• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EKONYVIPASSANA - meditační technika & umění žít
    EKONY
    EKONY --- ---
    MARSHUS: karle to ziram! lepe bych to nenapsal ..
    A_NICK_MARDER: tendle klub neni primarne pro lidi, kteri maji jiz kurz za sebou - ti uz vi co a jak a ti uz tydle informace samosebou nepotrebuji. tendle klubik je pro predani co nejoebecnejsich informaci lidem co s tim nemaji zkusenost. Je jasne cos tim chtel rict, ale kdyz nekdo nevi jak se to dela, tak jak to muze delat. Ono se lehce rekne pozoruj svuj dech, ale spravne ho pozorovat je trosku jine kafe. Proto tendle klubik, proto tydle informace, proto 10denni obet prave Goenkovy Vipassany, protoze pak uz clovek vi, ale ne jen jako infromaci, ale jako prozitek a muze spravne denne praktikovat..
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    DAGHOR: tak nějak a ještě stručněji, super :)
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    A_NICK_MARDER: já nevim jestli si na nějakým goenkovi byl, hlavní rozdíl mezi knížkou, videem a kurzem je právě cca 10 hodin denní praxe která se pár dní před koncem změní v meditaci nepřetržitou (v lepším případě). to všechno pod vedením zkušených meditátorů co za sebou mají třeba desítky let praxe (letos to byl učitel co si první lekci dal u goenky v roce 1973 a od té doby jede nepřetržitě), kteří pravidelně zjišťují v jakým stádiu pokroku jsi, dvakrát denně ti odpovídají na otázky a celou dobu společně se studenty sedí a meditují. takovej ten typ člověka co o něm víš ačkoliv je ještě za rohem, takovej vliv má na meditaci studenta (a tohle neumím vysvětlit ale experimentálně jsem to ověřil x-krát)

    dále je nutno připočíst k dobru vlastnosti meditačního centra - student od prvního dne je bez kontaktu s jinými, dodržuje ušlechtilé ticho a časový rozvrh včetně jídla. tím je zajištěn pevný základ Sila - morálky, bez které seriozně meditovat nelze.
    další výhodou je pak pořadí meditací, dva dny čisté Anapana (pozorování dechu) pro zjemnění a zklidnění mysli, den pro přechod k Vipassaně a 4-tý den iniciace do Vipassany (součástí první hodiny a pravidelných sezení je adhitthana - sezení s pevným odhodláním kdy student nemůže pohnout nohama, rukama nebo otevřít oči).
    10-tý den se vyučuje meditace metta (soucitná láska), která kurz uzavírá a studentům pomáhá vrátit se zpátky do reálného světa.

    Goenkovi video přednášky pak slouží jako vysvětlení toho co se studentovi přes den dělo, a většinou jsou proložené vtipy včetně těch na adresu "retreat freaků" nebo lidí co si chodí na kurzy pouze poslechnout přednášky, ovšem dozví se na nich také že jakkoliv vtipné či zábavné nebo přesné přednášky jsou, základ vipassany je v denní praxi.

    samozřejmě že návrat do reality bolí, nepříliš lidí po prvním kurzu začne pravidelně sedět, dokonce návratnost nových studentů na další kurzy je snad 20%. a ty, co skutečně začnou praktikovat pak velmi bolí to, jak je meditace těžká oproti té v centru které je na meditace zařízeno - o to lepší je pak dát si práci pomocníka/servera, který za a) pomáhá dhammu předávat novým studentům a tím dává dar který pomáhá i jemu a za b) medituje v pracovním prostředí, jednou nohou v realitě a denních povinnostech - taková služba dává mnohem větší jasno do toho jak a proč doma meditovat.

    kurzy jsou také součástí života starých studentů, pro ukázku co je minimem starého studenta:

    The minimum needed to maintain the practice:

    one hour in the morning and one hour in the evening,

    five minutes while lying in bed before you fall asleep and after you wake up,

    if possible, sitting once a week for one hour with other meditators practicing this technique of Vipassana,

    a ten-day course or self-course once a year,

    and other free time for meditation.

    to jsou tak zhruba benefity které pocítí student na prvním kurzu. na druhém kurzu (a nikdy bych nevěřil že to napíšu) jsem krom tohoto oceňoval pozitivní vibrace místa, goenkova hlasu a zpěvu, obsahu toho co říká i osobní přístup učitelů kteří byli prostě skvělí.

    závěrem: beru tvůj příspěvek jako varování před čekáním a nadšením z budoucího kurzu když denní životní praxe budoucího studenta napovídá spíše nadšení ze zážitků a další smyslové zábavy, když to co je za praxí vipassany je především každodenní práce. kurzy ovšem mají svůj význam, už jen pro férové posouzení techniky Vipassany této školy je třeba absolvovat celý jeden desetidenní kurz a nelze ho hodnotit na základě jiné zkušenosti.

    samozřejmě, lze také sedět nějakou jinou vipassanu (z nichž značná část je upravenou meditací žáků této školy) případně několik let strávit zenovou meditací než se student znovu dostane k upravené vipassaně.

    jen taková poznámka. vipassana není součástí celkového buddhistického učení ale částí Buddhova učení, dle mě zásadní rozdíl, vipassana buddhismus nepotřebuje.
    DAGHOR
    DAGHOR --- ---
    A_NICK_MARDER: hlavni vyhoda kurzu je imho v tomhle pripade tech deset dni, behem kterych jsi zavrenej na "samotce", nejsi rusen venkovnim svetem a muzes se plne soustredit pouze na meditaci. Pokud mas silnou vuli se nekde zavrit a tech deset dni si dat sam, proc ne. Osobne bych takovou zkusenost sam nezvladl a nebyl schopny si vytvorit podobne prostredi, pohodlnost je potvora ;) A ta delka 10 dni ma taky svoje opodstatneni. Zkouset zpocatku Vipassanu sem tam jak mam cas je podle me ztrata energie....btw. ty jsi kurz absolvoval?
    A_NICK_MARDER
    A_NICK_MARDER --- ---
    a co jineho rikam nez praktikovat? rikam jen ze stejne tak jako se u vas kouka na video, stejne tak si muzes precist navod v knize...co je dulezite je prave ta praxe, a ta rozhodne neni o tom se tesit a cekat na nejaky kurz...To naopak je spatnej zpusob, a cesta jak ze sebe udelat "retreat freak"-clovek co si vzdy ulitne a citi se fajn v skupine lidi, pak jde domu a za par dnu je uz zas v tom samem co predtim, akorat se zas tesi a "pripravuje" na dalsi "instantni a zarucene fungujici" "kurz":)...

    btw, coz mozna nevis, Vipassana neni zadny Goenkuv vynalez, je to vytrzeni urcite casti praxe z celkoveho buddhistickeho uceni...to vam tam ale asi nerikaji, i proto mas asi ten nazor co mas:)


    EKONY
    EKONY --- ---
    A_NICK_MARDER: no hele jedna vec je co se doctes v knizkach, tam muzou byt supr navody jak se co dela, ale to samotne praktikovani je preci uplne jiny svet, a kdejaky navod se muze lehce zmenit v neco naprosto jineho, neuzitecneho, ci trebas i protichudneho, pokud to clovek alespon ze zacatku nedela pod vedenim zkusenych ... ten kurz je poskladany tak dobre, ze na konci clovek ma svou vlastni zkusenost, jak se to dela (paac to citi na vlastni "kuzi") a jak se to nema delat (paac to taky citi na vlastni "kuzi")
    nicmene existuji lide, kteri si prectou jak plavat kraula, skoci do vody a plavou jej, ale tech nebude moc ... imho zda li vubec nekdo ..
    a neco jineho je zapnout televizi dle navodu, neco jineho je ladit svou mysl ...
    zazil jsem lidi, kteri prisli na kurz pote co praktikovali nekolik let kazdodenni meditace, nebo jine meditacni techniky, ci jine druhy vipassanovych kurzu, a z tohoto Goenkoveho odchazeli s usmevem a radosti ze konecne pochopili JAK to maji delat a hlavne taky PROČ to maji delat ..
    A_NICK_MARDER
    A_NICK_MARDER --- ---
    LITTLEFOX: zacni s ni Ted. vsude kolem najdes zdroje o tom co to je Vipassana nbo meditace, nepotrebujes cekat na nejaky kurz. dulezita je kazdodenni praxe.
    EKONY
    EKONY --- ---
    ZUU: nee, ted to ani jeste neni mozne, paac jak jsem psal to jeste neni uplne stopro jiste
    jen si udelat mistecko ve svych planech, paac vime jak to chodi, kdyz si pro to nevytvorime prostor ve sve mysli - je to preci jen 10 dni, a vetsina z nas nema moznost se rozhodnout ze dne na den a dat si techdle 10 dni .. proto s tim radsi pocitat jiz dnes :)
    ZUU
    ZUU --- ---
    EKONY: to znamena prihlasit se uz ted?
    EKONY
    EKONY --- ---
    jojo, nejlepe se uci plavat ve vode :)

    a jak pise MARSHUS, letosni zimni kurz v Žihli byl opět moc povedený, takový klid na duši jsem v této době Vánoc a Nového roku nikdy nezažíval - moc příjemné takhle si to dávat

    Pro ty kteří stále bojují s železnou košilí zvyků, jež je neuvolní v tento zimní čas, připomínám, že právě pro ně (samozřejmě nejen pro ně) by měl (je to víc a víc pravděpodobnější) v létě proběhnout letní 10-denní kurz v Hronově (termín 15.-26.07.2008). Bude pro cca 60 studentů, což není zrovna moc, proto kdo můžete, udělejte si radši prostor v mysli již dnes – vskutku to stojí za to :)

    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    určitě. letos to opět bylo luxusní :)
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    DADKA: DAGHOR: Děkuji za radu. Budu si muset najít čas na kurz-věřím, že to bude nejlepší posun, jak jste psaly...
    DAGHOR
    DAGHOR --- ---
    LITTLEFOX: imho je na zatatku nutne absolvovat minimalne jeden desetidenni kurz, ktery te samotnou techniku nauci, potom se rozhodnes co dal
    DADKA
    DADKA --- ---
    LITTLEFOX: Chod na kurz, tam to pochopis a naucis sa to najrychlejsie a najlepsie...
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    Můžete mi prosím někdo poradit, jak začít s vipassanou?
    Něco z vlastní zkušenosti, jak jste začínaly vy a kam to směřovalo, nebo něco podobného.
    Přečetl jsem nějakou teorii a zajímalo by mě jestli mám začít sám, nebo zkusit kurz(do kterého se mi moc nechce), nebo vyhledat spolek....???
    Díky
    DAGHOR
    DAGHOR --- ---
    Byli jste nekdo na Vipassane v Nepalu a muzete doporucit nektere z center? Diky :)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    EKONY: s kursem ještě ne, ale žiju tady v tomhle meditačním centru od léta a vipassanu praktikujem, přijde mi zajímavá. na kurs se chystám (co jsem tady tak kurs vipassany jako takový ještě nebyl, proběhly tu nějaký tantrický kursy, bohyně a čarodějky, pět rytmů, permakultury a podobně)
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    EKONY: díky. ja nejsem namakany stahovac vseho, tak to moc nepouzivam
    EKONY
    EKONY --- ---
    SELECTOR_IX: máš vlastní zkušenost s tímto typem kurzu ?
    jestli jo tak bych přivítal něco víc než jen suché info ...
    jestli ne pak to nechápu :)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    pozvánka na Vipassanu:

    Vládne Vám Vaše mysl nebo Vy vládnete Vaší mysli?
    Klasická buddhova meditace, vhodná pro téměr každý typ mysli, jak si jí předávali mniši z pokolení na pokolení.
    Vipassaná - cesta bdělosti, cesta k osvobození mysli, tvrdý oříšek se sladkým jádrem.. Meditace pokoje, meditace všímavosti. Čankamana meditace v chůzi. Součástí “zásedu” je i Mettá meditace - vysílání láskyplnosti a dobrotivosti.
    Lektor: Vlado Blaščák praktikuje Vipassanu 15let, pověřený učit ctihodným Sujivou.
    Místo konání: Skalka u Doks čp. 22
    Termín: 15.-19. prosince 2007
    20.-24. prosince 2007
    25.-29. prosince 2007
    (3 samostatné ucelené bloky)
    Cena: Cena: 2500,- Kč za jeden 5ti denní blok
    V ceně je zahrnuto: kurzovné, strava 3x denně vegetariánská, ubytování v meditační hale ve vlastních spacácích
    (v případě volných kapacit ve 2 až 4 lůžkových pokojích - příplatek 320,-Kč),
    (sleva za ubytování pro děti do 12let 50%). Při pobytu nad 5dní - sleva 10% za každý den navíc.
    Závazné přihlášky na:
    eris@volny.cz
    Honza / m: +420 777 333 594
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam