EZKATER: muj postup extrakce ethanolem, ktera sebou vezme jen minimum chlorofylu:
QWET (quick wash ethanol-cold :)
Potrebujes cisty lih (96,4%). Ja ho kupuji v lekarne. Slabsi koncentrace obsahuji prilis mnoho vody, ktera rozpousti chlorofyl. 1 litr vystaci na nejakych 70g konopi, plus minus. Zhruba 3/4 lihu se vrati zpet pro dalsi pouziti (pokud budes destilovat v nize zminenem pristroji)
- konopi je treba uplne vysusit. Pri 80°C (ale ne vice), v troube, dokud nebude opravdu suche a krehke
- suche konopi rozdrt, ale ne uplne na prasek. Hrubost, jako z katrovacky, je uplne dostacujici. mixer nedoporucuji, drceni rukou (v rukavici:) staci
- ethanol dej do mrazaku, idealne na 24 hodin
- vysusene konopi tez do mrazaku, na stejnou dobu
- rozdrcene, zmrazene konopi nasyp do ciste zavarovacky se sroubovacim vickem, zalij ledovym lihem, zavri sklenici a dej ji co nejrychleji do mrazaku. Pracuj fakt rychle. Naposledy jsem delal davku z necelych 50 g a 0,7l zavarovacka byla plna max. ze 3/4, jeste by se do ni par desitek gramu veslo. Veskera hmota musi byt ponorena v lihu
- jakmile soupnes zavarovacku na led, mer cas: co minutu sklenici vytahni z mrazaku, smes protrep a zavarovacku zas vrat do chladku
- ethanol slij po 3 minutach (presne po trech), preced skrz kavovy filtr, zalij material v zavarovacce novou davkou cisteho zmrazeneho lihu a opakuj predchozi krok (lih protece kavovym filtrem jen hodne pomalu. Muzes si pripravit dve nadoby s filtry, do kterych lih ze zavarovacky rozlejes. Jen si davej pozor, at Ti ze zavarovacky spolu s lihem neodtece i samotne konopi. Idealne lij lih skrz jemne sitko. Co v nem uvizne vrat do zavarovacky ke zbytku konopi)
- po dalsich trech minutach slij druhy extrakt, preced jej prez kavovy filtr a pridej k prvnimu extraktu
- v tuto chvili budes mit v lihu rozpustenych 80-90 % vsech aktivnich latek, ale jen minimum chlorofylu
- muzes udelat i treti pruplach, dulezite je udrzovat konopi i lih zmrazene
- az budes mit pohromade vsechny extrakty (nema smysl delat vice, jak tri), idealne v jedne lahvi, dej je zas do mrazaku. Alespon na 12 hodin. Cilem je zmrazit tuky a jine odpadni latky z rostliny, ktere se do lihu uvolnily pri extrakci
- po 12 hodinach v mrazaku prijde na radu dalsi filtrovani. V kavovem filtru uviznou zmrazene necistoty. Zas je treba pamatovat na to, ze lih potece filtry pomalu, pripravit treba dve ruzne filtracni sady. I toto druhe cisteni by idealne melo probihat v mrazaku, ale neni to jednoduche, postavit dovnitr treba konvicku s drzakem na kavovy filtr. Ja filtruji mimo mrazak, i tak dosahuji uspokojivych vysledku
- dalsim krokem je odpareni lihu. Koupil jsem si za timto ucelem destilacni pristroj na vyrobu destilovane vody (ebay, cca 1700 Kc,
http://www.ebay.com/...LESS-STEEL-INTERNAL-LAB-/201197897670?hash=item2ed85447c6:g:3mAAAOSw2s1UwIQ-). Sestava z nerez nadoby a vika, skrz ktere odchazi para. Ta jde hlinikovou trubickou s chladicem, vestaveny vetrak pomaha paru ochaldit a lih opet zkapalnit. Cena je pomerne vysoka, nicmene se vrati po zhruba trech extrakcich. Litr lihu stoji 600 Kc.
- dulezite je, neodparit lih vsechen, extrakt by se spalil (ta vec je urcena na vodu, ktera se odparuje az pri 100°C, lih potrebuje necelych 70°C). Delam to tak, ze nejdrive naleju extrakt do nadoby, do ktere pozdeji budu sbirat cisty lih. Osvedcila se mi sklenena, pruhledna konvice od prekapavace na kavu. Ve vysce hladiny nalepim prouzek papiru, abych vedel, kolik bylo lihu s extraktem pred destilaci
- pak preleju lih do pristroje a ten zapnu. Cekam, dokud se mi do nadoby nevrati temer vsechen lih. Destilaci ukoncim, kdyz je hladina cisteho lihu treba o centimetr nize, nez hladina extraktu pred zacatkem destilace (poznam podle nalepky). Samozrejme hodne zalezi na prumeru te nadoby, pokud je o hodne mensi, nez prumer destilacniho pristroje, je treba skoncit drive. Kolik v pristoji zbyva lihu, kontroluj tak, ze jej otevres a podivas se. Odparovani je dost rychle, chvile zavahani a extrakt se pali, takze opatrne
- na dne nerezove nadoby zbyde troska lihu a v ni je rozpustena vsechna ta dobrota, kterou chces ziskat
- dalsi krok je preliti te trosky do sklenene misky
- dno nadoby je pote dobre vyplachnout malou troskou cisteho lihu, neb se na nem usadila cast extraktu Tento "vyplach" slej do stejne sklenene misky a tu pak presun na plotynku prekapavace na kavu (ta, ktera udrzuje uz prekapane kafe v konvi teple). Je dulezite, aby ta sklenena miska mela rovne, tenci dno, nikoliv zakrivene, nebo prilis tluste. Miska by neprilehala k plotynce, tekutina v ni by se dostatecne nezahrala
- po 30-60 minutach se zbytek ethanolu odpari. Poznas to tak, ze se na povrchu nyni jiz cisteho extraktu nebudou tvorit zadne bublinky. Behem odparovani jich bude dost a dost
- co zbyde na dne misky, je cisty extrakt. Dokud je zahraty, je tekuty, ale rychle tuhne. Necham jej trosku vychladnout a pak naberu do strikacek. Objem 2, pripadne 5 ml. Ve strikacce extrakt ztuhne a nevytece ven. Da se z ni dobre davkovat.
- V misce vzdy zbyde troska oleje, ktery jiz nejde do strikacky nasat. Rozpustim jej v par mililitrech panenskeho kokosoveho oleje a smes naberu do dalsi strikacky. Poslouzi jako masticka, pripadne pozivatina :)
- vysledny extrakt je samozrejme nutne dekarboxylovat. Idealne 25 minut pri 122°C (je na Tobe, jestli to udelas pred presunem do strikacek, ve stejne misce, nebo az nekdy pozdeji. Pokud v misce, mela by tato byt z varneho skla, ktere prezije vyssi teplotu). Ja dekarboxyluji v troube, extrakt v ni nechavam vetsinou 35 minut (chvili trva, nez dosahne pozadovane teploty. Pro omezeni pekelneho zapachu dam misku do sacku na peceni a ten zavazu).
Napr. extrakce z 46.5 g sucheho konopi vynesla 6 ml cisteho extraktu. Neslo o zadny super silny material.
Vytazek, ktery je medove zlaty, nikoliv zeleny, nebo tmavy jako ter, jsem pouzil na vyrobu Holy Shit Anointing Oil dle Skunk Pharm receptu (doporucuji vygooglit:), jen jsem olej udelal ze tretiny vytazku. Deset kapek onoho oleje z kapatka odpovida zhruba 250 mg, ve kterych je nejakych 50-60 mg ucinnych latek. Tech deset kapek me "odpalilo" na celou noc... :)
Postup vyada slozite, ale ve skutecnosti to tak zle neni :)
Destilaci je treba provadet venku, smes lihovych par a kysliku je horlava a vybusna. Zadne koureni, otevreny ohen, sporak, sklovarna deska. Pozor na statickou elektrinu, jiskrici kabely, atd.