• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLBHKOsvadba - rozprávka na jeden deň
    ATARI_HAGYAWA
    ATARI_HAGYAWA --- ---
    GOBERS: ja som naopak niekde citala ze zasnubny prsten by mal mat minimalne hodnotu dvojnasobneho platu.. :)
    IM_MORTAL
    IM_MORTAL --- ---
    GOBERS: děkuji pěkně :)
    ATARI_HAGYAWA
    ATARI_HAGYAWA --- ---
    POTTY: ty budes nosit zasnubny prsten len do svadby? Ja mam teda tu drahsiu variantu a rozhodne ho nemienim potom odlozit do trezoru.. Po svadbe si ho dam na pravy prstenicek.. :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    IM_MORTAL: Je to tedy zase spise dotaz do tohoto klubu [ Etiketa a slušné chování ] (to bych nebyl ja, abych si neudelal reklamu, ze? :-D), ale v podstate je to asi tak, jak jsem psal nize.

Zasnubni prsten je jen jeden a dava ho snoubenec snoubence jako zastavu budouciho snatku (pokud k nemu nedojde, tak se prsten vraci, nektere zeme to maji dokonce v zakonech). Obvykle byva s drahym kamenem (prominentni misto mezi ostatnimi zaujima diamant, ale neni rozhodne nezbytny), kov neni stanoven, ale zlato, platina a stribro jsou obvykle (asi v tomto poradi), v moderni dobe i ruzne alternativni materialy nebo kombinace nekolika kovu.

V nekterych zemich (zejmena spanelsky mluvicich) je zvykem, ze zena muzi k zasnubam dava reminek na hodinky (obvykle take z draheho kovu).

Pokud jde o cenu zasnubniho prstenu, tak nemela by presahovat dvojnasobek mesicniho platu muze. Prilis drahe zasnubni prsteny jsou vnimany jako nevhodne, protoze mohou predstavovat velky natlak (nezapominejme, ze je z hlediska zvyklosti zcela v poradku, kdyz zena i po zasnubach od snatku odstoupi).

Pro snubni prsteny se nejcasteni pouziva tvar prosteho krouzku, nekdy s vyrytymi inicialy a datem svatby po vnitrnim obvodu. Materialy jak receno vyse, jen mnohem vice prevazuje zlato. Prosty vzhled snubnich prstenu je dan zejmena tim, ze idealne je oba manzele nosi neustale, pricemz pri nekterych cinnostech by slozitejsi prsten mohl vadit, nebo i zpusobit nehodu.

Takze asi tak. :-))

IM_MORTAL
    IM_MORTAL --- ---
    GOBERS: já teda nevim - jelikož žluté zlato doslova nesnášim, tak sem navrhla stříbrný prsten a přítel málem vyletěl z kůže, že snubní prsten musí být zlatý, bo z platiny, že stříbro je "laciné" ve smyslu, kde nejde jen o peníze. samozřejmě mluvím o snubním - jsou teda nějaká nepsaná pravidla pro zásnubní a snubní prsteny?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    POTTY: Vsak nic proti zirkonum. :-) Tradicni je spis ta forma, materie uz je druhorada.
    A mas naprostou pravdu, ze prilis nakladne snubni prsteny jsou nevkusne. Opet tradice pravi, ze prvsten by nemel stat vice, nez dvojnasobek mesicniho platu, ale jak rikas, stribro + zirkony odvedou stejne dobrou praci.
    Nakonec, podstatne na tom prstenu neni z ceho je, ale proc je...:-)
    POTTY
    POTTY --- ---
    POTTY: Jinak ten můj zásnubák vypadá podobně jako tenhle: http://www.prsten.cz/index.php?kategorie=prsteny&akce=detail&CP=1144 , akorát, že nemá jeden velký kámen, ale dva malé. :) Tudíž jsou ty dvě "nožičky" i trochu víc u sebe. :)
    POTTY
    POTTY --- ---
    Tak jsem hlasovala pro platinu, protože většinu šperků mám ve stříbře, čili by se mi žlutozlatý k ničemu nehodil, a mám tu barvu i o něco raději. Ovšem mám trochu obavu, abychom nakonec z finančních důvodů neskončili u stříbra...uvidíme. :)

GOBERS: No, v tomhle asi nejsem dostatečný snob :), ale vzhledem k tomu, že zásnubní prsten budu nosit necelý rok, tak jsem si nakonec vybrala stříbný se zirkony...na zběžný pohled nikdo rozdíl nevidí a na tak krátkou dobu nošení by mi diamant připadal jako plýtvání. :)
    KLBHKO
    KLBHKO --- ---
    GOBERS: konečne ľudia pochopili ako to má vyzerať :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    KLBHKO: Tradicni kombinace je (nekdy od zacatku 20.stol.) zasnubni prsten s diamantem a svatebni prsteny hladke (pripadne vevnitr s rytymi inicialy).
    IM_MORTAL
    IM_MORTAL --- ---
    KLBHKO: přesně ten uprostřed sem měla jako malá, ale jen stříbro a diamant to určo nebyl :D
    KLBHKO
    KLBHKO --- ---
    anketa je len o obrúčkach, pre zásnubné prstene by sme museli mať aspoň dvadsať možností....preto svojich favorit hádžte sem rovno :)
    KLBHKO
    KLBHKO --- ---
    KLBHKO
    KLBHKO --- ---
    KLBHKO
    KLBHKO --- ---
    napr. tento je perfektný, ale asi bude nepraktický
    KLBHKO
    KLBHKO --- ---
    KLBHKO
    KLBHKO --- ---
    A k nej tento ako zásnubný... je síce vedený ako obrúčka, ale je dokonalý. Prsteň s odstávajúcim očkom by u mňa asi nemal dlhú životnosť
    KLBHKO
    KLBHKO --- ---
    táto je dokonalá, stelesnená jednoduchosť
    KLBHKO
    KLBHKO --- ---
    KLBHKO
    KLBHKO --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam