Nevím kam jinam to dát, ale zajímal by mě váš názor na tohle:
Andrew Sullivan: My Distraction Sickness — and Yours
http://nymag.com/selectall/2016/09/andrew-sullivan-technology-almost-killed-me.html
Kromě toho, že celý článek je docela zajímavým pohledem na naši závislost na mobilech, tak je tam i zmínka o trávě. Autor se zamýšlí nad historickou potřebou ticha, klidu a duchovního odpočinku, což je něco, co v moderní době přestalo mít svoje místo a obzvlášť to platí pro naší "vždy online" společnost. Nemáme ani chvíli klidu, informace na nás křičí jedna přes druhou. Náboženství, místo toho aby lidem ten klid vracelo, tak používá stále víc tu stejnou "televizní" strategii - hudba, vizualita, zážitky, takže v dnešní sekulární době nemá už vůbec žádnou šanci. Velkou historickou otázkou je, jestli se lidé s touhle změnou dokáží nějak vyrovnat, jestli nás ty negativní aspekty vývoje nesemelou. A na to Sullivan například říká, že si myslí, že velký nárůst využívání marihuany je právě cestou hledání toho klidu, tichu, kontemplace, který jsou potřeba pro vyvážení všeho toho digitálního hluku. Já se s tím dost ztotožňuju. Je to určitě jeden z velkých důvodů proč hulím - vypnout se od veškerýho proudu dění - od práce, od světových zpráv atd. zůstat jenom sám se sebou (i proto většinou hulím sám). Jít ven, užít si přírody, okolí kolem sebe, zvednout hlavu. Když jsem zhulenej venku, tak často ani neposlouchám hudbu. Získat jinej náhled, zpomalit. Je to v něčem lék na naše společenský nemoci, nejenom ty fyzický a duševní...
Určitě doporučuju ten článek, dejte vědět, jestli vás k tomu něco napadne:-)