• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EKONYVIPASSANA - meditační technika & umění žít
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    repost


    Milí přátelé,
    náš první meditační víkend bude již na konci března, od 30.3 do 1.4.2012,
    již tradičně pod vedením jednoho z našich dlouholetých učitelů, Christopha
    Koecka z Vídně. Víkend se tentokrát bude konat v novém místě - v bývalém
    kapucínském klášteře v Mnichově Hradišti.
    Objekt si můžete prohlédnout na internetovém odkazu
    http://www.fokus-mb.cz/vnejsi/klaster.htm

    Jedná se o velmi příjemné a přátelské prostředí, ale bohužel s vyššími
    režijními náklady. Byli jsme proto nuceni zvýšit minimální doporučený
    příspěvek na 1290Kč. Doufáme však, že to bude vyváženo příjemným pocitem z
    nového prostředí.

    Již teď se na tento víkend můžete hlásit na internetové adrese
    "Buddha Mangala" <kurzy.mangala@buddha.cz>,
    do předmětu uveďte "Jarní víkend s Christophem"

    Organizátorem kurzu je František Lomský, v případě, že chcete kurz
    doporučit někomu, kdo nemá internetovou adresu, lze Frantovi volat na mobil
    737851629. Přednostně však používejte email, neboť pro organizátora to je
    nejpohodlnější forma komunikace.

    Těšíme se na viděnou
    Mettá
    Míša Laušmanová a František Lomský
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    KAILASH: život spočívá v interakcích
    EKONY
    EKONY --- ---
    ROBERT_MOST: jestli jsi na tom dobre s anglictinou nebo jinym cizim jazykem tak ocekuj toto
    jinak v cesku az letni kurzik 2012 nekdy na prelomu cervenec srpen ..
    SVA
    SVA --- ---
    ROBERT_MOST: leda, že by si šel na servis, kdyby si měl 10 denní kurz z goenkou...
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    nevíte teď někdy o nějakym desetidennim kurzu s volným místem?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAILASH: tos ale ten původní výrok dost pozměnil...
    EKONY
    EKONY --- ---
    vipassana je urcite technika, ktera by se mela praktikovat tady a ted, pri jakekoli denni cinostni
    na kurzy chodi covek prohlubovat pochopeni techniky a pracuje hloubs nez mu realita bezneho dne umoznuje, urcite to vsak neni jen o tom ..

    :)

    btw dik za oziveni .)

    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    LITTLEFOX: to se mi na Vipassane taky libi. Nekteri Zenovi autori rikaji, ze clovek ma praktikovat i mimo sezeni, ale uz moc nerikaji jak si to ma clovek predstavit. Charlotte Joko Beck to hezky popisuje ve sve knize Everyday Zen - spojuje Zen s Vipassanou.
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    KAILASH: asi záleží na tom z čeho vycházíš, mně se na tom líbilo to, že vipassana není jen o praxi jako takové (sezení, chození, denní aktivity), ale také o jakémsi včlenění do běžného života...
    nerad bych tady rozpoutal flame na tohle téma - moc se to sem nehodí, bývá tady takové ticho... a také nejsem žádný velký filozov ;-)
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    LITTLEFOX: zivot spociva ve vztazich?
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    Náš život nespočívá v tom, že bychom seděli na nějakém vrcholu hory a rozjímali o svém pupku. Náš život se odehrává ve světě a vzájemně se ovlivňuje s ostatními.
    J.D. Loori

    mohlo by to sem patřit, ale pokud si myslíte že ne, tak to klidně smažte... :)
    EKONY
    EKONY --- ---
    tu zasílám nějaký linky na videa - jsou krátké a fajne, tak jukněte na to

    1. O 10-denním kurzu (3 minuty)- AJ

    2. Praktikování vipassany - zkušenosti meditujících (15 minut) - AJ

    3. Rozhovor s S.N.Goenkou (20 minut)- AJ
    A_NICK_MARDER
    A_NICK_MARDER --- ---
    EKONY: tak ten datum je hodne pevnej!
    EKONY
    EKONY --- ---
    jo a jinak i tuto zimu, opet v Zihli, konati se bude 10-denni kurzik vipassany v terminu 21.12.2011-1.1.2012, a s ohledem na kapacitu 90 studentu a castou predcasnou obsazenost kurzu zasejc doporucuju pripadnym zvazovatelum o co nejdrivejsi poslani prihlasky k zaregistrovani na kurz

    vsechny potrebne informace najdete na strankach www.cz.dhamma.org

    takze nevahejte a hura dotoho, paac neni vskutku lepsi zkusenosti nezli zkusenosti vlastni, ktera vas nauci jak se sebou lepe zachazeti a tak se dobre cititi a toto dobry pocit navic i vukol siriti O:-)
    EKONY
    EKONY --- ---
    a je to tu znova - příležitost shlédnout v Ostravě a zadarmo fakt moc pěkný filmeček The Dhamma Brothers

    středa 5.10.2011, Klub Atlantik



    DHAMMA BROTHERS
    (USA, 2007, 57 minut)



    Východ se potkává se západem na hlubokém jihu. Přeplněná věznice v Alabamě s nejpřísnější ostrahou se dramaticky změní vlivem prastaré buddhistické meditační techniky.
    Bratři v Dhammě vypráví dramatický příběh lidských možností a transformace. Podrobně sleduje a dokumentuje příběhy vězňů nápravného zařízení Donaldson, kteří se zúčastnili náročného 10-ti denního kurzu meditace. Tento inspirativní film zpochybňuje představu o věznicích jako místu trestu spíše než nápravy a nastoluje otázku: Je možné, aby se tito lidé, z nichž někteří spáchali otřesné zločiny, změnili?

    Stručné shrnutí děje


    Přeplněná věznice v Alabamě s nejpřísnější ostrahou se dramaticky změní vlivem prastaré meditační techniky. Za vysokými strážnými věžemi, dvojitým ostnatým drátek a elektrickým plotem žije přes 1,500 vězňů, z nichž mnozí již nikdy nepoznají život ve vnějším světě. Některým z těchto mužů se však v životě znovu objeví světlo, když se tato věznice stane prvním zařízením s nejpřísnější ostrahou v severní Americe, kde proběhne kurz meditace vipassana, duševně i fyzicky náročný program tiché meditace, který trvá deset dní a vyžaduje 100 hodin meditace.

    Bratři v Dhammě vypráví dramatický příběh lidských možností a transformace. Podrobně sleduje a dokumentuje příběhy vězňů nápravného zařízení Donaldson, kteří se zúčastnili tohoto náročného a intenzivního kurzu. Tento film je dost silný na to, aby naboural zažité představy a předsudky o lidech za mřížemi.

    Příběh bratrů v Dhammě ve věznici Donaldson dál pokračuje i dnes, s tím jak zde program vipassany zapouští kořeny a pomáhá postupné změně věznice zevnitř. Čtyři roky po ukončení programu ho Dr. Ron Cavanaugh znovu obnovil v roce 2006.

    Ředitel věznice Hetzel zaznamenal pozitivní účinky programu jak na ty, jež se ho zúčastnili a jichž neustále přibývá, tak na ostatní vězně a zaměstnance. To ho přimělo k tomu, že požádal, aby se program vipassany zpřístupnil celé vězeňské populaci. Aby tohoto požadavku mohlo být dosaženo, jsou kurzy nyní nabízeny častěji a pro více účastníků.

    Má být zřízen celý samostatný blok pro bratry v Dhammě. Vězeňským dozorcům bylo nabídnuto zvláštní placené volno a úhrada cestovních výdajů, aby se mohli také zúčastnit kurzu vipassany. Osm z nich se již rozhodlo kurz absolvovat.

    Výsledky vědeckých studií také potvrdily pozitivní účinky programu. Předběžné výsledky testů prováděných před kurzem, po něm a po jednom roce u účastníků i ostatních vězňů zahrnují následující zjištění u účastníků:

    •  Zvýšení uvědomění a emoční inteligence
    •  Zlepšení fyziologického a psychologického stavu
    •  Úbytek pocitů hněvu a úzkosti
    •  20-ti procentní pokles porušování vězeňských předpisů a času na samotkách

    To vše naznačuje posun uvnitř věznice od násilí a beznaděje k naději a pozitivní změně.

    Jenny Phillipsová
    produkce/režie/scénář

    Již několik let jsem učila meditaci ve věznicích, když jsem se dozvěděla od Robina Casarjiana, ředitele nadace The Lionheart Foundation, že ve státě Alabama se ve věznici s nejpřísnější ostrahou učí meditovat velký a stále rostoucí počet vězňů. Když mě tamní vězeňský psycholog Dr. Ron Cavanaugh pozval, abych se přijela podívat a pořídit interview s některými meditujícími vězni, sbalila jsem si diktafon a letěla.

    Tato návštěva a příběhy, které jsem tam vyslechla, změnily směr mého života na příštích deset let. Zakrátko po první návštěvě Alabamy jsem se dozvěděla o meditační technice, vipassaně, která se vyučuje v centrech po celém světě a je založena na prvcích, jež jsem vždy považovala za nezbytné pro účinný vězeňský program: příležitost a technika k vážné introspekci v bezpečném a podporovaném prostředí. Díky spolupráci Rona Cavanaugha, Vězeňského odboru v Alabamě, nadace The Lionheart Foundation a centra vipassany v Shelburne Falls v Massachusetts se v roce 2002 uskutečnil první kurz vipassany v této věznici.

    Když jsem viděla tu silnou souhru přeplněné, podzaměstnané nejpřísnější věznice a prastaré intenzivní meditační techniky, uvědomila jsem si, že je nutné tento příběh zdokumentovat a že nejlépe jej může vyprávět pouze film. Od své premiéry v kinech v roce 2008 film Bratři v Dhammě uchvátil diváky, získal ocenění i pochvalné kritiky.

    Utrpení se týká nás všech. Muži z Donaldsonu se učí osvobodit uvnitř, i když jejich těla jsou uvězněna. V širším smyslu film poukazuje na možnost osvobodit se od toho, co vězní nás všechny. Bratři v Dhammě nám v tom jdou příkladem.

    Jenny Phillipsová je kulturní antropoložka, spisovatelka a zdravotní sestra na psychiatrii. Přes patnáct let poskytuje psychiatrickou péči v rámci velké nemocnice v Concord ve státě Massachusetts. Specializuje se na odvracení krizí, rodinnou terapii, medicínu chování a hypnoterapii.

    V roce 2008 Phillipsová uvedla do kin film Bratři v Dhammě (The Dhamma Brothers). Během práce na filmu dostala přes 200 dopisů od vězňů z Alabamy, které vyprávěly o jejich životech a hledání vnitřního míru. Tyto sebrané dopisy vydalo v roce 2008 nakladatelství Pariyatti Press pod titulem Letters From the Dhamma Brothers.

    Phillipsová pokračuje ve snaze zpřístupnit film co nejširšímu publiku. Ukázalo se, že má výjimečný potenciál k nabourávání zažitých představ o povaze věznic. Ty byly dlouho vnímány čistě jako místa trestu a uskladnění. Phillipsová doufá, že příběh bratrů v Dhammě a programu vipassany ve věznici Donaldson poslouží jako příklad pro další věznice, jež se potýkají s problémy přeplnění a nedostatku financí.
    EKONY
    EKONY --- ---
    DARJEEL: no jo no, ja jen kdyby to nekomu uteklo nebo tak ;-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    EKONY: je k dostaní a už docela dlouho :)
    EKONY
    EKONY --- ---
    Pro všechny, kteří raději nejdříve čtou, než se do něčeho pustí,
    či kohokoliv, kdo si rád počtě pěkně srovnané teoretické základy okolo meditace vipassana.


    Kniha "Art of living - Vipassana meditation as taught by S. N. Goenka" od autora Williama Harta,
    přeložená do českého jazyka pod názvem "Umění žít", je již k dostání.



    Vipassaná-bhávaná, „rozvinutí vhledu“, představuje jádro učení Buddhy.
    Tato stezka k vědomí sebe sama, jak ji vyučuje S. N. Goenka,
    je mimořádná svou jednoduchostí, absencí jakýchkoli dogmat a především svými výsledky.
    Techniku meditace vipassana může úspěšně praktikovat kdokoli.
    Umění žít ukazuje, jak tato technika může člověku pomoci řešit jeho problémy,
    rozvinout nevyužitý potenciál a vést pokojný a užitečný život.
    Kniha je založena na přednáškách a článcích S. N. Goenky a byla zpracována pod jeho přímým vedením.
    Obsahuje příběhy S. N. Goenky a také odpovědi na otázky studentů, které svěžím způsobem doplňují jeho učení.
    Kurzů vipassany vedených S. N. Goenkou se zúčastnily tisíce lidí nejrůznějšího původu.
    Pan Goenka, který je nyní již v důchodu, je jako bývalý průmyslník a někdejší vůdce indické komunity v Barmě ojedinělý mezi učiteli meditace.
    Ačkoli sám žije světským životem, jeho učení si získalo sympatie vážených buddhistických mnichů v Barmě, Indii a na Srí Lance,
    z nichž někteří se také zúčastnili kurzů pod jeho vedením.
    Navzdory svému charisma pan Goenka nestojí o to být „guruem“ a namísto toho učí každého spoléhat se sám na sebe.
    Toto je první systematická studie jeho učení v angličtině.


    V případě zájmu o bližší informace či objednání se prosím obraťte na e-mail: umenizit@email.cz nebo na tel.: 732 720 905.
    EKONY
    EKONY --- ---
    TILOPA: jsem ztratil nit ;-) kdo zemrel?

    SVA: dobre ty! neco podobneho mne ceka v rijnu na tom novem zelandu..
    kazdopadne je to par hodin co jsem proplul 8-denim kurzem Satipatthany pro jiz trosinku vaznejsi studenty v nedalekem nemeckem centru Dhamma Dvara a vsem kdoz chteji ochutnat trosku vice nemohu jinak nez z celeho srdce vrele doporucit
    SVA
    SVA --- ---
    ahoj kdyby nekdo premyslel o navsteve centra dhama neru ve spanelsku a rad by predtim ziskal nejake informace, tak kdyztak posta. V centru jsem stravila citeho casu asi mesic a pul, byla to obohacujici zkusenot...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam