• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    100k se samo sebou tyka uz pozic, na ktery jako bejvalej research se nekteri psychopati vysplhaj... :)

jinak priblizit se prumernymu platu vysokoskolaka v CR neni myslim ve vyzkumu problem, ale trva to dyl, nez jinde. :)
    PIROSH
    PIROSH --- ---
    BALVAN42: Beru u Vás půl úvazku:)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    BALVAN42: jsem si říkal, že bys doma trénoval kocoury na studium sociologie :D

to se maminka podiví až se synáček rozhodne pracovat na univerzitě :)
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    YYY nejsem já :)
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    A teď zcela něco jiného. Do agentury nám přišel následující dotaz starostlivé maminky:

(samozřejmě, anonymizuju tento email)

From: XXXX
    To: Nase agentura
    Subject: sociolog

Dobrý den. Promiňte, že Vás obtěžuji, ale obracím se na Vás s prosbou. Vaši adresu jsem našla na stránkách katedry sociologie. Můj syn ji 1. rokem studuje. Vždy měl zájmy podobného směru, takže mě to neudivilo. jenže nevím, jestli se sociologií může uživit. Žádného sociologa neznám. Prosím Vás, můžete mi napsat, jaký příjjem může mít úplně obyčejný sociolog? Jestli jednou uživí rodinu. aniž by musel mít druhé zaměstnání? Velice Vám děkuji za odpověď. XXXX
    ------

From: Nase agentura
    To: XXX
    Subject: RE: sociolog

Vážená paní XXX,

Sám jsem rodič a chápu vaše obavy o budoucnost vašeho syna. Pokusím se tedy tyto obavy trochu rozptýlit. Sociologie obecně je velmi zajímavý obor, který zkoumá chování jednotlivců, skupin či společností. Člověk, který tento obor úspěšně absolvuje jej může uplatnit v mnoha oborech. Lidé, kteří mají tento typ vzdělání jsou velmi žádáni společnostmi světových značek kde mohou pracovat jako špičkoví odborníci v marketingu, výzkumu trhu, ale i v oborech příbuzných (např. řízení lidských zdrojů apod.). Takoví lidé jsou i příslušně ohodnoceni a jejich platy jsou velmi, velmi nadprůměrné a v současné době nejsou výjimkou ani platy nad 100.000 Kč měsíčně.
    V naší společnosti pracuje mnoho kolegů, kteří absolvovali tento obor a jsou pro nás prakticky nenahraditelní. Gratuluji tímto vašemu synovi k této - podle mě skvělé volbě a věřte, že si tím jistojistě (pokud dokončí) zajistí velmi slibnou a solidní budoucnost. A to jak z hlediska svého budoucího finančního příjmu, tak i prestiže budoucího povolání.

S pozdravem

YYY

----
    nějaký statistiky, např. pro komerční výzkum
    http://www.mpsv.cz/ISPVvypis.php?kzams=4804&ok=Zobrazit+informace&sfera=1&sz=2&txt=
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    LUBOB: Marie Čermáková s náma dosti rozebírala komparativní studie politik v různých zemích s různou mírou zastoupení pohlaví na "politických" postech. Zkus napsat na gender studies.

Jinak kvóty samy o sobě nic neřešej, pokud ženy nemají motivaci se do politiky zapojovat a naopak, pokud muži nemají motivaci ženy do politiky přijímat, jak rovnocené partnery. Jak se dívám na politiky český, tak jejich pojetí ženy je "kundy vod plotny, která má rozum leda tak na výchovu dětí, polykání sperma a nasrávání mužských protějšků".

A i tak, opřen o rozum :), bych řekl, že když bude 30-40% žen v politice, tak s nima muži již počítat musej, pže by jinak by to, už vzhledem právě k těm postum, nešlo. To dá rozum.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    kdyz nevim, zeptam se odborniku.
    dost casto narazim na argument, ze podle sociologickych studii je nejaka minimalni kriticka hranice (casto se uvadi 30%), kdy zastoupeni zen v politice muze mit vubec nejaky efekt na prosazovani tzv. zenskych otazek.
    napr. Podle sociologů/žek leží kritická hranice, od které mohou ženy efektivně prosazovat svá témata a styl jednání, někde mezi 30 a 40 procenty.

vi tady nekdo o nejakych takovych studiich? ma to nejaky zaklad nebo je to jen porad dokola omilana mantra, wishful thinking?

(jediny odkaz, ktery se mi podarilo vydolovat je tohle :
    Dahlerup, D. 1998. „Using Quotas to Increase Womens Political Representation.“ Pp. 91–108 in Karam A. et al. Women in Parliament: Beyond Numbers. Stockholm: IDEA.
    ale to nevypada na sociologickou studii, spis na nejakou feministickou "teorii").

TWISTRABBIT
    TWISTRABBIT --- ---
    KAFKA: a pak že eugenika nefunguje:)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    KAFKA: hm, to mi něco připomíná :)
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    Rychle: http://www.vesmir.cz/clanek.php3?stranka=528&cislo=9&rok=2003&pismeno=
    Pruský král Friedrich Wilhelm chtěl zase například vytvořit pluk obřích gardistů. Základní „materiál“ získával z různých zemí. Těm, kteří se do pluku dostali, byly vybrány zvlášť vysoké nevěsty. Friedrichův pokus skončil jeho úmrtím, ale jeho příkladu následovali i jiní panovníci.
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    ACHERON: Zejtra dohledám:-)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    KAFKA:jsem nevěděl, že pruskej důstojník je nějaká dobrá evoluční strategie :)
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    ACHERON: Prolistuj pár kynologických knih, kam se serou pruský důstojníci:-)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    [ ZELGARIS @ BAZAR u NYXe - Inzerujte - prodavate, ci kupujete? tak proc ne tady... ] mi napadlo že to je vůči lidem velmi výhodná evoluční strategie takhle vypadat po narození :)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    PIROSH: aha, díky, psalů jsem to v noci :)
    PIROSH
    PIROSH --- ---
    ACHERON: Matějů je podle mě Petr, Ivo je Bayer.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    prosím vás nemá tu někdo doma scanner a časáky Teorie vědy? potřeboval bych nutně jeden článek...
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    KYTAK: natalie simonova, ivo matějů. na stránkách soc. časopisu hafo mladých článků, pak knihy "Nerovnost, spravedlnost, politika".
    KYTAK
    KYTAK --- ---
    prosim nevite nekdo o nejakych autorech a textech tykajicich se vzdelani (konkretne vzdelani pro vsechny? ano nebo ne:)). Potrebuju nejake anglicke a aktualni (max tri roky stare). Dekuji za vsechny rady...
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    ACHERON: kolikrát tě mám učit s těma internetama?:)

http://www.filefactory.com/file/27cd1f/n/0415411866_zip
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam