• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUTATOY8mm / 16mm/ 35mm FILMY / PROMITAČKY / KAMERY a vše kolem
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Nemáte, prosím, někdo na půjčení promítačku na 16mm film? Jen do konce týdne. Jsem z Prahy..diky.
    DALIBOR
    DALIBOR --- ---
    Díky!!
    FISHEYE_100
    FISHEYE_100 --- ---
    JCK
    JCK --- ---
    HYPNOGEN: sorry za tu botu ut/up, cetl jsem to kdysi v rychlosti, a pak to stejne machal v e6. Jo, mel jsem na mysli inverzi UT15, nemoh jsem najit krabicku :).
    Jak jsem psal, e6 ten film vyvolalo s mirnym zkroucenim. Vzhledem k vysledkum bych doporucil prevolavat, bylo tam min informaci nez melo... taky nevim jestli barevnej posun je zpusobenej starim nebo procesem, osobne jsem ale tocil na dosti prosly inverzni 16ky, ktery nechám volat v originalnich agfa procesech a barvy sedí, tak na tom něco bude.
    Co se tyce tech sazi, tak ty se fakt davaj jenom na ecn2, na ty positivni a intermediatni materialy asi ne, nevidim vyznam. Musel bych kouknout do skript...
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    FISHEYE_100: jasne.. barevny pozitivni = inverzni = dia
    pokud mu to tam udelaji za 500, tak je to fklidu a neni co resit

    JCK: verim, ze u E6 se da podobne jako u C41 snizit teplota a prodlouzit casy..
    chemicke slozeni Orwo vyvojek neni zadne tajmemstvi a vyskytovalo s ve spouste ceskoslovenske literatury.. problem je sehnat barvotvornou vyvolavaci latku T22 (T32).. a kdyz pisu problem, tak myslim opravdu velky problem.

    Btw. na tom fotopruvodci je predpis pro Orwo UP15 a ne Orwochrom UT15 !!!!!!
    UP15 je cernobila inverze a my ted resime barvu.

    jo a s tou antihalackou ... nevidim rozdil v principu beleni mezi E6 a C41, takze pokud jsi volal UT15 (a ne UP15, jak pises... coz by teoreticky taky mohla E6 vyvolat (jeji FD zrejme)), tak by ti ta antihalacka taky ty roztoky zasrala (a to mozna uz i to FD).. rekl bych, ze to pak staci jen prefiltrovat, ale stejne si myslim, ze se to netyka Orwa, ale nejakych jinych filmu, ktere jsou urcene pro proces ECN2, ECP2D nebo neco takoveho.. to jsou materialy pro profi "filmovani" s uhlikovou antihalackou, kdezto Orwochrome/Orwocolor byly normalni "fotograficke" filmy, ktere podle me tohle vubec nemaji.

    Ale mozna se pletu, kdyztak me nekdo opravte. Nestudoval jsem zadnou filmarinu nebo tak..
    JCK
    JCK --- ---
    HYPNOGEN: co se tyce e6, tak jsem tohle orwo (up15) v e6 volal a emulze zustala. ta teplota spis dost pomackala podlozku, ale bylo to promitatelny... kdyz jsem pak googlil tak http://fotopruvodce.cz/clanek.phtml?NACTION=thread&clanek=9114 tady je chemicky slozeni puvodni vyvojky na up15 pri 20stupnich. Taky tam nekdo pise, ze kvuli antihalacce , ktera se uvolnuje pri beleni, nepripada C41 pro tenhle material v uvahu.
    FISHEYE_100
    FISHEYE_100 --- ---
    FISHEYE_100
    FISHEYE_100 --- ---
    FISHEYE_100
    FISHEYE_100 --- ---
    HYPNOGEN: Barevne pozitivni, to myslis inverzni, asi... Nebo ne?
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    DALIBOR: je to barevne (pozitivni) Orwo, ktere se uz dneska snad nikde nevyvoalava :(
    ono se to totiz neda delat procesem E6, ktery je obvykly.
    vim jen o tomhle: http://www.oldfilmprocessing.com/Movie-film-processing-transfering-dvd.asp
    tam by to mohli zvladnout.
    http://www.processc22.co.uk/
    tady by to taky meli udelat.

    slo o specialni Orwo proces. mozna ma nekdo i zkusenosti s nejakym jinym procesem, ale byl tam problem hlavne v teplote toho vyvolvaciho procesu.. ta Orwa se delala pri nizke teplote (pod 25°C), kdezto E6 (C41 pri crossu) se dela pri 38°C, coz bude mit s nejvetsi pravdepodobnosti dusledek v totalnim odplaveni emulze.

    Mam nejake Orwocolor z roku 75 (svitek), takze jsem se o to trochu zajimal, az to budu chtit nafotit/vyvolat. Nejaky typos to dal normalne do labu, kde mu to prohnali standardni C41 (Orwocolor je negativ) a tim, ze ty laby pouzivaji asi nejakou utvrzujici chemii, tak emulze vydrzela a vysledky byly moc pekne.

    Na to ale asi nechtel sazet jeden nemec, a tak vyspekuloval proces v domaci C41 (ktera neni utvrzujici), kdy snizil teplotu vyvolavani z 38°C na nejakych tech 24°C a podle toho naproximoval (prodlouzil) casy vyvolani.. no a pisu u tom proto, ze v tom zkusil vymachat zkusebne 3 filmy - 1. normalni (urceny pro C41), pak 2. Orwochrom!! (ale asi UT 18) a pak 3. ten samotny Orwocolor. vse +- uspesne. myslim, ze ten Orwochrom dokonce dopadl lip nez Orwocolor!!
    Akorat to bude v crossu no, takze se to pak musi invertovat v PC. Pro pripadne promitani na promitacce by se to muselo prekopirovat na nejaky jiny super8 negativ.

    takze je otazka.. bud vyplaznout treba 1500,- za odborne zpracovani nekde v te anglii, nebo to hodit nejakemu dobrodruhovi, kdo ma lomo tank a dela C41. V tomto případě mu sděl, že vyvolávací čas CD pro první várku filmů v C41 při 24°C je (tím němcem) odzkoušený na 5:45. Čas pro BF při 24°C bohužel nevím, ale bude analogicky prodloužený (procentuálně) z původního tak, jako čas CD. + dalších 50% navíc je klasika.. prostě BF čas by se měl dát protáhnout bez nějakého škodlivého vliv na film.. raději, ať je to ustáleno pořádně.

    DALIBOR
    DALIBOR --- ---
    HYPNOGEN: díky...koukám teď na to, tak je to opravdu super 8 , dal je na tom Orwo , chrom a UT 15.. a jinak jsou tam napisy v rustine...takze nevim, jestli je to barevny nebo ne..rusky exp tam na konci je...

    spis mi jde o to, jestli je to bezpecny a ozkouseny poslat to do nemecka, pro me je to opravdova vzacnost...



    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    DALIBOR: bylo by dobré vědět typ filmu, co to bylo...
    barva/čb?
    jestli je to kazeta, tak to máš super8?(tam je etiketa s druhem filmu)..
    pokud je to proces, který se dneska normálně dělá, tak to můžeš poslat třeba do německa http://www.wittner-kinotechnik.de/katalog/04_filmm/filmentw.php
    na E6.
    pokud je to něco, co už se dneska nedělá (nějaké agfa A40 procesy nebo Orwo, nebo cojávím), tak ještě v UK existuje lab, který by to moh umět.

    jo a jestli to je super 8 kazeta, tak to, jestli je celá natočená, poznáš podle nápisu "exposed" v okýnku pro průjezd filmu.. tímto by měl každý film končit.
    FISHEYE_100
    FISHEYE_100 --- ---
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    FISHEYE_100: a to je na 5 let, nebo jako navazujici mag. studium?
    DALIBOR
    DALIBOR --- ---
    ahoj, nasel jsem 20 let starou nevyvolanou kazetu s 8mm filmem.. [nejsem si stoprocentne jist] .. kazdopadne nevite pls kde se jeste tohle da vyvolat? mel by to byt ytraceny material meho detstvi, tak mi na tom docela zalezi..kdyztak diky
    FISHEYE_100
    FISHEYE_100 --- ---
    Restaurování filmu

    Centrum audiovizuálních studií ve spolupráci s Národním filmovým archivem ve školním roce 2010/2011 otevře specializaci magisterského studia zaměřenou na restaurování filmu. Studium v sobě zahrne teoretické i praktické znalosti z restaurování. Výsledkem magisterského studia bude rekonstrukce vybraného filmového materiálu nebo teoretická studie z oblasti filmového restaurátorství.

    http://cas.famu.cz/page.php?page=36
    FUJI_ITA
    FUJI_ITA --- ---
    MARDOU: zni to hezky co pises, myslel sem to tak ze aspon co vim tak este nedavno byla možnost vyvolat 8mm skrzeva Fomu v hradci, jakoze zanyst film na Jungmanovo namesti do fomy oni poslou a za tyden vyzvednout, na Jungmanaku to zavreli a presunuli se do pasaze teta kousek vedle tusim mezi jungman str. a frantiskanskou zahradou.
    Nebo je lze film rovnou zanyst panu Pokornymu.
    MARDOU
    MARDOU --- ---
    FUJI_ITA: Pan Pokorny je FOMA, dnes je taky jediny v republice, kdo to oficialne dela... ja planuju zkusit metodu hrnce se spagetama, zalezi samozrejme jaky narok mas na vysledek
    FISHEYE_100
    FISHEYE_100 --- ---
    The Super8 Reversal Lab Netherlands offers a service for super8 film processing and duplication. The aim of the Lab is to encourage people to shoot more on super8 film, and to make super8 more affordable, attainable and popular among filmmakers, artists, amateurs and students. It wants to reach this goal by collecting all possible techniques and knowledge about super8 and mainly by using it. By doing so the Lab contributes to keep super8 alive in the Netherlands and beyond

    http://www.super8.nl/english/e_index.htm
    http://www.super8.nl/english/e_frame_price_proces.htm
    FUJI_ITA
    FUJI_ITA --- ---
    HYPNOGEN: video supr
    JCK: ja se toho ucastnil spis produkcne ale na miste to resila celkem zkuseny jedinci ktery bach nijak nepodcenoval ovsem je mozny ze problem byl v necem takovym jakoze to tam rvaly jinym smerem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam