• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TENCOKACISTROMYProgramovani v C#, F# a dalsich jazycich pro .NET, Mono a ostatni CLI implementace
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    ALIK: To jo. Ale kdyz vemu ten svuj managed kod a zkopiruju ho u projektu WPF do projeku Store, tak mi to v zasade pobezi. Maximalne s nejakejma drobnejma upravama.
    ALIK
    ALIK --- ---
    TENCOKACISTROMY: Ne, WPF a WinRT má společné jen to, že podporují jazyk XAML (který lidi znají ze Silverlight a WPF, nicméně i u něj se implementace odlišují) pro definici vzhledu a .NET jako "jazyk". Vše ostatní je jiné. Zatímco WPF je implementováno jako nadstavba, WinRT je nativní Win API. Jedná se o další implementaci toho samého, na co je poslední dobou MS odborník - WPF, Silverlight, WinRT sice vypadají, že jsou si podobné, ale jedná se o zcela jinou implementaci (skoro) téhož.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    tak ja vsechny kontroly zatim kreslim primo v kodu pomoci drawing context, xaml je pouzit akorat pri nanaseni kontrolu na plochu, ale tam bude casem designer a taky se to bude delat v kodu.
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    TENCOKACISTROMY: Tak jsem to aspon pochopil.
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    ALIK: Prave proto mas pouzit WPF - to je "nativni" zpusob jak tam delat UI.
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    ALIK: Jestli se pro nej rozhodnes (ostatne proc ne, kdyz ti bude stacit), tak nam tu dej vedet jaka s tim byla zkusenost.
    ALIK
    ALIK --- ---
    TENCOKACISTROMY: Já narážel i na UI. Neboť se jedná o zcela nezávislou separátní implementaci a z WinRT nelze z UI tuším použít nic, co není založeno na WinRT, beru jako reálné riziko, že vizuální WPF komponenty nebudou kompatibilní s RT verzemi.
    ALIK
    ALIK --- ---
    TENCOKACISTROMY: Jsem si vědom toho, že na Access posledních cca deset let nešáhli a že je na něm vidět, že není vlajkovou lodí, takže se místy chová dosti neohrabaně a z pohledu uživatele nepřívětivě. Dále, že jeho použití je "rozumné" pouze do chvíle, do kdy si projekt vystačí se základním chováním, tj. bez potřeby maker. U zákazníků bez hrozícího potenciálu růstu (dle počtu uživatelů, počítačů a složitosti databáze) to nabízím jako alternativu k plnohodnotné implementaci. Neboť se na trhu vyskytl nový LightSwitch, který na první pohled vykazoval potenciál, vzal jsem ho do úvahy a v rámci ní se obrátil i zde na vás. Díky za názory.
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    ALIK: V obecnem pripade ne, ale pokud nepouzivas zadny unmanaged zalezitosti, tak neni v zasade zadna prekazka k tomu, aby to nejelo. S tim unamanged mam samozrejme na mysli, ze to nesmi pouzivat ani referencovany assembly apod...
    ALIK
    ALIK --- ---
    S kompatibilitou s WinRT bych v obecném případě nebyl úplně optimistický, jedná se o zcela oddělenou implementaci. Nicméně aktuální Portable Class Library ve VS 2013 má pro ".NET for Windows Stores" zaškrtávátko.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    TENCOKACISTROMY: to si me potesil :)
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    ANDY_WARHOL: V tom pripade by ti to melo normalne fungovat.
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    ALIK: Proti accessu nic nemam, ale ten vyvijeli 10 let, nez vydali verejnou verzi. Pak to dalsich deset let uspesne vylepsovali a byl to sveho casu asi nejlepsi RAD nastroj pro datacentricky aplikace. Od verze XP dal to s nim jde ale z kopce.

    Pokud jeho schopnosti staci na tvuj projekt, klidne ho pouzij.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    tck: jak je to vubec s portaci na WinRt
    delam ted jistou multitouch aplikaci ve wpf, a chtel bych to pak casem mit na tabletech, protoze tam to skutecne ma smysl a samozrejme ty s winrt jsou levnejsi. tak jestli to pude nejak snadno. nepouziva to zadny databaze, je to jen xaml a samozrejme c# ale nic specialniho.
    ALIK
    ALIK --- ---
    WinForms neuvažuji. Pokud hrubou sílu, tak WPF.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    urcite doporucuju vysrat se na winformy, to nema zadnou budoucnost
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    mimochodem mrkni na tohle
    patterns & practices: Prism - Home
    http://compositewpf.codeplex.com/
    ALIK
    ALIK --- ---
    Low Cost jsem myslel třeba "naklikání" v Accessu s tím, že pokud na to nasadí více lidí či si začne vymýšlet, tak tu částku "odepíše" jako náklad na prototyp. Mám několik zákazníků, kteří jsou s naklikáním v Accessu již několik let spokojeni.

    Na druhou stranu, zákazník s obratem 50 tisíc měsíčně těžko kývne na řešení na 200 tisíc (čísla jsou jen ilustrační a nemají s diskutovaným zadáním žádnou souvislost). Náklady, se kterými přijdu, prostě musí být přiměřené jeho možnostem.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    TENCOKACISTROMY: souhlasim
    ale mozna na to co potrebuje by slo vyuzit neco co je levnejsi nebo free (nejsem si jistej jestli neco existuje) a treba casem tam hodit ten tlerik nebo devexpress, to uz by nemel byt problem, pokud bude dusledne dodrzovat mvvm
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    ALIK: Z cehoz si zakaznik vybere to low-cost a pustupem casu si zacne vymyslet ficury, ktery by mely byt v tom full. Klasicka salamova metoda. Ja uz zadny low-cost zalezitosti nenabizim. Bud zakaznika presvedcim o tom, ze to nema delat blbe, ale rovnou dobre a nebo to nedelam. Ve vysledku usetrim (svuj cas i svoje nervy) a mam vic casu na projekty, u kterej si je zakaznik jistej ze je chce delat - a tak nema problem s tim to delat poradne.

    Drzim ti palce :).
    ALIK
    ALIK --- ---
    Ok, díky.

    Ad budget, zde jsem vycházel z odhadu částky, kterou zákazník bude ochoten za tu srandu, co si vymyslel, zaplatit, a toho, že v dohledné době pravděpodobně nebudu mít pro ty komponenty jiné využití a tím investici do nich rozložit. Mám v plánu mu nabídnout jedno "low cost" řešení s odpovídajícími omezeními a jedno plnohodnotné, takže možná na ty komponenty přece jen dojde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam