• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    ZUZKAOU: Díky za tip, semínka sezamu mám, tak je použiju se slunečnicovým. Pravda je, že nejsem žádný gurmán, vařím sice rád, ale rád i improvizuji, nejde mi nikdy o to dosáhnout nějaké konkrétní chuti, ale uvařit dobré jídlo. Rád experimentuji a jsem k tomu i chuťově vybaven — je mi fuk, jak co chutná, když to chutná dobře. :) Chápu, že to někomu může znít kacířsky, ale já to mám v sobě prostě nastavené takto...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MICKEY_MOUSE: sezamový olej má třeba kaufland,

    Olivovým to nenahrazuj, má příliš specifickou chuť, použij obyčejný řepkový nebo slunečnicový, co máš doma. Pokud tam chceš dodat sezamovou chuť, tak buď přidej trošku tahini (to koupíš ve zdravé výživě) a nebo opraž nasucho lžičku sezamového semínka a namel na prášek a ten přidej do jídla. Mel to těsně před podáváním, namleté to rychle žlukne.

    Jinak tomu jídlu se nic nestane, když tam sezamový olej nebude, jen to bude o tón chuti plošší. Ale ne o hlavní tóny.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MICKEY_MOUSE: funkčně to bude úplně jedno, ale chuťově to bude sakra jiné. Stejně jako je olivový jiný než rýžový a ten je jiný než z vlašáků, i ten sezamový chutově nenahradíš. Pokud je to ale prostě "z nudy na zkoušku, vždyť tam moc složitých a drahých věcí nebude", tak bych se toho nebál.
    Pokud chceš mít odpovídající originální chuť, případně je práce se sháněním zbytku surovin, určitě bych si na sezamový počkal.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    XCIDER: Jasan, chápu, že nejsou živočišné. :) Měl jsem na mysli "běžně prodávané, které má každý v lednici", sesamový jsme nikde v okolí nesehnal, tak potřebuji zaimprovizovat. Dnes zkusím při vaření oběda ten sesamový nahradit olivovým a uvidíme. Tipuji, že asi neomdlím a bude vše v pohodě, budu zkoušet jeden z receptů na tofu, které se tu nedávno objevily a zaujaly mě.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KASUMI: tak jsme vcera dali bun tom can a byla moc dobra. Diky za tip :)
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    ten z prazeneho sezamu je imho chutove nenahraditelny. jinak je to asi fuk, kdyz potrebujes jen omastit :) btw. sezamovy i olivovy olej jsou rostlinne...
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Zdravím, mírně kacířská otázka - čím běžným nahradit sesamový olej? Olivovým? Rostlinným? Je to fuk? Nebo je naopak z nějakého důvodu nenahraditelný?
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    EZEE: Takovej stánek to je.
    EZEE
    EZEE --- ---
    SALAMAN: Myslis tu restosku za Kotvou?
    ABGD
    ABGD --- ---
    NENUFER: aha no tak to se mi taky nelibi
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    ABGD: nastvali ma ze sa stahuju prec, rada som tam chodila. :-) Nie ze by s ich jedlom nebolo nieco v neporiadku ale prisla som tam a buda vystahovana. Nahradna verzia Pho Bo vedla mi neprislo nic moc. Budem musiet odskusat nieco ine.
    ABGD
    ABGD --- ---
    NENUFER: co konkretne? jestli mzslis ten jak tam pres obed maj takoveto vezmi si co chces plus dostanes misku vyvaru a kopec ryze, ten mi prijde ok
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    Dneska jsem si dával bánh mì v Praze u Kotvy a teda celkem dobrý. Uvnitř bylo vepřové - křupavé, dobré, ale až moc slané.
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    Včera ma naštval Čínsky bufet v tržnici Malešice - sťahujú sa do SAPY :-(
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    SAMOUT: Ja tam taky moc casto nechodim, ale zrovna dneska jsem si rekla, ze kaslu na delani obeda a vzhledem k tomu, ze uz jsem mela nejakou dobu chut na Pho tak jsem tam skocila a super...opravdu velka misa polivky k tomu citron, marinovany zazvor s cesnekem? a vedle v misticce chili a cesnek?...kazdopadne najedena krasne:)
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    MUTHA: Tos mě potěšil, nádherné tipy, co s mým oblíbeným tofu. Vesměs i vcelku jednoduché, přesně jak to mám rád, do toho je radost se pustit, dobrá výzva.
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    MOODYCAT: zkus bun bo nam bo, přítel, kterej je hodně vybíravej, ho má nejradši. podává se v míse, což se mně osobně jí líp než bun cha, protože se to dá líp zamíchat a chutě se tak spojí. tady určitě poradí, kde maj dobrý.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    HOVNOVCUKRU: Třeba to přehnali s glutamátem nebo používají jinou rybí omáčku.
    MOODYCAT: Hádal bych, že ti prostě nechutná rybí omáčka. Jinak nejlepší je zajít do Sapy - jsou tam i podniky, kde není špína a koncept je blíž restauraci, než zaflusanému bistru. Třeba restaurace 999 - sice jsem tam nebyl, ale zvenku to vypadalo velice slušně a bůček voněl až ven. Mají menu v češtině, ale rozhodně si vyber něco tradičního vietnamského. Pomůcka k orientaci: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1_-KMQJBq5UIGn2pJOg6TzhWBC0Q&hl=en_US

    nebo

    sapamapa.cz
    http://www.sapamapa.cz/
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    Pho Viet v Ostrovní je taky suprový
    HOVNOVCUKRU
    HOVNOVCUKRU --- ---
    Já mám jen jedno místo, kde mi bun bo nam bo fakt moc nechutnalo a to v banh–mi–ba kousek u Dlouhé. Něco tak hnusného jsem dlouho neměla. Ani nedokážu popsat, co přesně tam bylo špatně.. hlavně ta "omáčka".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam