• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKPřechodníky - naučte se nejen správně je používat
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    http://cs.wiktionary.org/wiki/vid%C4%9Bt, http://promlky.unas.cz/RUBRIKY/TEORIE/prechodniky.html a http://mujweb.cz/www/davidsoft/clanky/prech.htm - "Skutečně nepravidelný je přechodník vida, vidouc, vidouce k oni vidí; je to prastarý tvar, který velmi dávno ustrnul, srov. přídavné jméno vidoucí (opak k slepý) vedle novějšího vidící (kdo teď právě něco vidi)."
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    Nejsem si jist, jak moc je Česká asociace Scrabble důvěryhodná, nicméně jejich seznam správných přechodníků (http://scrabble.hrejsi.cz/forum/prechodniky345.txt) připouští jak vidě, tak i vida.
    GREVE
    GREVE --- ---
    ASHRAK: Jakou zapšklost a zahořklost?
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SONA1: Ano, nejsi. Zdržuju se dalších mých komentářů, než zjistím, jak to je. Popřípadě pak uznám svoji chybu. :)
    SONA1
    SONA1 --- ---
    Tedy lépe řečeno s tvrzením
    SONA1
    SONA1 --- ---
    Jak vidíš, nejsem se svým názorem osamocena. Vidě, vidíc, vidíce je prostě nesmysl.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    GREVE: Tento příspěvek, reflektující tvoji zapšklost a zahořklost z jiného klubu o češtině, kde ses se mnou hádal, budu ignorovat. ;) I když už tímto ho neignoruju, to je fakt.
    GREVE
    GREVE --- ---
    ASHRAK: Vidíc, vidíce? To si děláš legraci, ne? Koukám, že ani bohemisti nemají jazykový cit. A to jsem si myslel, jak jsou ty přechodníky primitivní.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Je mi jasné, že pouštět se s vámi dvěma do diskuze o češtině je možná můj nejblbější nápad dnešního dne, ale já zatím viděl vždycky vida, vidouc a vidouce. Sice nevím, čím je to dané (asi ničím, jak to tak čtu), ale rozhodně bych to tak napsal.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SONA1: Jj, neříkám, že je mechanické. Do příruček se kouknu, až k nim budu mít přístup, mám je totiž na privátě v Brně, kde jaksi nejsem.

    Zatím jsem zkoušel googlefight (http://www.googlefight.com/index.php?lang=en_GB&word1=vid%EDc&word2=vidouc, http://www.googlefight.com/index.php?lang=en_GB&word1=vid%EDce&word2=vidouce), který mluví jednoznačně pro "vidíc" a "vidíce".
    SONA1
    SONA1 --- ---
    Ehm, podívej třeba do SSČ, pokud mi nevěříš, nebo si otevři třeba povídky Boženy Němcové nebo cokoli a pověz mi, jestli tam najdeš tvar vidě či vidíc. Pak kapituluji. Ono to tvoření není tak mechanické, jak se na první pohled zdá:)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SONA1: Nebudu ti spílat ani se na tebe obořovat. Díval (-a?) ses na nástěnku? Pak se zeptám: oni vidí, nebo ×vidou? Ehm, kolego (-yně?). :)
    SONA1
    SONA1 --- ---
    ASHRAK: Tvá činnost je skutečně bohulibá, kolego, je pravda, že přechodníky jsou i pro mnohé bohemisty v prvním ročníku velké tabu, ale ehm, nejsou náhodou tvary přechodníku od vidět spíše vida, vidouc vidouce?;)
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    ASHRAK: pardon, mas pravdu, snad me omlouva pozdni hodina :)))
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    CATHACK: no ty to tu taky nečteš; jinak by sis všimnul těch odkazů (např. http://www.etymonline.com/index.php?l=v&p=7)
    a navíc v těch příkladech na wikipedii to je s tečkou
    POTHEAD23
    POTHEAD23 --- ---
    CATHACK: mně to je jedno, protože dle současných pravidel českého pravopisu se viz používá bez tečky jako imperativ a tím to pro mě hasne :)
    CATHACK
    CATHACK --- ---
    POTHEAD23: viz se používá i v jiných jazycích než čeština a vždy bez tečky. zbytečně neflejmuj.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Viz

    osobně si myslím, že ten český paimperativ je jakýsi bastard, kterému dali vzniknout ti, kteří si tu latinskou zkratku neuměli jinak vysvětlit.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    POTHEAD23: No, byl tu i tenhle odkaz http://www.etymonline.com/index.php?l=v&p=7 - což znamená, že to není jen český výmysl, ale krásná shoda zkratky s českým imperativem.
    POTHEAD23
    POTHEAD23 --- ---
    ZBYNEK: supr, nicméně gerzon přežvejkává jenom jakýsi teze zřejmě svýho oblíbenýho umaštěnýho pedagoga (nebo ať řekne GERZON sám kde to vzal, citace jsem si nevšiml)

    dle platných pravidel je viz imperativ a žádná zkratka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam