• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALLENANGELKnowledge management - řízení znalostí
    KOAN
    KOAN --- ---
    FALLENANGEL: tezko rict, nejlepsi-jeste tize rict, zda znalosti lze vubec uchovavat. rekla bych, ze muzes uchovavat data s nejakym komentem. je dulezity dodrzet system, aby bylo mozny vyhledavani, ktery by moc neomezovalo (neco ve forme tagu apod. - system informaci na internetu je vubec dobrym prikladem) v kreativnim hledani. je podle mne dobry taky pro pojit lidi-znalosti se nejlepe ziskavaji od lidi - informace od nich mohou byt nezastarale a velice prakticke. kategorizace lidi a jejich socialni sit, virtualni CV by melo byt viditellne (take forma pro snazasi vyhledavani).
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    Tak mě napadá, jaký způsob zaznamenávání znalosti považujete za nejlepší?
    BRAINLOAD
    BRAINLOAD --- ---
    Reklama: [ Workflow and Process Management ]
    Omlouvam se za OT. Koho nezajima necht nekomentuje, koho zajima necht vstoupi...
    FREAKOX
    FREAKOX --- ---
    Nak to tady tuhne, tak pripeju jednim screenshotem, co se tyce kontextovych nabidek jinych "souvisejicich" zprav.

FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    JAVE: Díky.
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    Zabývám se teď otázkou analýzy společnosti, která by měla případně zájem o nasazení KM a tak trochu tápu. Napadá vás někoho, na jaké oblasti se ve firmě zaměřit?

Zatím jsem dospěl k názoru, že by to měly být určitě tyto:

- organizační struktura
    - současné získávání a nakládání se znalostmi
    - používané komunikační kanály
    - velikost firmy a struktura oddělených pracovišť
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    NAVARA: Ale budeš mít jen omezené množství tagů (samozřejmě pokud je to pro Tebe dostačující, tak nic proti). Pokud skloubíš nějaký vhodný "stemming" algoritmus a "lemmatization" funkci (omlouvám se, neznám české výrazy těch slov. Vycházím z anglických článků), můžeš se při vyhledávání odkazovat přímo na informace uvnitř dokumentu a nejsi odkázán jenom na tagy. Osobně mi to přijde jako elegantnější a když se to správně použije, tak i silnější (můžeš zjistit umístění potřebné informace v dokumentu) řešení. Zkus si vyhledat třeba článek "Documents Content Indexing for Supporting Knowledge Acquisition Tools" od Marka Ciglana.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    FALLENANGEL: pokud jsem porozumel odpovedi (cimz si zcela nejsem jist), pak bych musel byt velmi vyrazny, abych fulltextovym dotazem obsahnul tu spravnou skupinu informaci, o kterou mi jde - zatimco zarazenim do kategorie ji priradim vsechny chtene tagy, podle kterych nasledne mohu vyhledavat (treba kliknutim na nazev kategorie).
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    Jinak konference Znalosti 2007 byla výborná. Doufám, že se čláky tam prezentované a diskutované objeví na jejich stránkách. Další ročník se uskuteční v Bratislavě.
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    NAVARA: A proč nepoužiješ ten fulltext?

BTW: Spousta dobrejch článků o organizaci a prezentaci informací a znalostí vzniká kolem projektu NAZOU.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    add. tagy vs kategorie - prave mi prisel jeden duvod, proc mit oboje :)

delama na vice projektech pro vice lidi a pritom jsou ty jednotlive dopisy stejne tematicky dane, takze by mely stejne tagy.

dat tomu uz tech par tagu typu "work firma projekt modul php xml java" je opruz, takze by se mi docela siklo natukat si strom kategorii, pricemz co do nich umistim, co by uz pri zalozeni bylo prislusne otagovano...
    POTHEAD23
    POTHEAD23 --- ---
    informace není znalost je v pohodě výrok...
    WIREBORNE
    WIREBORNE --- ---
    POTHEAD23: Hele, a kdyby ten výrok byl obráceně? (A naschvál ti ho vybolduju :-)))

Informace není (ještě nutně) znalost
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    Popis stránek skrývajících se za odkazem KM Network, nechme na nich samých:

WWW Virtual Library on Knowledge Management and KMNetwork
    World's most reputed Knowledge Management resource
    Award-winning Content, Community, Research, and Practices
    "Perhaps the best Knowledge Management resource site out there." - KMWorld

FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    Odkaz Destination KM směřuje na stránky webového magazínu, zabývajícího se KM. Kromě obligátních novinek a top stories na nich najdete Research center - přehled výsledků výzkumů v oblastech úzce se dotýkajících KM a Events Calendar a Events Reports.
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    Další odkaz (Association of Knowledgework) vás zavede na stránky virtuální asociace AOK. Opět se jedná o skupinu zalostních pracovníků a znalostních managerů. Najdete zde šikovný rozcestník blogy o KM, Star Dialogs - rozhovory s lidmi aktivně se podílejícími na zavádění KM a řízení znalostí,... Bohužel to vypadá, že stránky již nejsou aktualizovány.
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    Do záhlaví jsem přidal odkaz na Knowlege Board, což je portál komunity schraňující znalosti o managementu znalostí a KmWiki, což je podobný projekt, ale dle mého názoru o něco slabší. Doufám, že se brzy rozjede.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KYOSUKE: jo, na padani jsem zapomnel :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam