CHIHIRO: clovek jde na ten kurz s tim, ze vydrzi celych 10 dni, coz i stvrdi svym podpisem na prihlasce. Samosebou je mozno z kurzu odejit, prostor kde kurz probiha neni ohranicen ostnatymi draty ani nikdo nestoji na hlidce, cele todle ani neni o povinnostech ci nutnostech neco delat ci dodrzet. Pokud chce však člověk poznat Vipassanu v pravé podobě, pak by mělo být i v jeho vlastním zájmu všechna pravidla dodržet, stejně tak jako zůstat celých 10 dní, aby mohl techniku správně pochopit. K dispozici jsou vsak tzv "Učitelé" aneb vetsinou jeden ci dva dlouhodobe paktikujici a "zasveceni" do pozice "Ucitelu", kteri ve spolecnych meditacnich mistnostech sedi jakoby naproti meditujicim na decentne vyssim miste (toto je z duvodu ruznych mi zatim neznamych duvodu, co vim tak je, ze to pusobi uklidnujicim dojmem, navic ucitele praktikuji behem meditaci tzv Metta Bhanu (omluvte mne pokud je to nepresne napsane), coz je o tom ze "vysilaji" mezi studenty Mettu čili lásku, mír a sílu k meditaci. Tidle ucitele davaji k dispozici dvakrat behem dne prostor k dotazum studentu, kteri se setkali s nejakym problemem, nevi si s necim rady, trapi je neco fyzickeho ci psychickeho, chteji odejit, nemaji sebeduveru, otevrelo se jim neco co necekali, ci naopak zazili neco extra co nevi jak by poposali, neco exkluzivniho, proste tak jak kdo ma potrebu si neco ujasnit (todle je jedina moznost kdy clovek muze mluvit :) pak jeste taky kdyz ma nejake organizacni problemy (neni zachod papir, zarovka praskla apod.), tak todle muze sdelit tomu urcenemu personalu.
Pokud však i přesto člověk chce odejít, proč se to nedoporučuje je pak hlavně ten důvod, že to může mít neblahé psychické následky na jedince po delší dobu v podobě ztracené sebedůvěry či jejím nahrazení falešenou sebedůvěrou, zabřednutí do různých psychostavů (ať už jemných či hrubších), hlavně však nepochopení techniky. Není to vskutku nic lehkého, spousta lidí se k tomu za život ani nedostane, spousta z těch co o tom zaslechnou zůstanou pouze u toho zaslechnutí a odradí je např ta pravidla, spousta i když akceptuje všechno todle tak se k tomu prostě z jiných různých důvodů neodhodlá. Ti kteří se rozhodnou že to absolvují již sami o sobě jsou silní lidé, avšak s čím se tam mohou setkat je vskutku individuální a nepředvídatelné, a stává se že někteří to prostě nezvládnou do konce a odejdou dřív. Ale takových případů je minimum, a jak jsem již zmínil, většina je z přínosů tak nadšena, že ani nemá chuť se po dokončení kurzu vracet domů :))
No a nakonec - to, že člověka napadají myšlenky že je nula a opustí kurz a co že to tam vlastně dělá za bláznoviny jsou zcela normální a na pořadu dne a souvisí s tím jak se čověk nachází na pomyslné sinusoide v miste prohlubne svych pozitivnich ci negativnich stavu :) To ze se myslenky tak nahromadi ze se zhmotni v neci fyzicky odchod je procesem dlouhodobejsim a vyzaduje to nakupeni vetsiho mnozstvi negativity resp nepochopeni a delani neceho jinak nez by se melo apodobne.
SPHEX: k tomu musím dodat bohužel - termín je však zvolen záměrně v tuto dobu, neboť trvá 10 dní, a todle je období kdy k tomu pracující lidé potřebují co nejméně vybírat dovolenou. Vánoce s rodinou a Novoroční kalba tak neproběhne, avšak z vlastní zkušenosti k tomu musím říct, že alespoň v mém případě Vánoce již nejsou to co bývaly, s rodinou (svou žádnou nemám) jsem plně když s němi jsem a ne jednou v roce na Vánoce dle nějakého plánu. Novoroční kalba je pak pro mně kalba jako každá jiná, navíc tomudle stylu života už moc nehodluju, takže nemám s obojím žádný problém. No a nakonec - to že se člověk rozhodne a kurz absolvuje v tuto dobu, tak tím co zažije a jak ho to alespoň malinko ovlivní, tak přinese sám sobě a celé rodině daleko víc než když s nimi stráví svátky ve standardním stylu (můj názor a zkušenost).
Jinak je v plánu na příští rok udělat kurz také přes letni prazdniny prave pro tyto lidi. (ale řekněme si na rovinu - neobjevi se nahodou zase jiny problem v podobe - Á já už mám zamluvenou cestu k moři, Á do toho nejdu, vždyť jsou tropicka vedra, ...?)