• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    Klub je zaměřen na odbornou diskuzi a výměnu info z oblasti všech paradigmat sociologie, obecné sociologie, dějin sociologie, metodologie, metod a technik výzkumu (popř. i sw, který se při výzkumu používá), organizací a institucí, které mají se sociologií něco společného.

Vzhledem k tomu, že všechny společenskovědní obory nemají striktně vymezené hranice a ani je z podstaty komplexity "společenského" mít takové nemohou, nemusí se diskuze omezovat pouze a jenom na problémy sociologie. Ale to všichni dávno víme :)
    rozbalit záhlaví
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    PIROSH: haha, výborné to bych si i koupil!
    PIROSH
    PIROSH --- ---
    Pro ty, kteří ještě neviděli: http://photos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs050.snc3/13743_191923842672_127313642672_3740170_6806192_n.jpg

Nový sociologický časopis. Vysoký impact factor!
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    Aj-vaj, ty jeho poznámky k písmu na konci Smutnejch tropů mě ve dvanácti fascinovaly víc než Tajuplnej ostrov a Černej šíp:´(
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    JINDRICH: ou jeee, R.I.P... zajimalo by me kdo mu bude psat nekrolog tady... a to vyslo ted cislo TEorie vedy ted mu venovane
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    ACHERON: no vidíš, dík, tohle by mi mohlo pomoct ten můj návrh trochu uzemnit; šubrt mi přijde zajímavý i mírou, v jaké se věnuje teorii, pže já se nechci úplně odtrhnout od filozofie, zatím jen tak rekognoskuju, předběžně mám domluveného jednoho australana, co se zabývá filozofií techniky :)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ACHERON: jestli je to výjimečné téma ve smyslu pozornosti sociologů, tak na základě detailních a zargumentovaných odpovědí na tyto otázky se můžeš tutorovat sám, jestli to téma výjimečné není, tak si můžeš najít někoho, kdo se jím bude zabývat na okraji a pomůže ti proto, že cíl, problém a způsob řešení mu bude srozumitelný - pak bych si ale nevybíral na základě toho, kdo e tématu věnuje nejvíc, ale kdo je potenciálně dobrý vedoucí práce (to šubrt podle mě celkem je, ale je takz třeba trochu se managovat: - více zk viz balvan42)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    PALO_FABUS: myslíš pořád tu akceleraci nebo jsi to nějak změnil?

já bych začal rekonstitucí projektu na základě těchto otázek zaměřených na problém a jeho relevanci:

- na jaký sociální problém to reaguje a jaké jsou potenciální přínosy práce(kriterium: "babička")

- k čemu je zpracování toho tématu dobré (odpovědím typu: "lepší pochopení problému" bych se asi raději vyhnul ) a jak je využitelné pro další výzkum (kriterium: "babička")

- jaké jsou moje možnosti způsobu řešení a analýzy mimo komentování jiných autorů (tzn. jaký materiál se nabízí k analýze mimo zpracování teoretických reflexí)

- s kým ze zahraničí bych to mohl konzultovat po prvním roce práce, případně s kým, kdo se touto problematikou déle zabývá, jsem to již konzultoval
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    KAFKA: hele, tak zase nezačínám od nuly :)) já měl na mysli potenciálního vedoucího dizertačky .)
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    :-)
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    Heidegger
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    BALVAN42: hm, no pro začátek dobrý, je tady někdo, kdo se tomu věnoval líp?
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    PALO_FABUS: a ve finále zjistíš, že ta celá jeho temporalita je vo tom, kdo a kdy a co napsal vo čase. :)

k temporalitě doporučuju Luhmanna a Schutze
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    ACHERON: no něco jako, jestli by mi vedl dizertačku, pokud bych se hlásil na katedru :D
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    PALO_FABUS: by mě zajímalo, co máš připraveno za dotazy :)
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    BALVAN42: díky za vyčerpávající názor, mně Šubrt zajímá hlavně proto, že tady asi jako jediný zpracovává téma temporality v soc. vědách, což je věc, ke které hodně tenduju... no nic, mám se s ním sejít, tak uvidím
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    PALO_FABUS: psal jsem u něj diplomku a zkoušel jsem u něj psát disertačku. Má široký obzory v systémový teorii (všech podob:) a byl velkej propagátor Norberta Eliase, což se taky promítlo do toho jeho založení katedry nebo kýho výra historický sociologie. Bohužel mám ale trochu pochyby o tom, kam ta historická sociologie pod rukama jejích zakladatelů českejch směřuje. Měl jsem možnost mu připravovat úvodní kvalitativní studii, ve který chtěl sledovat percepci historicky významnejch českejch událostí a hrozně je zajímalo, kdo to asi bude. Měl skupiny - běžná populace a učitelé (ZŠ, SŠ). Když jsem mu řikal, že mu vyjde: Karel IV., Jan Hus, Marie Terezie a TGM, tak pochyboval a myslil si, že vyjde jiná hypotéza. Samozřejmě, že vyšlo Karel IV, Jan Hus, MT a TGM :) ...místo toho jsem navrhoval, ať zkoumá historický vědomí mimo mocenskou indoktrinaci (tedy implementaci pohledu na historii zkrz školy) a že by bylo hrozně fajne, kdyby zkoumal to ", co nám říkali naše babí a dědové" o jejich zkušenostech z "minula" a zkušenostech a vnímání historie, kterou zase dostali od jejich prarodičů. Že tohle zkoumání bude lepší. Nedal si taky vymluvit, že máme historický vědomí přemletý ideologií jak první republiky, tak i následujících systémů. Např. se taková politika vedla přes síť místních knihoven, kde tituly k vypůjčení byly vybíraný se záměrem formovat vztah k dějinám. Tedy husitství, pak dělnický pnutí atp. Nějaký spory o smysly českejch dějin se odehrávaly jenom a pouze po katedrách a v kavárnách. Lidi mimo akademii popravdě hltali Jiráska a jemu podobný. ....neprošlo mi to. :)

Důležitý je, že jako jeden z mála se opravdu věnuje vydávání nějaký sekundární literatury o socg. teoriích 20. století. Můžu mít námitky proti tomu, jak některý autory zpracovává, ale přesto bohudík za to, že to dělá.
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    LOPIN: historická sociologie jako obor?
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    dobry je ze je to jeden z mala co se pokousi nejak zprostredkovat obecnou sociologii konce minulyho stoleti. ted myslim rozjel na fhs historickou sociologii. me to lakalo ale prosvihl jsem prijimacky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam