• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    Klub je zaměřen na odbornou diskuzi a výměnu info z oblasti všech paradigmat sociologie, obecné sociologie, dějin sociologie, metodologie, metod a technik výzkumu (popř. i sw, který se při výzkumu používá), organizací a institucí, které mají se sociologií něco společného.

Vzhledem k tomu, že všechny společenskovědní obory nemají striktně vymezené hranice a ani je z podstaty komplexity "společenského" mít takové nemohou, nemusí se diskuze omezovat pouze a jenom na problémy sociologie. Ale to všichni dávno víme :)
    rozbalit záhlaví
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    JINDRICH: ou jeee, R.I.P... zajimalo by me kdo mu bude psat nekrolog tady... a to vyslo ted cislo TEorie vedy ted mu venovane
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    ACHERON: no vidíš, dík, tohle by mi mohlo pomoct ten můj návrh trochu uzemnit; šubrt mi přijde zajímavý i mírou, v jaké se věnuje teorii, pže já se nechci úplně odtrhnout od filozofie, zatím jen tak rekognoskuju, předběžně mám domluveného jednoho australana, co se zabývá filozofií techniky :)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ACHERON: jestli je to výjimečné téma ve smyslu pozornosti sociologů, tak na základě detailních a zargumentovaných odpovědí na tyto otázky se můžeš tutorovat sám, jestli to téma výjimečné není, tak si můžeš najít někoho, kdo se jím bude zabývat na okraji a pomůže ti proto, že cíl, problém a způsob řešení mu bude srozumitelný - pak bych si ale nevybíral na základě toho, kdo e tématu věnuje nejvíc, ale kdo je potenciálně dobrý vedoucí práce (to šubrt podle mě celkem je, ale je takz třeba trochu se managovat: - více zk viz balvan42)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    PALO_FABUS: myslíš pořád tu akceleraci nebo jsi to nějak změnil?

já bych začal rekonstitucí projektu na základě těchto otázek zaměřených na problém a jeho relevanci:

- na jaký sociální problém to reaguje a jaké jsou potenciální přínosy práce(kriterium: "babička")

- k čemu je zpracování toho tématu dobré (odpovědím typu: "lepší pochopení problému" bych se asi raději vyhnul ) a jak je využitelné pro další výzkum (kriterium: "babička")

- jaké jsou moje možnosti způsobu řešení a analýzy mimo komentování jiných autorů (tzn. jaký materiál se nabízí k analýze mimo zpracování teoretických reflexí)

- s kým ze zahraničí bych to mohl konzultovat po prvním roce práce, případně s kým, kdo se touto problematikou déle zabývá, jsem to již konzultoval
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    KAFKA: hele, tak zase nezačínám od nuly :)) já měl na mysli potenciálního vedoucího dizertačky .)
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    :-)
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    Heidegger
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    BALVAN42: hm, no pro začátek dobrý, je tady někdo, kdo se tomu věnoval líp?
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    PALO_FABUS: a ve finále zjistíš, že ta celá jeho temporalita je vo tom, kdo a kdy a co napsal vo čase. :)

k temporalitě doporučuju Luhmanna a Schutze
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    ACHERON: no něco jako, jestli by mi vedl dizertačku, pokud bych se hlásil na katedru :D
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    PALO_FABUS: by mě zajímalo, co máš připraveno za dotazy :)
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    BALVAN42: díky za vyčerpávající názor, mně Šubrt zajímá hlavně proto, že tady asi jako jediný zpracovává téma temporality v soc. vědách, což je věc, ke které hodně tenduju... no nic, mám se s ním sejít, tak uvidím
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    PALO_FABUS: psal jsem u něj diplomku a zkoušel jsem u něj psát disertačku. Má široký obzory v systémový teorii (všech podob:) a byl velkej propagátor Norberta Eliase, což se taky promítlo do toho jeho založení katedry nebo kýho výra historický sociologie. Bohužel mám ale trochu pochyby o tom, kam ta historická sociologie pod rukama jejích zakladatelů českejch směřuje. Měl jsem možnost mu připravovat úvodní kvalitativní studii, ve který chtěl sledovat percepci historicky významnejch českejch událostí a hrozně je zajímalo, kdo to asi bude. Měl skupiny - běžná populace a učitelé (ZŠ, SŠ). Když jsem mu řikal, že mu vyjde: Karel IV., Jan Hus, Marie Terezie a TGM, tak pochyboval a myslil si, že vyjde jiná hypotéza. Samozřejmě, že vyšlo Karel IV, Jan Hus, MT a TGM :) ...místo toho jsem navrhoval, ať zkoumá historický vědomí mimo mocenskou indoktrinaci (tedy implementaci pohledu na historii zkrz školy) a že by bylo hrozně fajne, kdyby zkoumal to ", co nám říkali naše babí a dědové" o jejich zkušenostech z "minula" a zkušenostech a vnímání historie, kterou zase dostali od jejich prarodičů. Že tohle zkoumání bude lepší. Nedal si taky vymluvit, že máme historický vědomí přemletý ideologií jak první republiky, tak i následujících systémů. Např. se taková politika vedla přes síť místních knihoven, kde tituly k vypůjčení byly vybíraný se záměrem formovat vztah k dějinám. Tedy husitství, pak dělnický pnutí atp. Nějaký spory o smysly českejch dějin se odehrávaly jenom a pouze po katedrách a v kavárnách. Lidi mimo akademii popravdě hltali Jiráska a jemu podobný. ....neprošlo mi to. :)

Důležitý je, že jako jeden z mála se opravdu věnuje vydávání nějaký sekundární literatury o socg. teoriích 20. století. Můžu mít námitky proti tomu, jak některý autory zpracovává, ale přesto bohudík za to, že to dělá.
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    LOPIN: historická sociologie jako obor?
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    dobry je ze je to jeden z mala co se pokousi nejak zprostredkovat obecnou sociologii konce minulyho stoleti. ted myslim rozjel na fhs historickou sociologii. me to lakalo ale prosvihl jsem prijimacky
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    měli by jste někdo nějaké reference na Jiřího Šubrta?
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    Míříte někdo na konferenci „Na začátku a teď: česká společnost po 20 letech“?
    http://www.ceses.cuni.cz/
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    j, tak :)
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    PALO_FABUS: Nebyl jsem tam, narážím na tvůj novej nick:-D
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    KAFKA: já jsem ten, co tam přišel 5-10 min po začátku, sedl si dozadu a pak po půl hodině odešel
    ACHERON: vykládal tam o svých projektech, o tom jak dělali konferenci o historii webdesignu a konferenci o kritice creative industries... myslel jsem, že bude víc teoretizovat...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam