• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    Klub je zaměřen na odbornou diskuzi a výměnu info z oblasti všech paradigmat sociologie, obecné sociologie, dějin sociologie, metodologie, metod a technik výzkumu (popř. i sw, který se při výzkumu používá), organizací a institucí, které mají se sociologií něco společného.

Vzhledem k tomu, že všechny společenskovědní obory nemají striktně vymezené hranice a ani je z podstaty komplexity "společenského" mít takové nemohou, nemusí se diskuze omezovat pouze a jenom na problémy sociologie. Ale to všichni dávno víme :)
    rozbalit záhlaví
    PETERSIS
    PETERSIS --- ---
    ACHERON: To je právě to - proto jsem použíl slovo "fenomén". Snažím se najít literaturu, která by to vyvrácela anebo podporovala. Zajímá mě zkrátka, jak se na tuto problematiku dívají sociologové a jak by mohl třeba vypadat vývoj např. z pohledu demografie.

To téma jsem si vymyslel v rámci okruhu Budoucnost společnosti. Možná jsem si měl vybrat něco jiného...
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    PETERSIS: Islamizace Evropy? :) to se takhle používá? Mám se toho bát? nebo za kolik let to ke mě dojde?

POZITRON: já mám pocit, že to někde určitě zmiňoval Jan Keller, zkusil bych se zeptat i ve fóru jemu věnovanému :) dál bych se zeptal někoho, kdo dělá sociální práci, určitě na to něco bude v ČR, nicméně můj pocit, že tady vyšla nějaká přímo tomu věnovaný text sociologický si nejsem jistý zda nejde o falešnou vzpomínku
    PETERSIS
    PETERSIS --- ---
    Chtěl bych se zeptat - neznáte nějakou vhodnou sociologicky laděnou literaturu (ideálně v češtině), která by se zabývala aktuálním problémem/fenoménem Islamizace Evropy - Velká Británie, Francie, Německo, atp.?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    rikala jsem si, ze kdyz je dneska lichva aktualni problem, ze k tomu treba neco vyslo, ale nic nemuzu najit
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    WYNDMYLL_238: diky, tohle uz jsem si pujcila, je to takova spis brozurka a neni to uplne to, co hledam
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    POZITRON: vzpominam si, ze se tomu venoval Le Goff tady: http://www.kosmas.cz/knihy/126436/penize-a-zivot/
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    prosim, neporadil by mi nekdo nejakou cesky psanou literaturu, kde by se rozebirala lichva? hlavne lichva v historii, konkretne ve starym zakone, u zidu, u cirkevnich otcu, ale i veci jako definice, jeji podoby v minunlosti a soucasnosti a podobne? jestli to sem nepatri, tak kdyztak odkazte jinam, smazu se. predem diky moc.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    KLUSI0: hm, zajímavé, díky :) tak já zkusím jinou formulaci...
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    KLUSI0: a do prčic, co přesně vedlo k takovému výkladu? :)
    PIROSH
    PIROSH --- ---
    DUNAR_: Klatě - myslím, že jsi v jedné větě dokázal urazit lidi z FF i FSV :)
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    KIRILLOV: vubec neres, prijimacky jsou ted pruchodny uplne vsude, je malo lidi a moc skol. tj. cti si to, co povazujes za dobre. mezi FF a FSV zasadni rozdily nejsou, tj. jdi na tu, kde to budes mit kratsi na dojizdeni. :-)
    KLUSI0
    KLUSI0 --- ---
    ACHERON: aha, já tu změnu chápal naopak tak, že matematika bude mít větší váhu. tak to je fajn, zrovna z toho jsem měl největší strach.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    KIRILLOV: na matematice to na FF nestojí, navíc zřejmě dle informace na webu to už nebude tak žhavé jako dřív
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    KIRILLOV: neco bych tam klidne dal, rozhled po sousednich oborech ti myslim nikdo vycitat nebude.
    KIRILLOV
    KIRILLOV --- ---
    ještě mě napadá otázka: mám do seznamu literatury uvádět i literaturu z filozofie a kulturní antorpologie? díky .-)
    KIRILLOV
    KIRILLOV --- ---
    WYNDMYLL_238:
    ACHERON:
    PIROSH:
    KAPITANKUN:
    díky moc .-)
    tak jste mě celkem uklidnili, teď by teda bylo trapný zvorat tu matematiku (hlásim se na ff). jinak giddense jsem kdysi vlastně taky čet - asi půlku, pak jsem umřel. ale celkově tahle moje četba je spíš plodem průběžnýho zájmu během celýho vyššího gymplu, takže spousta mi toho hlavou spíš prošla, snad se tam zadráplo aspoň něco .-) budu tedy postupovat dle vašich rad.
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    ACHERON, PIROSH: oborové monografie dle vlastního zájmu rozhodně taky ano ;)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    WYNDMYLL_238: KIRILLOV:

k tomu Kellerovi bych přibral Bergera NEBO Baumana, pokud mas problem s orientaci v zakladnich pojmech jeste, tak snad i Zaklady sociologie pro nesociology od Petruska. Z giddense - Sociologie: jen pár kapitol, co tě zajímá, celé to asi není třeba, ta knížka je stejně otřesná. Číst všechny ty úvody je sice dobré, ale nevim, kolik máš času, tak dle toho...

dál už bych ale učebncie nečetl a přečetl bych si nějaké monografie tematicky zaměřené, klidně něco aktuálnějšího, ale záleží na tom, co tě zajímá, dle toho asi můžeme doporučit lépe. Jo a bacha, sociologie není jen Keller :)

jinak jak říká PIROSH: pokud se hlásíš na FSV, tak ti víc knížek stejně nepomůže, pokud na FF, tak viz postup uvedený výše

KAPITANKUN: to já zase slyšel, ono jako něco jiného je dostat se někam a pak co z toho studia mít. Díky rozdělení na Bc studium je čím víc před studiem samotným, tím lépe. Člověk to pak nemusí dohánět a může se víc přirpavovat směrem k bakalářce
    PIROSH
    PIROSH --- ---
    KIRILLOV: na FSV ti bohužel stále nic přečteného nepomůže, v přijímačkách se to nezohledňuje. Obecně, jestli máš přečtený nějaký úvod do sociologie a máš nějakou představu, co v něm bylo, další číst nemá cenu - jenom řeknou jinejma slovama to samý. Investoval bych čas spíš do nějaký oborový sociologie, podle toho, co tě zajímá. Soudní lidé chtějí spíš vidět, jak dokážeš to, co jsi přečetl, nějak uvést do opravdického života.
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    KIRILLOV: do prahy mysleno FF nebo FSV? :) "za mych casu" se k ustnimu kolu predkladal seznam prectene odborne literatury ze sociologie a pribuznych oboru a pak se hovorilo o vybranych knihach s komisi, takze si nedovedu predstavit, jak to udelat jen na zaklade ucebnic stredoskolske ZSV, ale mozna uz je to ted nejak jinak. kazdopadne souhlasim s KAPITANKUN v tom, ze cetba se neztrati, ja parkrat sahl po vypiscich z pripravy na prijimacky snad i v diplomce.

z ucebnic je podle me ke Kellerovu ÚdS dobre jeste projit Giddense, Baumana (Myslet sociologicky) a Bergera (Pozvani do sociologie), je to pojato a strukturovano kazde trochu jinym zpusobem a dohromady myslim ty knihy poskytuji docela uceleny vhled do labyrintu sociologie, aspon pro zacatek.

pokud jde o klasiky, doporucil bych se zorientovat pres Kellera a jeho Dejiny klasicke sociologie a pak treba precist neco od Durkheima, Simmela nebo Webera.

k ceske sociologii jsem zaznamenal velmi pozitivni reference na Nesporovu novou knihu Republika sociologu, ale zatim na me ceka v knihovnicce, tak o ni vic nevim.
    KAPITANKUN
    KAPITANKUN --- ---
    KIRILLOV: nikdy jsem neslyšel o někom, kdo by se na přijímačky připravoval tak vehementně jako ty:) Nabyté znalosti z četby se ovšem neztratí a můžou ti být nápomocny v nadcházejícím studiu. Já osobně jsem se učil pouze z učebnic základů společenských věd a dostal jsem se bez problémů..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam