GAF: a duvodem toho potlacovani je, ze si napr. uvedomujes mozne nasledky, a proto je potlacujes?
IMO, dostavi-li se potlacovani, bud bdele pritomen tomu potlacovani. Ono se to (asi) casem zmeni, protoze vsechno se to furt meni.
---
Ja ale nevim co vlastne presne delas a jak to delas. Takze jeste jina odpoved: mela jsem etapu kdy jsem si rikala, ucitel pravi Be present! dobre budu se za kazdou cenu snazit byt tady, proste nenecham se rozptylit, nenecham. Tento cil mi taky zpusoboval potlacovani ruznych obsahu mysli, protoze jsem vedela ze jsou tak slozite, ze mne to urcite stahne a sebe-pritomnost bude v prdeli. Pak jsem se na to vyflakla.
Muj stavajici dojem je, ze mindfullness neni to, ze v mysli je urcita sebereflexivni myslenka, ten dej, kterej mozna oznacujes 'pozorovani se'. Takova myslenka zabira procesorovy cas a je narocny ji udrzet, takze asi fakt interferuje s jinymi cinnostmi (slozitejsim myslenim).
To, co ja chci kontinualne rozvinout, je neco jinyho, neni to zadny normalni obsah mysli (neni to napr. sebereflexivni myslenka). Neni to vyjadreny konceptama, je to proste takova jakasi zahadna pritomnost a zakotvenost umoznujici odstup od obsahu mysli [ pac sama neni obsahem mysli ?! ]. A to je realny citit i pri fakt slozitem mentalnim vypoctu.
Kdyz jsem predtim ruzne experimentovala s pojmem 'bdelost', 'presence' a tak, hlava mi fakt nebrala, jak by clovek mohl byt bdely a zaroven slozite premyslet v praci (treba). Protoze jsem vychazela ze spatne predstavy. To, jak to asi je mineno ve skutecnosti, ti mentalni proces nemusi nijak ovlivnovat.
Ale fakt je asi lepsi co pisou decka, tj. precist si Sujivu (necetla jsem) a zajet si nekam na par dni formalni sedici praxe; mne ber s rezervou, je klidne mozny ze netusim co ta vipassana je, mam jen jakysi aktualni prekoncepce