Masťové a jiné základy - Nejspíš je to opakované téma, ale nepodařilo se mi dohledat žádný závěr, takže zkusím znovu otevřít.
Zkoušel jsem kokosový olej a hodně vysušuje kůži, což je přesně opak toho, čeho potřebuju dosáhnout, takže se poohlížím po něčem dalším, co bude fungovat na ekzematickou, suchou kůži. Napadl mě tradiční Excipial, který je "lipofilní", ale zároveň obsahuje vodu. Při hledání informací, co to pro výrobu znamená jsem narazil na zajímavý poznatek: Lipofilní léčiva (což kannabinoidy rozhodně jsou) se lépe do tkání vstřebávají v hydrofilních základech (
http://prntscr.com/l3xggw, zdroj: atlas farmakologie). Což mě vede k otázce, jestli vlastně všechny ty převážně tukové základy nesnižují účinnost? Potom je samozřejmě otázka jak by se kannabinoidy v převážně vodním základu rozpouštěly. Existuje v tomhle něco, co by bylo správně vyvážený?
Předpokládám, že zrovna u krému na ekzém se tuků nebudu chtít zbavit nikdy. Ale kdyby mi šlo čistě o účinek konopí například na bolesti kloubů, tak přemýšlím, jestli není lepší použít radši něco jako Alpu, kde tuk není vůbec. (tohle konkrétně řeší babička, která je doteď spokojená s vazelínou na její kolena, ale nabídl jsem se, že ji pomůžu najít lepší recepturu. Ekzém řeším zase já a vazelína sice taky funguje, ale kdo by nehledal něco lepšího, že...)
Díky moc za rady, poznatky i diskuzi!