• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

    Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    KLONOVAC
    KLONOVAC --- ---
    MRMNK: Prosimtě a když mluvíš o pánvi "Sapa klasika", v kterym konkrétnim obchodě se dá sehnat? Nebo je tam víc míst, kde prodávají pánve?
    KLONOVAC
    KLONOVAC --- ---
    MRMNK: A jakým způsobem na ní vaříš? Máš samostatnej hořák? Nebo ji dáváš na sporák a máš tam nějaké upevnění/podstavec?
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    KLONOVAC: důležitá je ta uhlíková ocel bez dalsi povrchove upravy, nevim jestli se takove daji sehnat s plochym dnem
    mám klasickou pánev ze sapy, myslím 38 stála asi 500, mám ji řekněme 10 let a vaří se na ní stále stejně dobře, respektive některé pokrmy bez ní neuvařím nebo nejdou uvařit tak dobře
    pokud ji budeš kupovat z tržnice tak se nenech odradit pokud bude místy trochu rez, je to vlastnost toho materiálu, jak se zajede a opečovává tak je v poho
    KLONOVAC
    KLONOVAC --- ---
    Ahoj. Chtěl bych si pořídit pořádnou klasickou ocelovou wok pánev a potřeboval bych poradit. V záhlaví jsem se dočetl, že nejlepší je jít pro ni do Sapy. Ale když už budu v obchodě, tak jak vybrat kvalitu? Přečetl jsem pár článků a tak nějak jsem se rozhodl pro plochý (vypouklý) dno s průměrem 10cm. Celkový průměr tak 35cm. Ideálně s dřevěným madlem a tlouštkou plechu alespoň 1,5mm.

    Nebo je to blbost? Co myslíte? Jo a kolik tak řádově ty wok pánve v Sapě stojí? Dík.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MOODYCAT: to bylo jasny hned, jak si psala prvne :)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    VXP: Diky, aspon vim, ze Bun cha neni jidlo pro me, k tomuhle me nikdo nedonuti :D. Nicmene dekuju za osvetu.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Dnes jsem v lese testoval miniaturní outdoorovou pánvičku, kterou mi kamarád udělal seříznutím ešusu na výšku cca 1,5 cm. Zapomněl jsem ovšem doma všechny ingredience, tak vznikl kočkopes ze zbytků, které jsem našel v batohu ála "smažené rýžové nudle s tofu a uzenou slaninou". Namáčel jsem to do sojové omáčky a bylo to překvapivě dobré jídlo, zkuste. :)

    smazene-tofu-m.jpg
    VXP
    VXP --- ---
    MOODYCAT: nudle, maso, zeleninu... hážeš po troškách do té "omáčky" a z té misky jíš :)

    the way we eat "BUN CHA".MPG
    https://www.youtube.com/watch?v=C7oPERN17lQ
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MOODYCAT: Je to správně, teoreticky bys k tomu měla i kousek limetky dostat. A omáčku je nejlepší do bunch cha prostě nalejt :)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Tak jsem mela Bun Cha. A nebylo to hrozny! Zaujalo me, ze to maso chutna trochu po limete nebo cem? Ma to tak byt?
    Jo a dostala jsem k tomu vedle takovou tu omacku, co se do ni namacej zavitky, ale nevedela jsem co s ni...bala jsem se, ze kdyz si ji naleju do jidla, tak to poseru :D. Jak je to spravne?
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    V Modrym slonovi na Miladě Horákový v Praze maj čerstvě bylinky. Perilu, thajskou bazalku, galangan..

    a nasel jsem dobrej web
    Asijské bylinky | Úplně všechno o asijských bylinkách.
    http://www.asijskebylinky.cz
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Tak jsem dnes zkusil druhý z deseti zde zveřejněných "Jednoduchých receptů na tofu", konkrétně General Tso's Tofu:
    General Tso’s Tofu
    http://domesticsuperhero.com/general-tsos-tofu/
    A bylo vynikající, parádní omáčka i osmažené tofu v kukuřičném škrobu chutnalo výborně. Jen omáčka nebyla zdaleka tak viskózní jako na originál obrázku. Tudíž jsem zvolil nevhodný talíř a výsledek vypadá jak nesnězený oběd ze školní jídelny 70. let. Nenechte se odradit fotem, je to mňamka.
    tofu-tse.jpg
    EZEE
    EZEE --- ---
    Muzu doporucit!
    Chicken in Hoisin Sauce | Sanjeev Kapoor Khazana
    https://www.youtube.com/watch?v=saRx-IDfBYQ
    MICKK
    MICKK --- ---
    MICKEY_MOUSE: deep fry není osmahnutí, spíš fritování
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MICKEY_MOUSE: nejspíše chtěl autor napsat 1/3 šálku a nějak mu to uteklo.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Chci se zeptat na měrné jednotky v anglických receptech. Většinu chápu, ale uvádí se tam "cup", což když dám vygooglit, odpovídá cca čtvrt litru. Vůbec mi to ale nedává smysl, např. v tomto receptu je uvedeno "3 cups" oleje, což je 3/4 litru na osmahnutí pár kostek tofu na pánvi.
    General Tso Tofu – China Sichuan Food
    http://www.chinasichuanfood.com/general-tso-tofu/
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Výtečný kanál na thajskou kuchyni, už jsem něco zkoušel a funguje to.

    Pailin's Kitchen - YouTube
    https://www.youtube.com/channel/UC27C_HWo-UmKkdWGsRJZ8EA
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Obalované tofu s pažitkou: http://www.chinasichuanfood.com/pan-fried-tofu-with-egg-and-chive/
    tofu-smazene-ryze.jpg Rychlé a moc dobré. Dal jsem si k tomu trochu rýže a byl to dobrý nápad.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    ZUZKAOU: Díky za tip, semínka sezamu mám, tak je použiju se slunečnicovým. Pravda je, že nejsem žádný gurmán, vařím sice rád, ale rád i improvizuji, nejde mi nikdy o to dosáhnout nějaké konkrétní chuti, ale uvařit dobré jídlo. Rád experimentuji a jsem k tomu i chuťově vybaven — je mi fuk, jak co chutná, když to chutná dobře. :) Chápu, že to někomu může znít kacířsky, ale já to mám v sobě prostě nastavené takto...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MICKEY_MOUSE: sezamový olej má třeba kaufland,

    Olivovým to nenahrazuj, má příliš specifickou chuť, použij obyčejný řepkový nebo slunečnicový, co máš doma. Pokud tam chceš dodat sezamovou chuť, tak buď přidej trošku tahini (to koupíš ve zdravé výživě) a nebo opraž nasucho lžičku sezamového semínka a namel na prášek a ten přidej do jídla. Mel to těsně před podáváním, namleté to rychle žlukne.

    Jinak tomu jídlu se nic nestane, když tam sezamový olej nebude, jen to bude o tón chuti plošší. Ale ne o hlavní tóny.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MICKEY_MOUSE: funkčně to bude úplně jedno, ale chuťově to bude sakra jiné. Stejně jako je olivový jiný než rýžový a ten je jiný než z vlašáků, i ten sezamový chutově nenahradíš. Pokud je to ale prostě "z nudy na zkoušku, vždyť tam moc složitých a drahých věcí nebude", tak bych se toho nebál.
    Pokud chceš mít odpovídající originální chuť, případně je práce se sháněním zbytku surovin, určitě bych si na sezamový počkal.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    XCIDER: Jasan, chápu, že nejsou živočišné. :) Měl jsem na mysli "běžně prodávané, které má každý v lednici", sesamový jsme nikde v okolí nesehnal, tak potřebuji zaimprovizovat. Dnes zkusím při vaření oběda ten sesamový nahradit olivovým a uvidíme. Tipuji, že asi neomdlím a bude vše v pohodě, budu zkoušet jeden z receptů na tofu, které se tu nedávno objevily a zaujaly mě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam