• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHIFFIMarihuana jako lék - léčivé konopí
    UNGISED_COM
    UNGISED_COM --- ---
    Antibiotika a marihunana - máte k tomu někdo něco? zkušenosti? vadí, nevadí? škodlivost? pozitivní účinky atd...
    DAW
    DAW --- ---
    KUATO: No jo.. mě to přišlo divný právě.. jseš alchymista :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    DAW: hehe, opet moje chyba - pouzivam alchymickou terminologii. ver, ze tam neni nic, co by nepochazelo primo z tech rostlin, snad nekdy s vyjimkou vinneho lihu nebo Sal Tartari (soli z vinneho kamene), ale to je jen v nekterych pripadech, kdy to ma svuj vyznam.
    DAW
    DAW --- ---
    KUATO: To věřim, že to asi nebude nic moc ta z lékárny.. ale teď když jsem to hledal na internetu, tak jsem narazil na recept, jak si vyrobit svojí vlastní tinkturu a je to vlastně úplně jednoduchý.. stačí naložit do lihu a občas protřepat :) ...

Ty tinktury od tebe jsou výborný.. trochu mě teď překvapuje, žes tam dával nějakou síru a těkavé oleje a barvy atp.. to je trochu škoda ne? Nemůžou ty přísady mít nějaké škodlivé účinky?
    KUATO
    KUATO --- ---
    DAW: propolis je surovina, kterou kupovat urcite muzes, s tim se snad nic nepacha. hehe, z vyzkumaku bych se nebal kupovat ani propolis. tinkturu :o). zkus ji ale nekdy koupit v lekarne a srovnej s tim, co mas doma.

mozna jsem nezvolil vhodne terminy - esencialni rostlinne oleje jsou ok, esenci jsem myslel takovou lepsi tinkturu - neco, jako jsem ti daval pred casem vzorky - takze smes rostlinnych alkoholu, octu, soli, tekavych oleju (kterych tam ale neni az tak moc), "fixni siry" - barvicek + vody.
    DAW
    DAW --- ---
    KUATO: Nojo tak to mít svůj domácí propolis je určitě lepší než ho kupovat, ale ani ten snad nemusí bejt nutně horší kvality..
    kupovali jsme přímo z prodejny výzkumného ústavu včelařského tinkturu, která byla snad v 90% lihu.. až přijdu domu, tak se na to podívám..
    A ty rostlinné esenciální oleje se mi vždycky rozpouštěly dobře. Kompletně se rozmíchají s mastí, takže celá mast o něco zřídne, nedělají se žádné "kapičky". Jestli to nebude nakonec tím, že jsi použil nějakou esenci horší kvality, která má v sobě vodu - ta by potom logicky v masti vytvářela oddělené bublinky..
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    když jsem zkoušel mast s propolisové tinktury 60 proc. od včelaře dopadlo to tak že se odpařila a propolis se spojil v malé tečky.
    někde jsem četl v nákém herbáři že by se měla mast když se dělá s propolisem třít v třecí misce nákou dobu při určité teplotě, pak se propolis do masti vetře třením. ale nezkoušel jsem to.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KUATO: tady koukam mam nejakou zkracenou vetu - druhy odstavec - nekvalitni se mi jevi prodavane produkty (tinktury i maceraty)
    KUATO
    KUATO --- ---
    DAW: ja vcelarim, takze nastesti nemusim propolis kupovat :o)

co se tyce propolisovych a bylinnych tinktur i ruznych maceratu v oleji, tak vrele doporucuju si je delat sam - co jsem mel prilezitost namatkou u lidi videt jak vypadaji, tak se mi jevi dosti nekvalitni. uz jen tim, ze treba tinktury se delaji v prilis maloprocentnim lihu. 40 procent maji ty nejlepsi. pritom experimentalne mam overeno, ze idealni je aspon 80 procent. uz rozdil mezi 40 a 50 procent je velky. i kdyz to mam pak treba na mazani a nechci, aby to palelo, tak je vyhodnejsi to udelat ve viceprocentnim a uz hotovou tinkturu naredit.

s michanim alkoholovych a jinych tinktur do masti je ten problem, ze se s tim blbe spojuji. vesmes se doporucuje masti delat pres vodni lazen (setrny zahrev), takze i kdyz mozna by po delsim vareni ufrnkl lih (teplota varu v ciste podobe cca 78st), vodu, kterou je ten lih naredeny neodvaris. to bys musel varit hrozne dlouho a mezitim by ti ufrnka i cela rada tekavych veci (esencialni oleje..). kdyz mast vychladne, tinktury v ni zustanou rozptyleny ve forme drobnych kapicek. Neco z nich samozrejme do masti prejde, ale ne vsechno. Nicmene nedavno jsem delal jednu mast a do ni se pridavala i prisada "adeps" (zakoupeno v lekarne). setkal jsem se s ni prvne, byla to takova zlutohneda tuha vec, trochu jako steparsky vosk (ale mirnym zahratim snadno rozpustny) a v tehle masti se tyto kapicky nedelaly. nejak se vstrebaly do zakladu masti. budu v prubehu mesice nejakou mast jeste dodelavat, takze tam zkusim ten adeps navic pridat taky, jestli to zase zpusobi tento jev.

UFOLOG: cerstve rostliny delaji nekdy neplechu, je dulezite, aby byly cele ponorene v oleji, to, co leze nad hladinu rado plesnivi. ja delal o prazdninach maceraty z cerstvych kvetu bile lilie a trezalky, oboji z cerstveho a oboji bez problemu.
    DAW
    DAW --- ---
    UFOLOG: Aha.. no to já jsem to dělal z čerstvejch rostlin právě.. O plesnivění se nebojím, protože se to dalo bez problémů přecedit a zůstal jen čistej tuk.. akorátže smrdí trochu - má to takovou silnou bylinnou vůni, která není úplně příjemná.. Příště dám určitě jen květy..
    UFOLOG
    UFOLOG --- ---
    Taky jsem dostala prášek propolisu a přemýšlela jak to dostat do masti.
    Asi bude nejlepší ho rozpustit v alkoholu (70%) a pak přidat do masti těsně před koncem zahřívacího procesu....?

DAW: mast s měsíčkem krásně voní, sbírám jenom květy a usušené maceruji v oleji
    kamarádka dělala z čerstvých květů a začalo plesnivět a smrdět
    DAW
    DAW --- ---
    UFOLOG: Prosímtě jak voní ta mast s měsíčkem? Já jsem jí totiž teď dělal a bohužel to trochu zapáchá - tak nevím, jestli jsem to udělal nějak špatně, nebo jestli je to tak normálně? Dával jsem tam celé rostliny - stonek, listy i květy - a maceroval jsem to i "vařil" jsem to na cca 60 stupňů.
    DAW
    DAW --- ---
    KUATO: aj jaj :) tak to nezní jako moc dobrej způsob.. navíc když jak říkáš, že se nechce rozpouštět v tuku, tak do tý masti možná bude nejlepší vmíchat fakt jen propolisovej prášek, tak jsem to dělal já.. nejdřív se dá propolis zmrazit a poté se rozmělní - sekal jsem ho nožem i zkoušel mnout mezi prsty - obecně platí, že dokud je zmrzlý, tak to jde, ale jak se začne zahřívat, třeba i jen na pokojovou teplotu, tak se začne lepit k sobě...
    Hele a neškodí propolisu když se vaří na 100 stupňů? Pokud by to neškodilo, tak další dobrej způsob může bejt koupit si propolisovou tinkturu, ta není drahá, ve včelařským obchodě cca 30 kaček a prostě jí pak přimíchat do masti a povařit, aby se odpařil líh..
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    také mast někdy ovonám but přímo přidáním rostliny při cirkulaci nebo macerátem v oleji a nebo přírodní silicí.
    dávám mirtu, šalvěj, mátu, medvědici, kardamon, skořice, šafrán, muškát, plátky růží, řebíček, kafr, santál, zazvor.
    mirtu, šalvěj, mátu, medvědici nemíchám s kardamonem skořicí atd...
    UFOLOG
    UFOLOG --- ---
    KUATO:
    měsíček i levanduli maceruji asi měsíc v olivovém oleji na topení, stejně tak to dělám i s konopím
    kostival maceruji + povařím v oleji, někdy jen povařím
    z alkoholových tinktur občas přidám echinaceu
    KUATO
    KUATO --- ---
    UFOLOG: v jake podobe jsi tam ty bylinne slozky pridaval? ve forme (alkoholove) tinktury? maceratu v oleji?..
    KUATO
    KUATO --- ---
    DAW: no, dal jsem nejaky propolis do mlekoveho hrnce (aby se to varilo pres vodni lazen), pridal extra virgin olivovy olej a asi 20 minut za obcasneho promichani varil. delal jsem to prvne, takze prislo neprijemne prekvapeni, ze propolis se v oleji nechce moc rozpoustet (mozna nizka teplota varu). furt se blemcal na dne hrnce, ale neco z nej preslo, dost aby mast byla akorat. pred koncem vareni jsem tam rozpustil neco vceliho vosku (diky Vrindavanovi za tip :o), diky tomu se olej zahustil a po vychladnuti nabyl struktury masti. Neco vosku je samozrejme i v propolisu, ale imho to nestaci. je dobre to slit pres nejake sitko, protoze tam jsou drobne necistoty. dalsi neprijemna vec je, ze propolis se spatne sundava z toho hrnce, dokud je to zahrate, tak to jakz takz jde, ale neco jsem odstranil az technickym lihem. priste to zkusim pres nejakou plastovou nadobu. Zbyly propolis zkusim pouzit znovu, prece jen je to prilis vzacna (a draha) vec, abych to vyhodil.
    UFOLOG
    UFOLOG --- ---
    JAHRIDER:
    podle toho na to chceš, já přidávám měsíček na kožní problémy, kostival na klouby
    teď jsme dali levanduli a je to velice příjemná kombinace vůní a vhodná pro děti
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    KUATO: jj je to legrace.:) ona vnitřně může tak že medovinka víčkovec nebo medovec nebo náká proplisová tinktura no problem ale jak mázne něco s propolisem na kůži hned je problém na světě.;)
    DAW
    DAW --- ---
    KUATO: Ahoj, prosimtě jaký jsi na to použil základ? Nějaký tuk, nebo vaselínu? A jak jsi dosáhl rovnoměrného vmísení propolisu? Může se propolis zahřívat?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam