EKONY: Cau, diky za odpoved a puvodni autorce za dotaz. Ted jsem se taky zaobiral touhle otazkou. Sel jsem k ucitelovi na koberecek kde jsem vysvetloval, ze do reiki jsem zasvecen (a ze to otevreni caker na rukou je proste dozivotni) ale ze to aktivne temer nepraktikuju. Chvili trvalo a myslel jsem ze me nepusti delat servera. Nakonec rekl, ze si musim vybrat jestli chci vipassanu nebo delat reiki. Prislo mi to dost silny a nekompromisni a docela me to rozhodilo. Uz jsem se s tim srovnal ale stejne mi neda pripomenout, jak Goenka neustale vypravi jak je jedno z jaky sekty jses atd. , ze tohle je technika pro vsechny. A vedle nej sedi jeho zena s teckou na cele - praktikujici hinduistka. Obetovani bohum a “devotion” chapu taky jako techniku, jak se napojit nebo tomu byt bliz. Prijde mi to nesmyslny a pokrytecky. Nemuzu za Gautamu mluvit ale pokud chapu budhistickou filozofii spravne tak by nikoho nevyhodil za to, ze si vedle toho jede neco svyho. Mluvil jsem na kurzu s celkem dost lidma ktery to taky nedavaj, jednou si taky svy ale do sluzby davaj vsechno. ...