• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    TWISTRABBIT
    TWISTRABBIT --- ---
    KACKAT: kultury jsou dvě, jedna je vulgarizovaně "chození do divadla" - tedy nějaká vysoká kultura a druhá je teoretickej koncept používanej kulturní antropologií, kdy jsou veškerý chování, zvyky, projevy materiální či nemateriální u jednoho etnika nazývaný kultura... takže nejdřív upřesnit zadání
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    SM3: imho neni.
    KLUSI0: to srovnani by se asi hodilo, ale nebylo by to myslim nicemu napomocne.
    MAFO
    MAFO --- ---
    SM3: a jak se pozna Rom a co je "zbytek" CR? viz KLUSI0
    KLUSI0
    KLUSI0 --- ---
    SM3: mě by to taky zajímalo, rozdíl mezi těmi čísly by myslím nemusel být až tak markantní. ale i teoreticky by se ta statistika dělala velmi těžko, protože třeba ve sčítání lidu se k romské národnosti přiznal pouze zlomek etnických romů (teda alespoň u toho z roku 2001).
    SM3
    SM3 --- ---
    KLUSI0: hm škoda, šlo mi čistě spíše o srovnání Romů x a zbytku ČR, jak každý má plnou držku cikánů apod. tak by mě zajímalo kolik % bílých a Romů využívá (parazituje) soc. dávky ...
    KLUSI0
    KLUSI0 --- ---
    SM3: imigranti na krátkodobém a dlouhodobém pobytu (tj. většina) nárok na dávky nemají. podporu v nezaměstnanosti můžou obdržet pouze ti na trvalém pobytu, ten se uděluje po 10 letech soustavné práce na území ČR (ještě kvůli 'sjednocení manželství' a dalším specifikům). proto hádám, že jich asi moc nebude, tím spíš, že i legislativa je čím dál víc vůči přistěhovalcům restriktivní.
    že existuje srovnání podílu lidí pobírající dávky podle etnika, o tom pochybuju. už jen kvůli tomu, že žádný úřad takovýdle údaj v podstatě nepotřebuje.
    SM3
    SM3 --- ---
    Nemáte někdo po ruce (jestli vůbec existuje) studie / srovnání využívání soc. dávek Čechy x Romy (případně celkově přistěhovalci)?
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    začal bych Biblí :D
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    KACKAT: a "kultury" v jakem smyslu? takhle je to opravdu hrozne obecny..
    KACKAT
    KACKAT --- ---
    no téma zní: role kultury jako socializačního faktoru ve společnosti, téma je to široký a já nějak moc nevím z jakýho konce to mám vzít, ale spíš to asi vezmu uplně obecně.
    acheron: a mohla bych poprosit nějaký doporučení ohledně tý americký sociologie? dívala jsem se, že se tím zabývá psychologická antropologie, ale nějak se mi nepodařilo něco smysluplnýho o otm najít, díky
    KCE
    KCE --- ---
    urcite udelej nejake zakladni kategorie, v ramci nich nejake presnejsi kody, prepsany rozhovory pak okoduj a nasledne zanalyzuj napr v nVivu nebo atlas.ti a pod.. no a je to ;)
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    Ahoj, chtěl bych se zeptat, nemáte nějaký tip jakou metodu analyzy dat použít na kvalitativní rozhovory zkoumající postoje? Mám polo-strukturovaný rozhovor, a asi ho budu kódovat. Ptám se proto, že mám šibeniční termín na diplomku a navíc žádné výzkumné ambice, proto si to nemůžu pořádně nastudovat a vybrat vhodnou metodu. Výzkumná otázka je "jaké mají pomáhající profesionálové postoje a praxi k alternativním metodám léčby autismu v Indii".
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    KACKAT: třeba Boase s tím, že tvar lebky je odlišný u etnických a přistěhovalých židů a tudíž zřejmě daný podmínkami a nikoli biologicky a tudíž měření lebky není vědecký důkaz rasové nerovnosti? :)

specifikovat :)

takhle obecně na to je v AJ literatury mraky, americká sociologie se tím silně zabývala
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    Darjeel: jj jasně, díky
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    KACKAT:hm, to není zvlášť specifické zadání. Pokud jde o kulturu, jako instituci, osobně bych doporučil B&L Sociální konstrukce reality a navázal na to Teorií jednání. Pokud jde o kulturu jako nějaký soubor estetických a etických normativů, šel bych se "oběsit" do oddělení antropologie... spíš rozveď jak to myslíš ;)
    KACKAT
    KACKAT --- ---
    Ahoj, poradili byste mi prosím nějakou knihu (autora), která se zabývá vlivem kultury v průběhu socializace? Mám spoustu primární literatury,ale tam je o tom vždy jen pár stránek a nějak se mi nedaří najít něco jiného. Díky moc :-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KLUZAU: tak diplomka je i o tom, že si z její realizace vezmeš poučení... když ho zmíníš v samotném textu, tak můžeš vnímanou nevýhodu (části rozhovoru nejde rozumět) proměnit ve výhodu (příště ten rozhovor nahraju lépe, opakovaně se doptám apod.). Co s tím už je na Tobě, mě je to upřímně fakt ukradený :)
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    Darjeel: no to jo, ale kdyz jde o tak ryze technicky problem. Kdyby slo o nejake teoreticke vychodisko nebo zpusob zkoumani, ale ze jsem si nesehnal dobry mikrofon a necekal, jak budou indicke nemocnice hlucne, co s tim za genialni metodologicky poznatek? :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KLUZAU: tak jestli je to na diplomku a neuniká smysl, tak to můžeš v tý práci zohlednit jakože poučení, že se tohle stává a jak bys tomu do budoucna předešle, případně to prokonzultovat s vedoucím práce, co s tím. Takhle mi to příjde, že to může být dobrý "palivo" pro nějakou zpětnou vazbu na výzkum, kterou budeš v diplomce tak jako tak psát :o) víš co, ze zdánlivé nevýhody udělat výhodu.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    DARJEEl: no vetsinou jde o informace, ktere se jinde v rozhovoru opakuji, nebo nejsou dulezita a smysl neunika ale nekdy samozrejme jde o hodne. Ale chapu to tak ze kdyby toho nebylo hodne tak to nevadi, tolik.
    Dost me to stve, protoze ty rozhovory jsou jinak hodne zajimavy, a bojim se ze mi to znehodnoti celou diplomku. Ale diky za nazor.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam