Zdar chlapi, mám dotaz:
Zdá se, že mi zmrdi ukradli moji oblíbenou diapromítačku Pentacon H50:
Proto řeším, čím ji nahradit. Samozřejmě bych nejradši zase znova ji (a já si ji koupím beztak), protože je malinká, lehká, skladná a roztomilá - a navíc krásně jasně a bíle svítí, ale taky jsem přemýšlel, jestli bych si neměl pořídit i něco lepšího. Za poslední dobu jsem hodně cestoval a z cest dovezl nějakých 100 diáků = 3500+ fotek, ze kterých pro probrání sice třeba dvě třetiny vyházím, ale pořád se bavíme o nějaké tisícovce zarámečkovaných slajdů. Kdybych kdy náhodou dělal promítání rodině nebo kamarádům, tak i rozděleno na deset štací to znamená, že budu jak magor vyměňovat sto rámečků per session a budu s tou promítačkou svítit v kuse třeba dvě hodiny, což na mě i na promítačku klade podle mě už solidní nároky. Proto hledám konzultaci v promítačkách - vím o nich hovno.
Ten můj starej Pentacon měl ty výhody, co jsem popsal nahoře, ale i nevýhody:
- manual focus pochopitelně
- ale co hůř, objektiv zasazenej v plastovým tubusu s plastovým rychlestoupajícím závitem, zajíždějícím do plastovýho protizávitu (tím se ostřilo)
- vakl na tom plastovým objektivu - dalo se s ním shiftovat na všechny strany, čím víc vysunutej, tím víc
- obecně to ostření nebylo moc vychytaný, ocenil bych klasickej kovovej závit bez vaklu
- měl místo jen na dva diáky zaráz, žádnej karusel
- všechno plně manuální
- a topil jak hovado, přičemž chlazení podle mě bylo vyřešeno nedostatečně - žebrování nahoře bylo rozpáleno vždycky do běla a podle mě to není správně
Pročež hledám něco, co by mělo líp vyřešený chlazení výbojky, eventuelně karusel na třeba padesát diáků,
eventuelně automatickej posun nějak na dálku, abych u toho nemusel stát jak tvrdý Y, a kovovej objektiv v kovovým pojezdu, žádnej půlcentimetrovej vakl. Na autofocusu netrvám, ty diáky nejsou tak prohnutý, aby to nestačilo nastavit jednou a pak už jen promítat. A samozřejmě hezký bílý světlo a výbojku, která eventuelně půjde sehnat znhovu, když se posere, abych nemusel kupovat novou promítačku. Kdyby to i hezky vypadalo - což ta H50ka vypadala úžasně - tak bych byl moc spokojenej. Většina promítaček je totiž hranatá a škaredá jak prdel.
Dokázali byste něco doporučit? Co je tak řekněme světovej standard v promítačkách? Já se v tom vůbec nevyznám. Představuju si, že jistě Leitz něco má a tady tyhle firmy a že to bude stát desetitisíce, tak to asi nechci, ale je i něco zaplatitelnýho, co by zároveň mělo i pár funkcí a nebylo celý z plastu? Samozřejmě se bavím o kinofilmu.
A eventuelně co je (existuje to vůbec?) taková třeba nejlepší současná promítačka na světě? Já vždycky rád znám ten absolutní top, abych se pak od něj mohl odměřit směrem dolů a najít si svůj kompromis. Snad mi rozumíte.
Díky za každou poradu,
J.