DAW: ja vcelarim, takze nastesti nemusim propolis kupovat :o)
co se tyce propolisovych a bylinnych tinktur i ruznych maceratu v oleji, tak vrele doporucuju si je delat sam - co jsem mel prilezitost namatkou u lidi videt jak vypadaji, tak se mi jevi dosti nekvalitni. uz jen tim, ze treba tinktury se delaji v prilis maloprocentnim lihu. 40 procent maji ty nejlepsi. pritom experimentalne mam overeno, ze idealni je aspon 80 procent. uz rozdil mezi 40 a 50 procent je velky. i kdyz to mam pak treba na mazani a nechci, aby to palelo, tak je vyhodnejsi to udelat ve viceprocentnim a uz hotovou tinkturu naredit.
s michanim alkoholovych a jinych tinktur do masti je ten problem, ze se s tim blbe spojuji. vesmes se doporucuje masti delat pres vodni lazen (setrny zahrev), takze i kdyz mozna by po delsim vareni ufrnkl lih (teplota varu v ciste podobe cca 78st), vodu, kterou je ten lih naredeny neodvaris. to bys musel varit hrozne dlouho a mezitim by ti ufrnka i cela rada tekavych veci (esencialni oleje..). kdyz mast vychladne, tinktury v ni zustanou rozptyleny ve forme drobnych kapicek. Neco z nich samozrejme do masti prejde, ale ne vsechno. Nicmene nedavno jsem delal jednu mast a do ni se pridavala i prisada "adeps" (zakoupeno v lekarne). setkal jsem se s ni prvne, byla to takova zlutohneda tuha vec, trochu jako steparsky vosk (ale mirnym zahratim snadno rozpustny) a v tehle masti se tyto kapicky nedelaly. nejak se vstrebaly do zakladu masti. budu v prubehu mesice nejakou mast jeste dodelavat, takze tam zkusim ten adeps navic pridat taky, jestli to zase zpusobi tento jev.
UFOLOG: cerstve rostliny delaji nekdy neplechu, je dulezite, aby byly cele ponorene v oleji, to, co leze nad hladinu rado plesnivi. ja delal o prazdninach maceraty z cerstvych kvetu bile lilie a trezalky, oboji z cerstveho a oboji bez problemu.