• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    PIROSH
    PIROSH --- ---
    DUNAR_: Klatě - myslím, že jsi v jedné větě dokázal urazit lidi z FF i FSV :)
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    KIRILLOV: vubec neres, prijimacky jsou ted pruchodny uplne vsude, je malo lidi a moc skol. tj. cti si to, co povazujes za dobre. mezi FF a FSV zasadni rozdily nejsou, tj. jdi na tu, kde to budes mit kratsi na dojizdeni. :-)
    KLUSI0
    KLUSI0 --- ---
    ACHERON: aha, já tu změnu chápal naopak tak, že matematika bude mít větší váhu. tak to je fajn, zrovna z toho jsem měl největší strach.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    KIRILLOV: na matematice to na FF nestojí, navíc zřejmě dle informace na webu to už nebude tak žhavé jako dřív
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    KIRILLOV: neco bych tam klidne dal, rozhled po sousednich oborech ti myslim nikdo vycitat nebude.
    KIRILLOV
    KIRILLOV --- ---
    ještě mě napadá otázka: mám do seznamu literatury uvádět i literaturu z filozofie a kulturní antorpologie? díky .-)
    KIRILLOV
    KIRILLOV --- ---
    WYNDMYLL_238:
    ACHERON:
    PIROSH:
    KAPITANKUN:
    díky moc .-)
    tak jste mě celkem uklidnili, teď by teda bylo trapný zvorat tu matematiku (hlásim se na ff). jinak giddense jsem kdysi vlastně taky čet - asi půlku, pak jsem umřel. ale celkově tahle moje četba je spíš plodem průběžnýho zájmu během celýho vyššího gymplu, takže spousta mi toho hlavou spíš prošla, snad se tam zadráplo aspoň něco .-) budu tedy postupovat dle vašich rad.
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    ACHERON, PIROSH: oborové monografie dle vlastního zájmu rozhodně taky ano ;)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    WYNDMYLL_238: KIRILLOV:

k tomu Kellerovi bych přibral Bergera NEBO Baumana, pokud mas problem s orientaci v zakladnich pojmech jeste, tak snad i Zaklady sociologie pro nesociology od Petruska. Z giddense - Sociologie: jen pár kapitol, co tě zajímá, celé to asi není třeba, ta knížka je stejně otřesná. Číst všechny ty úvody je sice dobré, ale nevim, kolik máš času, tak dle toho...

dál už bych ale učebncie nečetl a přečetl bych si nějaké monografie tematicky zaměřené, klidně něco aktuálnějšího, ale záleží na tom, co tě zajímá, dle toho asi můžeme doporučit lépe. Jo a bacha, sociologie není jen Keller :)

jinak jak říká PIROSH: pokud se hlásíš na FSV, tak ti víc knížek stejně nepomůže, pokud na FF, tak viz postup uvedený výše

KAPITANKUN: to já zase slyšel, ono jako něco jiného je dostat se někam a pak co z toho studia mít. Díky rozdělení na Bc studium je čím víc před studiem samotným, tím lépe. Člověk to pak nemusí dohánět a může se víc přirpavovat směrem k bakalářce
    PIROSH
    PIROSH --- ---
    KIRILLOV: na FSV ti bohužel stále nic přečteného nepomůže, v přijímačkách se to nezohledňuje. Obecně, jestli máš přečtený nějaký úvod do sociologie a máš nějakou představu, co v něm bylo, další číst nemá cenu - jenom řeknou jinejma slovama to samý. Investoval bych čas spíš do nějaký oborový sociologie, podle toho, co tě zajímá. Soudní lidé chtějí spíš vidět, jak dokážeš to, co jsi přečetl, nějak uvést do opravdického života.
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    KIRILLOV: do prahy mysleno FF nebo FSV? :) "za mych casu" se k ustnimu kolu predkladal seznam prectene odborne literatury ze sociologie a pribuznych oboru a pak se hovorilo o vybranych knihach s komisi, takze si nedovedu predstavit, jak to udelat jen na zaklade ucebnic stredoskolske ZSV, ale mozna uz je to ted nejak jinak. kazdopadne souhlasim s KAPITANKUN v tom, ze cetba se neztrati, ja parkrat sahl po vypiscich z pripravy na prijimacky snad i v diplomce.

z ucebnic je podle me ke Kellerovu ÚdS dobre jeste projit Giddense, Baumana (Myslet sociologicky) a Bergera (Pozvani do sociologie), je to pojato a strukturovano kazde trochu jinym zpusobem a dohromady myslim ty knihy poskytuji docela uceleny vhled do labyrintu sociologie, aspon pro zacatek.

pokud jde o klasiky, doporucil bych se zorientovat pres Kellera a jeho Dejiny klasicke sociologie a pak treba precist neco od Durkheima, Simmela nebo Webera.

k ceske sociologii jsem zaznamenal velmi pozitivni reference na Nesporovu novou knihu Republika sociologu, ale zatim na me ceka v knihovnicce, tak o ni vic nevim.
    KAPITANKUN
    KAPITANKUN --- ---
    KIRILLOV: nikdy jsem neslyšel o někom, kdo by se na přijímačky připravoval tak vehementně jako ty:) Nabyté znalosti z četby se ovšem neztratí a můžou ti být nápomocny v nadcházejícím studiu. Já osobně jsem se učil pouze z učebnic základů společenských věd a dostal jsem se bez problémů..
    KIRILLOV
    KIRILLOV --- ---
    ahoj, hlásím se do prahy na sociologii, mám za poslední léta načteno od kellera až na dno blahobytu, důvěra a nejistota, úvod do sociologie a 12 omylů + články, baumanovo individualizovanou společnost, úvahy o postmoderní době, sovobodu, umění života a myslet sociologicky, bělohradského společnost nevolnosti a nějaké další eseje, tainterovo kolapsy složitých společností, davového člověka od ortegy atd. a nějaké knížky z filozofie a kulturní antropologie, poradili byste mi prosím, jesti je teď lepší ještě zkusit přečíst nějaké klasiky nebo spíš doplnit nějaké učebnice či jak byste na to šli? dík .-)
    HELGUSA
    HELGUSA --- ---
    Ahoj, velmi naléhavě sháním knížku Social Mindscapes: An Invitation to Cognitive Sociology od Zerubavela. Dle soubornýho katalogu ČR se nachází vlastně jen v Brně a já jsem jako na potvoru zrovna v Praze. On-line jí taky nemůžu/neumim najít a zítřejší cesta do Brna je fakt poslední možnost... Nemáte někdo nějaký nápad nebo radu? Já už jí klidně snad i koupim! Dík
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    sháním tenle článek, nemá někdo přístup? : http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13691180050123677
    WA_SA
    WA_SA --- ---
    KOCHANSKIT: díky, asi se mi to taky zamlouvá nejvíc...
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    WA_SA: já používám termín "mimolidská zvířata" nebo "mimolidští", i když to jak píšeš ideální není...
    WA_SA
    WA_SA --- ---
    Poradil by mi někdo, jak do češtiny přeložit termín "non-human" (ev. non-humans, ...)? Bývá uváděno jako podstatné i přídavné jméno. Zajímalo by mě, zda už je nějaký zavedený český ekvivalent. Na antropologickém vlákně jsme dospěli ke tvaru "mimolidské", ale není to ve všech spojeních ideální.
    Příklad: "reciprocity is based on a principle of strict equivalence between humans and non-humans...", "coparison of human and non-human behaviour" apod.
    SENCHA
    SENCHA --- ---
    zajímavá přednáška o izraelským umění:

O Mobilním archivu - přednáška a komentovaná projekce
    úterý 13.3. 19:00

Mai Omer spolu s Ranem Kasmy Ilanem, kurátoři Izraelského centra digitálních umění v Holonu, představí Mobilní archiv.

Poskytnout tak českému publiku nevšední příležitost seznámit se blíže s izraelským uměleckým prostředím i kontextem, ve kterém vzniká.
    Přivezli s sebou také několik nových prací, reflektující nedávné změny a události.

Součástí večera je hodinová komentovaná projekce prací z databáze archivu, mezi jinými Yael Bartana, Nir Evron, Rint Kotler, Effi a Amir, Malka Cohen, Daniel Landau ad.

Srdečně zveme!
    Vstup volný; přednáška bude v anglickém jazyce.
    více zde: http://www.tranzitdisplay.cz/cs/node/443
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    PHUSHI: muzu zkusit ten jstor vecer pres vzdalenej zcu pristup
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam