co to vlastně mám za čolky :)

"orientalis" skutečně nejsou. Rozdíly jsou velké čolek východní navíc patří dokonce do jiného rodu! Pevninští (čínští) čolci jsou totiž nověji řazeni do samostatného rodu Hypselotriton. Na první pohled to poznáš podle tvaru hlavy, rod Cynops má výrazné "uši", tedy vystouplé hranaté parotoidy po stranách hlavy. Podobné má kromě Tvých čolků okinavských Cynoips ensicauda ještě čolek ohňobřichý Cynops pyrrhogaster.
    QERICK
    QERICK --- ---
    JONEZ1: samička měří 8cm, sameček asi o 1cm míň. Mám akvárium 60x30x30, tak jsem žádný "obry" pořizovat nechtěl, ať maj prostor.
    viz moje akvarko:
    http://horskyvudce.org/ftp/2014/akva1.jpg
    http://horskyvudce.org/ftp/2014/akva2.jpg
    Chystám se momentálně na rekonstrukci. Chci udělat velkej ostrůvek z opuky a dát na něj substrát. Sameček bývá rád na suchu.
    PUGUSERES
    PUGUSERES --- ---
    cca 6 - 8 cm prumer ...
    Petriho miska - SrovnaniCen.cz
    http://www.srovnanicen.cz/q/Petriho%20miska/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam