• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

    Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    SCHEJBITCH
    SCHEJBITCH --- ---
    MRMNK: Díky za odkaz... :)
    Jinak co nevím, tak se pokusím zjistit zítra na trhu, pokud tam opět bude pán co umí celkem obstojně česky... S ostatníma se nedá mluvit skoro vůbec. :(
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    jeste jeden link na identifikaci .. spis ale znamejsi veci ..
    Thai Food Ingredients - ThaiTable.com
    http://www.thaitable.com/thai/ingredients

    SCHEJBITCH:
    NO7. jina verze pak choi nebo .. horcice? (naka asijska verze)
    NO8. neni cibule ale salotka :)
    EXTREME
    EXTREME --- ---
    SCHEJBITCH:
    a nieje 2. thajska bazalka?
    recept neviem, z toho zoznamu ingediencii pouzivam len tu 1. ako spenat a citronovu travu.
    SCHEJBITCH
    SCHEJBITCH --- ---
    EXTREME:
    Díky!
    Ad1: Našel jsem, že tomu říkají Mong toi... Tak snad jsem se nespletl... Ale dle tvojeho názvu tomu tak opravdu je :)
    Ad 2: je to určitě nějaký druh máty... Voní to podobně...
    Ad 3: Zde jsem našel info, že by to měla být nejspíše Balmata...
    Ad 5: Vodní Ipomeu bych tipoval spíše toto... :)
    Ad 7: Připomíná mi to Řapíkatý celer...
    Ad 10: Aha! Tohle mne vůbec nenapadlo, ale je to logické! Je to velmi aromatická bylinka...

    Jinak nějaký ověřený recept by byl?
    Díky!
    EXTREME
    EXTREME --- ---
    1: Basella elba
    2:
    3: Ipomoea aquatica (?)
    4: Eryngium foetidum
    5:
    6:
    7:
    8: citonova trava, fazula, cibula
    9: Bok choy
    10: Garland chrysanthemum (?)

    to listie vobec netusim
    SCHEJBITCH
    SCHEJBITCH --- ---
    JUANITA:
    Díky, tuhle adresu znám... :) Ještě lepší je ovšem tahle... http://bepviet.tym.cz/index.html
    Používám na identifikaci aji tento odkaz: http://olomoucka.posterous.com/
    Jen se chci ujistit, jestli jsem vše dobře našel... ;) Perillu, Koriandr a Lemongrass znám... :D
    Takže várka fotek:

    https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/294450_294356703908581_100000027604085_1278898_922252034_n.jpg
    https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/301512_294356903908561_100000027604085_1278899_596931292_n.jpg
    https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/300730_294357063908545_100000027604085_1278900_718022867_n.jpg
    https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/316385_294357323908519_100000027604085_1278901_317104599_n.jpg
    https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/320000_294357483908503_100000027604085_1278902_891396056_n.jpg
    https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/310362_294357610575157_100000027604085_1278903_988604566_n.jpg
    https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/301379_297660850244833_100000027604085_1290764_1717904182_n.jpg
    https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/319540_297661196911465_100000027604085_1290765_1924978708_n.jpg
    https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/302336_297662143578037_100000027604085_1290766_1242884599_n.jpg
    https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/313430_297663160244602_100000027604085_1290775_738305656_n.jpg

    Tak pokud alespoň něco znáš, tak to bude dobrý... :)
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    SCHEJBITCH: tak zkus fotky, treba to nejak dame dohromady. mivaji tam koriandr (jako petrzel), perillu ('fialova kopriva'), lemongrass (tvrdsi zelenej stonek), kafir (susenej zelenej listek), tamarind, galangal (skoro identicky jako zazvor) a hodne dalsich, co neznam. recepty tady http://www.bepviet.cz/, ale zrovna mi to nejede.
    SCHEJBITCH
    SCHEJBITCH --- ---
    Ahoj! Poradil by mi někdo s určením vietnamské zeleniny co se dá koupit na trzích? Případně poslal odkazy na nějaké recepty z nich? Fotky mohu dodat... Díky! :)
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    TIGRE: rozbil jsem to v hmozdiri vsecko dohromady, hrebicek by moh byt mlety ale nemel jsem ..
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    MRMNK: kardamon a hřebíček vcelku/mletý?
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    jak se to tu resilo tak sem dostal chut a vyzkousel novej recept na dhal :) bylo to excelentni, hlavne ten kardamon ..

    Khutti Dhal /cocka na kyselo/
    cocku varime v dvojnasobnem mnozstvi vody se lzicka tamarindoveho extraktu /priste dam ale spis dve/ .. vedle na panvi na olej cesnek, a cibuli, az cibule zhnedne pridame koreni:lzicka kardamonu, 1/4 lz hrebicek, 1/2 lz garam masala, cili ... a pak to pridame k cocce kterou varime dokud se voda neodpari, nakonec primichame cerstvy koriandr
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    AKI4CE: fiha, takhle detailne jsem to ani necekal, diks!
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    minulej víkend jsme objevili thajský bistro ve václavské pasáži na karláku. jídla výtečná, pikantní a ne drahá, doporučuji zkusit ;)
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    MRMNK:
    AKI4CE:
    teda oprava ne aloo-gobi, ale aloo-palak-paneer ;-)
    FLU
    FLU --- ---
    BARA_ONLY_ONE: ja si veskere masaly micham sam a vzdy ke konkretnimu jidlu. i kdyz je pravda, ze nektere ingredience se tady (ostrava) hur shani.
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    Kde kupujete garam masalu, od jaké značky? Nebo si ji mícháte sami? Pomalu mi dochází a ráda bych zkusila něco nového.
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    MRMNK: to je recept na aloo-gobi, dhal je preci jenom neco jinyho ;-)

    NOISEGATE: dhal delam pokazdy jinej, podle toho, jakou zeleninu mam doma ;-)

    zacinam osmazenim 2-3 cibulek na oleji
    pak namelu koriandr a jeeru (rimskej kmin) a osmazim....koreni smazim az na smazici se cibuli, obcas se mi stalo, ze koriandr se dlouhym smazenim vyvoni a obcas umi pekne zhorknout...a koriandru a kminu se neboj, dej ho tam fakt hodne
    nastrouham do toho zazvor a osmazim
    kdyz mas cerstvy dobry sladky chilli papricky, tak nakrajej na kousicky a taky osmaz, mas-li suseny nebo drceny chilli, tak ho pridej az v zaveru, jinak to moc zhorkne (osobne doporucuju habanera...ta jejich bananova vune je v tom dokonala)
    a furu na kousky nakrajenyho cesneku

    pak pridam nakrajenou zeleninu - co mam doma ;-)
    ...dobra kombinace napr. 2-3 mrkve, 2 brambory, 2-3 rajcata
    ...vyborna je i kombinace - cuketa, rajcata, porek
    ...nebo - kvetak, rajcata, paprika
    atd.

    ted to trochu, ale fakt jenom trochu posolim, aby to pustilo stavu, dhal se vetsinou soli az tesne pred dovarenim ;-)

    ted muzes jit 2 cestama, bud si uvarit cocku s kurkumou zvlast a pridat to do smesi, az nakonec, nebo to varit dohromady se zeleninou, to delam ja, protoze cervena cocka je uvarena v cukuletu...

    pak pridam omytou cocku (cervenou loupanou, nebo cervenou neloupanou, nebo normalni cocku, nebo zlutou, nebo....) a zaleju vodou...
    pridam 1 vrchovatou kavovou lzicku kurkumy

    necham rozvarit do mekka
    nakonec pridam bud dobrou garam-masalu, nebo cerny pepr, chilli, na spicku noze roztlucenyho hrebicku, muzes i malicko skorice,...

    a zvhledem k tomu, ze bez cesneku nefunguju, tak este vetsinou prolisuju tesne pred dovarenim dalsi cesnek

    a uplne pred vypnutim do toho vmicham furu nasekanyho cerstvyho koriandru, cerstvym koriandrem i ozdobim

    kdyz chces bejt hodne hoch, tak muze sjeste nahoru, do kazdy misky dat orisek masla, nebo lzici ghi a bozskou krmi mas pripravenu k servirovani ;-)

    a podavam s plackama a "indickym salatem" (cibule nakrajena nakousicky pokapana citronem, nebo limetkou)

    placky - polohruba mouka, voda, udelat hladky, tuzsi testo a smazim je na suchy panvi



    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam