• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLBHKOsvadba - rozprávka na jeden deň
    KLBHKO
    KLBHKO --- ---
    TANAIS: vydám sa raz alebo vôbec. možno som naivná, ale chcem aspoň veriť tomu, že to je významné rozhodnutie a nie prechodné obdobie podľa nálady. dnes sú rozvody v móde, považujem to za nezrelé a spoločnosť dehonestujúce
    POTTY
    POTTY --- ---
    No já třeba taky nevím, jak na tom budu v budoucnu, ale předmanželskou smlouvu považuji za samozřejmost...jednak kvůli majetku, ale především kvůli dětem. Partnerovi totiž třeba i věřím, ale nevěřím sobě. Co já vím, jestli se nerozvedu kvůli nějakému mladému lvovi salónů a nebudu chtít vzít děti s sebou a zabránit jim, aby vídaly otce? Jsem schopná kdejakých kravin a chci, aby jich děti byly pokud možno uchráněny...
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    BAMBULE: nemůžeš pouszovat všechny případy jednou větou :) Ano, v tvém případě chápu, že pokud nevíš, jak na tom budeš v budoucnu, nechceš řešit aliemnty apod. Jenomže my jsme s manželem některé věci dopředu věděli :)
    BAMBULE
    BAMBULE --- ---
    Pokud se jedná o majetek, chápu lidi, co uzavřou přemanželskou sml, ale ty děti mi v tom nesedí....i co se týče peněz...stát určuje malé alimenty, často směšné, ale i tak si to dopředu vytýčit ve sml, to přeci nejde, když nevím, jak na tom budeme v budoucnu a to teď myslím čistě finančně...já se za měsíc vdávám...nemám nějaké přehnané iluze, ale nějaké jsem si nechala a snad mi zůstanou :o)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    KLBHKO: kéž by to bylo na světě tak jednoduchý :) Nejde o to, jestli tě někdo chce nebo nechce podrazit. Ale může se stát spoustu věcí, který dopředu nedokážeš předpovědět. Jsem vdaná podruhé. I poprvé jsem s manželem uzavírala smlouvu. Osvědčilo se to.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    BAMBULE: no, asi tak, jako dopředu nevíš, jakej bude ten druhej partner :) Ale ve smlouvě není nic o tom, jakej kdo bude rodič. Ale jak kdo dítě zaopatří a jak se kdo o dítě postará, pokud dojde k rozvodu. V tom je trochu rozdíl :-)
    KLBHKO
    KLBHKO --- ---
    ja som tiež neni veľký fanúšik takejto prezieravosti, beriem sa s myšlienkou, že je to navždy a basta, ak nie, potom to budem riešiť. ak mu budemveriť natoľko, že si ho chcem vziať, verím aj tomu, že by ma v najhoršom prípade nechcel podraziť
    BAMBULE
    BAMBULE --- ---
    Hm, to mi příjde zvláštní....člověk sám neví, jaký bude rodič, natož aby to věděl o tom druhém a dopředu to rozhodl....určit co s dětma, to je zvláštní, ale proti gustu žádnej dešputát... :)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    v té době to bylo "co budeme mít" :)
    BAMBULE
    BAMBULE --- ---
    s dětmi, co už máte, nebo budete mít?
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    LE_JOUEUR: mám s manželem uzavřenou, právníkem schválenou, notářsky ověřenou sjm, ve které máme i dohodu o tom, co se stane s dětmi a s dalšími drobnostmi, pakliže se rozvedeme.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ATARI_HAGYAWA: ano, ale to neni predmanzelska smlouva
    je to zuzeni sjm

predmanzelska smlouva je institut, ktery nase pravo nezna
    (ackoliv efekt dohody o zuzeni sjm je stejny)

(ps je to jen pravnicka vec, pro normalni zivot to neni podstatne, ale to je moje degenerace :)) proste to neni predmanzelska smlouva, jako ji zna napriklad americke pravo)
    ATARI_HAGYAWA
    ATARI_HAGYAWA --- ---
    no co ja viem, predmanzelska zmluva je v CR normalne platna a dokonca nam ju pravnik na nasej fakulte doporucoval uzatvarat.. :) je to vlastne ako spominala Kasumi, zuzenie SJM.. nasla som vzor - viz http://www.ipravnik.cz/ipravnik/ipravnik.nsf/0/C38DDE14BA6CD76AC1256F90003F6D72
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    podle ceskych zakonu se da vyloucit vznik SJM.. pripadne se da zuzit, co co nej patri.. a imho to jde i pred vznikem manzelstvi.. ale institut predmaznelske smlouvy tady neexistuje a ve vztahu k SJM by to mozna nebylo platne ani jako inominat, pokud by tam jasne nebylo receno to, co vyzaduje zakon o rodine a nebylo by to u notare...
    KLBHKO
    KLBHKO --- ---
    zmluva o majetku...hm, neviem. to čo vnášaš do manželstva je asi tvoje, to neviem, ale čokoľvek nadobudnuté počas, okrem dedičstva a výhry tuším, tak to je spoločné a manželia tým nakaldajú ako keby boli jedna osoba
    LE_JOUEUR
    LE_JOUEUR --- ---
    KLBHKO: predmanzelska smoluva neni "smlouvou". Majetek manzelu bude spolecny, ale kazdeho zvlast bude to, co do manzelstvi vnese, vse to, co nabyde v manzelstvi, uz spolecne je, pokud se ve smlouve u notare nesepise jinak "tento dum co kupuji, bude jen muj" "dum, co jsem vnesl do manzelstvi budou obou"...
    tedy, napsalo by se to asi jinymi slovy :)
    a predmanzelska smlouva je jen smlouva o majetku, neda se tam dat nic o detech a nevim, jestli neco s vernosti "jestli mi bude neverna, nic nedostane" - asi ne....
    KLBHKO
    KLBHKO --- ---
    aká je vlasten v tomto česká legislatíva? nemám vôbec predstavu. viem, že na slovensku nemajú predmanželské zmluvy platnosť, resp. nič také u nás neexistuje. po uzavretí manželstva je všetko nadobudnuté počas jeho trvania v rámci BSM - bezpodielového spoluvlastníctva manželov. toto sa dá zrušiť, ale musí to mať dôvod, napr. živnosť jedného z manželov, a treba o to požiadať až po uzavretí manželstva myslím
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    POTTY: Tak zitra, jestli zbyde cas skocit do knihovny. :-)
    POTTY
    POTTY --- ---
    GOBERS: Podívej, prosíím. :))
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    POTTY: No to bych se musel podivat do Talmudu, jestli tam o tom neco je. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam