Chtěla bych si vyrobit mast na exém. Materiál mám (vazelina je nevyhovující, sádlo se kazí takže počítám s kokosovým nebo třezalkovým olejem), ale nějak se nemůžu rozhodnout který postup je nejlepší, všichni od sebe navzájem opisují, někdo to opíše nekompletní, někdo si to sám upraví a já teď nevím pro co se rozhodnout. Mám určité znalosti z bylinkářství coby profesionální zahradník a tak mi u některých postupů přijde, že nedávají moc smysl. Proto se ptám tady.
Jaká by skutečně měla být správná teplota méda při výrobě masti. Pomocí sous vide hrnce můžu libovolně dlouho udržovat určitou teplotu. V mnoha postupech nacházím teplotu 80 °C, ale ta se neslučuje s přehříváním v jiných postupech (smažení dle mého názoru musí být spíše na škodu). Jedny z nejlepších postupů jak získat nejvíce účinných látek z rostlin je dlouhé mírné nahřívání - například tři týdny lahev oleje v teple (na sluníčku, na topení atd) takže mne tak napadla otázka jak moc termolabilní účinné látky jsou. Podle mého názoru, by mělo zahřátí na 60 °C po dobu tří dnů být velmi účinné.