• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    MC_KALAPU
    MC_KALAPU --- ---
    LEENVECKA: já si teda myslim, že se i to vaření doma hodně posunulo a troufl bych si tvrdit, že "střední třída" nejí nějak zásadně špatně, nepestře, nudně. když srovnám se zbytkem evropy, tak nás vlastně považuju za jídelně dost nekonzervativní národ. např běžnej ital jí na dovolený vpodstatě výhradně v pizzeriich, protože prostě neitalský nezná, nejí. domácí vaření ve spoustě zemí se smrsklo na ohřívání tv dinners, a je ot považovaný za stravovací standard (to zas mířím na uk), když budeš ve švédsku kdekoliv mimo velký město, jediný jídlo, který seženeš mimo domov je pizza, hotdog a kebab.
    naopak v česku jsme podle mě docela dost se vlastně obohatili a nebyli jsme nikdy úplný konzervy, dneska si lidi doma dělají pho, odjakživa takovou tu českou čínu, různý obohacení z dalších evropských kuchyní nevyjímaje, i když prostě ty špagety rozvaří a omáčku udělaj z protlaku, nebo ňákej takovej smrtelnej hřích.
    a podle mě si to obecně máme i tendenci trochu malovat, když jsi někde 3 tejdny a každý den zkoušíš něco nového, tak ti to přijde fantasticky pestrý a barevný a divoký, ale když bys byla půl roku někde, kde prostě každej den tlačíš nudle s jiným poměrem sojovky, octa, shaoxin, pepřovýho oleje, chilli oleje a sezamovýho oleje, tak ti ta ta typická chuť taky začne připadat všudypřítomná a vlastně trochu jednotvárná. jakkoliv třeba čínskou kuchyni považuju za extrémně pestrou a různorodou, tak prostě se zavázanýma očima poznáš, že jíš jídlo z čínskný kuchyně. ne, že by člověk řekl, že je to "nějaká asie", řekneš v podstatě najisto, to je čína. to je vietnam. to je japonsko. pokud nebudeš brát ta jídla, který mají všude, jako třeba zha jia mien, který má překryv vlastně od japonska přes koreu po čínu, jen se trochu jinak jmenuje.
    no nic, jediný, co jsem chtěl říct, že si vlastně myslím, že pokud už chceme hodnotit, jak si kdo vaří doma (to máš přeci ve svých rukou, ne?), tak si myslím, že žijeme na jednom z těch lepších míst na světě (ale třeba je to jen osvícenstvým mámy, že od mala do nás cpala vlastně dost různorodou stravu) a jsem vlastně překvapenej, že nejsme ve všem až tak konzervativní národ, za jakej nás považuju
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LEENVECKA: Blahopreji, nasla jsi diru na trhu, udelej video a vydelas majlant. Tricet let nic neni z hlediska tradic a civilizace. Pockej si tak tisic.
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    MAKROUSEK: ja mluvim o bezny kuchyni, tu co si lidi vari doma ne o zazitkovy restauraci. Kdyz koukam sem tam ne nejaky ty weby pro zensky a jak si tam spousta stezuje, ze nevi co varit a vetsinou skoci stejne u rizku, gulasi, rajsky, nejaky uho omacce a nebo veprovym se zelim, spagetach ... prakticky skoro vsechno strasne tezky jidla bez davky zeleniny ...

A pak treba vidis tohle video a jen slintas a zacne si ty jidla delat doma a proste uplne totalne jiny zazitek z jidla :)
    100 HEALTHY & EASY KOREAN DISHES
    https://www.youtube.com/watch?v=hCU6nic60-Y&t=1348s

nebo treba :)
    【作り置き】1週間分の簡単レシピ24品とお弁当を作った1人暮らしの家庭料理記録|Living Alone in Japan | Meal Prep | VLOG
    https://www.youtube.com/watch?v=qcLdEccFWcQ&t=1522s
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LEENVECKA: Vyvinula. Jdi do Marie B nebo treba do 420. To, ze za to lide nechtej tolik platit je jina vec.
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    MAKROUSEK: jako jo chapu, ale sakra .. mame vic jak 30 led od revoluce, cerstve zbozi pomalu cely rok a aby se aspon trosku ta kuchyne nevyvinula? trosku vic zeleniny, min masa, celkove lehci ...
    Posledni dva roky jsem castecna vegetarianka, sem tam si maso dam, kdyz neni zbyti a nebo mam vyjimecne na neco chut, ale vetsinou jim jen ryby, mlecne veci a vajicka a od ty doby je mi fakt lepsi.

A tak trosku jsem se zblaznila do asie a proste nebe a dudy a tak sakra dobry a zajimavy chute, tolik moznosti jak si uvarit za vetsinou i par kacek a par minut zajimavy, chutny a vyzivny jidlo. Sleduju ted jendu holcinu z Jizni Korei co pracuje pro Samsung a ty shors co dava co maji na pobocce za jidla proste neskutecny. A vzdycky, kdyz to vidim tak si proste jen pozvdechnu jak nudnou mame my ceskou kuchyni :(

My favorite type on bun at the korean station! #koreanfood #foodie #mukbang #korea #asmr
    https://www.youtube.com/shorts/JPOlBdnAoeQ
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Lidé, čtěte!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MAKROUSEK: "Čímž samozřejmě netvrdím, že ty rakouský a německý jídla... nebyly ovlivněný stejnejma klimatickejma podmínkama."
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SALVATOR: I v Nemecku a Rakousku byla zima.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MAKROUSEK: Akorát že srovnávat současnou českou kuchyni se středověkou českou kuchyní jsou ale dost jabka a hrušky. Ta naše současná je spíš německo-rakouská a je znatelně odlišná od ostatních kuchyní slovanskejch národů. Čímž samozřejmě netvrdím, že ty rakouský a německý jídla, který během germanizace Čech postupně převládly, nebyly ovlivněný stejnejma klimatickejma podmínkama.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    MAKROUSEK: tzv. malá evropská doba ledová od 14 do 19 století.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LEENVECKA: Protoze u nas toho takhle moc neroste a ve stredoveku tady bylo dost zima, tak lidi potrebovali hodne kaloricke jidlo, aby prezili.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    87HIGHFLYER: to mne taky zajímá!
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    Ja vzdycky, kdyz vidim asijskou kuchyni tak cim dal tim vic a vic nechapu tu ceskou ... krasny fotky!
    FAT
    FAT --- ---
    NOIZER: Naprázdno polykám a ještě mi tečou sliny...
    ;-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    NOIZER: Tak s mistnim pruvodcem to muselo byt skvely!
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    NOIZER: co je to pruhledny vejce?
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Byl!:) sice cesta s prckem (rok a pul) byla ocistec (20h tam a 24h zpatky home-home), ale rodina byla rada a tchan vari moc dobre!:) pribral jsem asi 3 kila za ten mesic:)))
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    To musel bejt super zazitek :)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Jo a jeste tenhle streetfood stanek:)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam