• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    TRYSKOMYS: heh :)
    jedna napl: mlety maso s porkem, druha: bile zeli, oboje vcetne cesneku, zazvoru, predtim trosku na panvi
    dip: cerny ocet,sojovka,fermentovane sojove boby v chilli

TRYSKOMYS
    TRYSKOMYS --- ---
    MRMNK: tak to je vtipny.. vypada to ze jsme tedy nedeli travili stejnym zpusobem...akorat ze ja jim rikam momo podle tibetanu a nepalcu :)

a jakou jsi mel napln?
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    dneska sem zkousel JiaoZi .. tentokrat se docela vyvedlo testo .. 4 dily mouky a 1 dil vody, opravdu dukladne ho prohnist a chvili nechat odlezet, ve vysledku bylo super vlacny a ravioly se delaly skoro samy :)

takze .... Vsem hezky novy rok ve znameni draka!
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    LA_PIOVRA: davam ho rovnou do sklepa, vim ze to nektery lidi nechavaj nejdriv pri pokojovy teplote nekolik dnu... ale i v tom sklepe kde je chladno je to uz po dvou tydnech vyborny .. a pry pomalejsi fermentace dela lepsi chut ...

GUDRUN: zeli obyc cisnky, i kdyz zkousim obycejne hledat hlavky ktery maj na sobe aspon trochu zelenejch listu
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    LA_PIOVRA: jak prilis prevarenou vodu?
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MRMNK: super, dekuju. Nadobu mame podobnou, na blesaku jsem koupil presne tento sadelnak.
    Problem bude asi v teplote, nechal jsem to pri pokojove a take asi v tom, ze jsem mel prilis prevarenou vodu.
    Jak dlouho pri takto zalozenem kimchi nechavas kvasit?
    ARMADA
    ARMADA --- ---
    jsem rad, ze jsem rozviril debatu timhle smerem :))
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MRMNK: no ja zeli krajim na kousky kdyz je vypocene, pak smicham s korenim, necham asi tri dny v teple na lince a pak davam do lednice, normalne v plastove nadobe, nekdy je dele nez mesic, protoze to tak casto nejime a neplesnivelo nidky a to mi dost casto veci prekvapive plesnivi...

jinak mam singapursky chilli a rejzovou mouku nepouzivam, v dost receptech neni a moji znami korejci ji taky nepouzivali...

podle fotky to vypada ale, ze pouzivas "spravne" zeli, ne obyc cinske zeli, je to tak?
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    AUDIAC: "zasype se to kukurmou ... to je takovej ten zlutej japonskej safran" :DD
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    MRMNK: kimči jedině od Babicy! ;)
    Babicovy dobroty - Vyprošťovák + Fakt nevim už jak se to jmenuje - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=OZhQtrI0zAI
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ne, to je ciste chili .. to slovo chilli mouka sem pouzil protoze je to napsany na etikete na baleni
    F0B1C
    F0B1C --- ---
    MRMNK: v tom je uz integrovana ryzovou mouka? to japonsky je palivy docela dost (subjektivne), je bez mouky a jsou to takovy zajimavy mikro vlocky...
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    F0B1C: pouzivam tuhle "chilli mouku" .. nevim jak je na tom japonsky chilli, tohle neni moc palivy a je krasne aromaticky .. takze se ho tam da hodne a kimchi od nej ziska supr chut .. kupuju v Arirangu

MRMNK
    MRMNK --- ---
    takze slibovany report:

kimchi delam v podstate podle tohodle receptu od maangchi - http://www.maangchi.com/recipe/kimchi-kaktugi -
    zkousim ruzny variace a pomery, nekdy s rybi omackou, nekdy bez, s potvurkama jako krevety nebo ustrice jsem nezkousel ...
    driv sem ho delal do velkych zavarovacek a nechaval je v prostoru mezi okny (starej zizkovskej cinzak) kde byla v zime idealni teplota, krasne to pomalu kvasilo, ne mraz jako venku ale zaroven nebylo moc teplo, odhadoval bych to tak na 8-10 stupnu .. uzaviral jsem je vickem s igelitem pod nim aby to vic tesnilo a nikdy sem s plisni problem nemel, (taky se vzdycky pomerne rychle snedlo)
    v lete sem zkousel do lednicky do plastovy krabice na jidlo, tady uz to plesnivelo .. je to imho tim ze tady nebylo zeli napechovany jako v ty zavarovacce o coz vlastne jde ... poradne to tam narvat aby se k nemu nedostal vzduch, jen ke svrchni vrstve ktera je ale castecne ponorena ve vode kterou to zeli pusti ...
    ted jsem presel na kameninovou nadobu do ktery se toho vejde docela dost, .. a zacalo mi to plesnivet, zjistoval sem ruzne na netu co s tim .. je potreba mit to zeli fakt ponoreny aby k nemu nemohl vzduch, pouhe vzduchotesne uzavreni nadoby ale nestaci, ... da se toho docilit ze se necim zatizi ... me nejlepe vyhovuje zatizeni vetsim plastovym pytlikem, ktery je naplneny vodou, cely to krasne uzavre a trochu i zatlaci dolu .. pokud by nebylo dost stavy, pripadne doliju trochu prevazene vody ...
    na zaver foto z vyroby :)

nasoleny, proplachnuty a vymackany zeli ceka na pomadu

patlani zeli mazlavou smesi a nasledne pechovani do nadoby
    F0B1C
    F0B1C --- ---
    MRMNK: jaky pouzivas chilli? ja se ted nemuzu rozhodnout mezi chilli pastou a japonskejma chilli vlockama ichimi tōgarashi
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MRMNK: prosim prosim!

GUDRUN: slane to bylo dost, vlhke taky, imho byl problem, ze misto poklicky jsme pouzili potravinarskou folii, ale to jen spekuluju.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    LA_PIOVRA: jak se vam to povedlo? nemeli jste to moc suche? malo slane?
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ARMADA: pridavam muj oblibeny obchod v gorazdovce, kousek od palacaku, sice nema takovy sortiment jako ten na vinohradech, ale zas te tam nikdo nelame na viru pravou.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    LA_PIOVRA: jj, uz leta :) hodim naky foto a report ..
    ARMADA
    ARMADA --- ---
    díky za tip
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam