• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EKONYVIPASSANA - meditační technika & umění žít
    EKONY
    EKONY --- ---
    MAHUTA: no ono to je trosku slozitejsi :) nicmene jestli tam je napsane Open, pak pro toho, kdo se prihlasuje, je vsecko ok ;)
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    EKONY: Takova drobnost, na strankach je stale vidět status Open namísto Waiting list,tedy pokud již vice přihlašených než kapacita.
    EKONY
    EKONY --- ---
    jo a tu aspon jedna takova jaksi retro fotka hotelu a jeho zasazeni v lesich

    EKONY
    EKONY --- ---
    tak vidim, ze jsem to tu vlastne ani nedal moc na vedomi

    Od 24.6.-5.7. se v hotelu Srdce Beskyd na Celadne uskutecni dalsi 10denni kurz vipassany v tradici S. N. Goenky.
    Hlasit se muzete zde http://www.cz.dhamma.org/Kurzy-v-CR.1256.0.html?&L=14.
    Soucasny stav - tedy 3 dny po spusteni registrace - je cca 135 obdrzenych prihlasek.
    Ackoli je kapacita kurzu omezena na 120 studentu, i tak bych doporucoval vsem, kdoz mate zajem kurzu se zucastnit, abyste se neprodlene prihlasili. V soucasne situaci bude vase jmeno zarazeno zrejme na waiting list, ale s ohledem na skutecnost, ze nekteri lide ze sveho zameru prijit nakonec ustoupi, je bezne, ze i ti na waiting listu (ne vsak nutne vsichni) dostanou moznost kurzu se zucastnit.



    Hotel Srdce Beskyd (Čeladná, Moravskoslezský kraj)

    Areál je umístěn na klidném místě uprostřed lesa, v malebné krajině CHKO Beskydy, s překrásnou přírodou a všudypřítomným svěžím vzduchem. Hotel je vzdálen necelých 8 km od nejbližší obce Čeladná a asi 12,5 km od její vlakové stanice. Celková kapacita objektu je cca 310 míst. Počet studentů pro kurz meditace vipassana je však v tomto případě limitován maximálně možnou velikostí kurzu, která činí 120 účastníků. Studenti jsou ubytovaní ve 2 – 4 lůžkových pokojích, z nichž některé disponují připojenou koupelnou, některé pouze umyvadlem a WC, jiné mají sociální zařízení společná pro celé patro. Ženy i muži jsou během kurzu ubytovaní v oddělených křídlech hotelu.

    Co je potřeba si s sebou na kurz přivézt, vám sdělíme včas před začátkem kurzu.

    MAPA
    JANITA
    JANITA --- ---
    tyjo, tak snad se odhodlám...
    EBENY
    EBENY --- ---
    PURPUREAL:
    FENRIS:
    Nemyslela jsem to tak, že by Lotos byl POUHÝM imprintem a neměl užitek. O jeho užitku jsem se přesvědčila sama během mnoha let praktikování, takže s Lysebethem is Fenrisem souhlasím. Narážela jsem spíše na představu mnoha lidí, že Lotos je TA JEDINÁ SPRÁVNÁ pozice k meditování. Pro většinu lidí ze západu je nedostupná a snaha o to v ní sedět přinese spíše více škody než užitku. A to platí i pro ty, kteří v ní sice dlouho zvyklí sedět byli, ale pak se něco stalo a objevuje se bolest. Vše je pomíjívé, že ano...:)
    FENRIS
    FENRIS --- ---
    BIONAUTES: O lotosu Andre Van Lysebeth v knize Cvicime Jogu pise: "Sezeni v lotosu predevsim zpomaluje krevni obeh v dolnich koncetinach, ucinky tedy vyplivaji ze zmeny krevniho obehu. Část krve určená nohám je odvedena do oblasti břicha, resp. podbřišku. Užitek ze zmeny obehu krve mají také pohlavní orgány a systemy vylucovaci. Lotos udržovaný velmi dlouho nevyvolává mravenčení v dolních končetinách."

    Je to asana jako jakakoliv jina, vyzaduje tedy dlouholetou praxi. Na kolena opravdu pozor. Nemelo by v nich píchat.
    BIONAUTES
    BIONAUTES --- ---
    EBENY: To máš pravdu, budu tělu ještě nějaký čas naslouchat, a uvidím co mi odpoví. A tak zatím sedávám sed seiza(zazen) a barmský (k když se mi dost rychle umrtví noha)
    EBENY
    EBENY --- ---
    BIONAUTES: Odpověď na otázku Ti dá samo tělo. Odsedět několik dní v kuse v Lotosu je něco úplně jiného, než si do něj sednout byť i třeba na půl hodiny. Trochu zrádné je to, že bolest v kolenou atd.... se nemusí objevit hned, ale třeba i po několika měsících.

    Takže doporučuji neřídit se radou jiných a vlastní představou o tom, jak by to mělo být, ale cítit, co se děje a upřímně na to reagovat.

    Osobně sezení v Lotosu vnímám jako imprint, který se do západních myslí dostal díky slušné marketingové masáži o tom, jak má meditující, potažmo jógín vypadat a s realitou to nemá nic společného...)
    GEN_IO
    GEN_IO --- ---
    LAKSHMANA: tak to věřím teda.. :) důkaz místo slibů :))

    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    Fotky z Panditaramy v Lumbini. Neumim si představit hezčí a lépe vedený meditační centrum. Paráda prostě. Tyhle fotky jsou všechny z pozemku Panditaramy, kde jsem strávil 40 dní. Člověk si tam připadá jako v ráji. :-)

    Praxe vedená v tradici Mahasi Sayadaw.
    Učitelé: Ven. Sayadaw U Vivekananda & Ven. Sayalay U Bhadda Manika, oba dva žáci Sayadaw U Pandity

    Taková specialita je, že na interview se chodí střídavě, jednou k učiteli a podruhé k učitelce. Ze začátku jsem si to neuměl představit, jak budu reportovat napřeskáčku dvěma lidem a následovat dvoje instrukce, ale brzy jsem zjistil, že to mají velmi dobře vychytaný. Tak jak to tam dělají, je to naopak k dobru věci a možnost konzultovat u dvou učitelů jsem vnímal spíš jako luxus.


    Letenka - cca. 14000.-
    Vlak z Dillí do Gorakhpuru a zpět - cca. 2000.-
    Vízum Indie - myslim 800.-
    Vízum Nepál 3 měsíce - 2300.-
    Dána - já dal 8000.- víc jsem neměl. Zasloužili by si mnohem víc.

    Moc doporučuju všem!


    Panditarama Lumbini Slideshow by DjPradeep | Photobucket
    http://s1377.photobucket.com/user/DjPradeep/slideshow/Panditarama%20Lumbini
    STINGERS
    STINGERS --- ---
    EKONY: Děkuju :)
    EKONY
    EKONY --- ---
    STINGERS: cau, a jasan, tu mas info ze stranek (www.cz.dhamma.org - sekce stari studenti):

    "PRAHA
    Každý čtvrtek v 18:45
    Adresa: Bášťská 13, Praha 8 Kobylisy
    mapa
    Kontakt: Mirek Novák
    tel: 777 128 257
    nokisak@gmail.com"

    toz at ti to klapne!
    STINGERS
    STINGERS --- ---
    Čau, dělají se ještě vipassana skupinové hodinové meditace jednou týdně po práci v Praze? Dřív to bylo na karláku, tak nevím jak je to ted.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    PURPUREAL: No jo, jenze meditujes nekonecnekrat furt dokola a to bys byl pak permanentne na aspirinu a to urcite nebude dobry. Imho lepsi vic pit, dat si par asan, par minut svizne chuze...
    EKONY
    EKONY --- ---
    mimochodem kdyby tu byl nekdo, komu jiz rozkveta v hlave myslenka, ze by se kurzu konecne rad zucastnil, ale jeste se na to ted zrovna uplne neciti, tak vezte, ze v letnim terminu cca 24.6.-5.7.2015 se planuje 10denni kurz vipassany v malebnem kraji Beskyd, v hotelu priznacenho jmena - Srdce Beskyd. Svou myslenku tak jiz nyni muzete nechat vtekat do teto v nedalekem budoucnu vznasejici se bubliny, a zacinat si tak vytvaret myslenkovy prostor pro jeji uspesne prevedeni ve skutecnost, az to prijde
    :)
    EKONY
    EKONY --- ---
    BIONAUTES: idealni je prijit na kurz, kde mas celych 10dni na to vychytat, jaka pozice ti sedi nejlepe, stejne jako zeptat se na vse, co k tomu potrebujes ucitele, ktery ma navic vetsinou jiz leta odsezeno ;)

    Jinak neni nutna ta nebo ta pozice, dulezite je, abys v ni dokazal pohodlne sedet delsi dobu, s rovnymi zady a vzprimenou hlavou (resp nemit ji "zlomenou" v oblasti krku..). To, ze je obcas pritomna bolest je prirozene. Nemelo by to vsak byt tak, ze mas takovou bolest, ze nedelas nic jineho, nez ze resis tu bolest, a to jen proto, abys sedel v lotosu .. to pak vlastne ani spravne nemeditujes a to se pak vytraci smysl toho vseho.
    Polstarek (desticka, sedak, ...) pod zadkem je bezne mit. Ale zase - jeho vyska, resp zda tam vubec bude zalezi na tom, jestli tak dokazes sedet.
    Na kurzech se napriklad stava, ze kdyz se studentum na zacatek neda ani polstarek pod zadek (takhle to delali trebas v Nepalu), a aplikuje se, ze dokad se sami nezeptaji, tak se jim nenabidne, tak studenti (i novi - ti co sedi kurz poprve) to odsedi cele bez podprdelniku. Naopak na kurzech, kde se da na zacatku sedik, a je evidentni, ze studenti si mohou vzit dalsi a ze jich je pozehnane (jsou napriklad k dispozici pred vstupem do haly), na konci kurzu byva vskutku zajimavy pohled na nektera mista, co kdo dokazal za tech 10 dni pro sve pohodli vystavet (to jsou fakt nekdy i nemale truny).

    Mily dotaz k Buddhovi ;) rekl bych, ze Buddha (tz plne osvicena bytost) uz toho moc nepotrebuje, takze bych cekal, ze ani ten polstarek uz nebude potrebovat :)

    toliko za mne
    BIONAUTES
    BIONAUTES --- ---
    Prosím vás; Je nezdravé seďět v plném lotosu i když jej člověk (evropan) zvládá? Jak poznám že sed škodí kolenům? Je potřeba mít polštářek pod křížem? Potřebuje jej buddha?

    http://www.meditation-zen.org/...es/images/zen/photos/Zazen/182296_10200252396816323_337500004_n.jpg
    EBENY
    EBENY --- ---
    EKONY: diky. uviddime se v Zihli:)
    EKONY
    EKONY --- ---
    Uz bezi ;)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam